Gevaarlijke USB-C-kabels die je apparaat kunnen opblazen…

Er komen steeds meer telefoons, laptops en opladers op de markt die voorzien zijn van USB-C-poorten. USB-C is een prachtige nieuwe standaard die je aantreft in de meest recente 12 inch MacBook, de laatste Nexus-telefoons 6P en 5X van Google en in de Dell XPS15. Om iets aan die apparaten aan te sluiten – een harde schijf, een oplader – heb je een USB-C-kabel nodig en het blijkt inmiddels dat er kabels te koop zijn die je apparaat kunnen opblazen. Gevaarlijke kabels dus.

USB-C? Dat weet je toch nog wel als lezer van dit blog? USB-C is de nieuwe standaard voor USB. De kabels en de poorten waar je die kabels in stopt zijn eenvormig. Een USB-C-kabel die een USB-C-apparaat met een ander USB-C-apparaat verbindt, heeft aan beide kanten hetzelfde plugje en het wonderschone van dat plugje is dat het ook niet uitmaakt hoe je dat plugje in de de USB-C-poort stopt: de boven en onderkant zijn hetzelfde. Heerlijk! Geen gefrut meer met die oude USB-kabels, die je in eerste instantie altijd verkeerdom in de poort probeert te wurmen.

Het walhalla van de kabelstandaarden dus. Nou… Niet helemaal. Er blijken nogal wat foute USB-C-kabels te zijn. Benson Leung is een engineer die bij Google werkt en die in zijn vrije tijd USB-C-kabels test. Hij vindt tijdens die tests regelmatig kabels die niet deugen en die zelfs zo erg niet deugen dat ze een apparaat kunnen opblazen. Hij blies tijdens een test met een kabel een nieuwe Pixel-C op.

Kabelhel

Dat er kabels bestaan die het gewoon niet doen had ik al eerder gemerkt bij de aanschaf van kabels voor onze oudere iPads (die dunne kabels van Apple gaan nogal gauw stuk). Deze kabels zagen er prima uit, alleen wilden ze de iPads niet opladen. Maar dat er echt gevaarlijke kabels bestaan, kabels die je apparaat kunnen opblazen, nee, dat had ik niet gedacht.

Dat Leung serieus werk maakt van het kabel- en stekkertjes-testen, kun je zien aan de reviews van de kabels die hij op Amazon post. Serieuze stuff en als je ze zo leest deugt er weinig aan de kabels die op dit moment geproduceerd worden, terwijl er wel steeds meer apparaten komen die zo’n kabel nodig hebben. Is het ingewikkeld om een USB-C-kabel te maken? Het is blijkbaar moeilijk om je aan de standaard te houden, maar onmogelijk is het niet. Naast kabels, verloopstekkers en verloopkabels die een of twee sterren krijgen, zijn er ook genoeg kabels en stekkers die vijf sterren krijgen.

Als je alles wilt weten over USB-C, USB-C-kabels dan zijn de Google+-pagina’s van Benson Leung de plek waar je die informatie kunt vinden. Als je een kabel wilt bestellen, aanschaffen, kijk dan eerst even op DEZE pagina van Amazon waar alle reviews van Leung zijn verzameld en blijf vooral weg van de SurjTech 3M-kabel die zijn Pixel-C opblies.

2 gedachten over “Gevaarlijke USB-C-kabels die je apparaat kunnen opblazen…”

  1. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten van de aangekochte kabels. Heb waarschijnlijk peperdure accu’s (€ 180,00 per stuk) van mijn Cochleaire Implantaat opgeblazen met het opladen van deze accu’s vanaf een powerbank middels, misschien, een verkeerde USB-kabel (USB type 2).

    Waar en bij wie koop ik USB kabels en laders c.q. powerbanks van zeer betrouwbare top kwaliteit. Waar moet ik opletten.

    Verneem hier graag meer over.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.