Criminelen blijken al sinds 2014 toegang te hebben tot de gastendatabase van hotelketen Marriott. Inmiddels is bevestigd dat de gegevens van 500 miljoen gasten uit het Starwood-systeem op straat liggen. En dat is inclusief adresgegevens, persoonlijke voorkeuren en creditcard-gegevens.
Het is mogelijk heel erg foute boel voor je als je ergens tussen 2014 en nu een hotelkamer gereserveerd hebt bij Mariott Starwood. Geen astronomisch kleine kans, zeker als je bedenkt dat onder deze paraplu ook de hotelketens van de volgende merken vallen: W Hotels, St. Regis, Sheraton Hotels & Resorts, Westin Hotels & Resorts, Element Hotels, Aloft Hotels, The Luxury Collection, Tribute Portfolio, Le Méridien Hotels & Resorts, Four Points by Sheraton en Design Hotels. Ook Starwood timeshare-vastgoedklanten zijn getroffen.
Wees zeer alert
Mariott gaat op een speciaal voor de hack ingerichte pagina diep door het stof en stelt getroffenen per mail op de hoogte. Bovendien krijgen die klanten een jaar gratis gebruik van WebWatcher. Dat is een dienst die sites waarpersoonlijke informatie wordt uitgewisseld in de gaten houdt en alarm slaat zodra de verhandeling van jouw persoonlijke data wordt gedetecteerd. Heb je inderdaad ergens in de genoemde periode gereserveerd bij Marriott én heb je een mail ontvangen van de hotelketen dat jouw gegevens in de hack aanwezig zijn, dan is deze service geen overbodige luxe. Vervang bovendien in ieder geval direct je creditcard, als je deze voor betalingsgegevens bij je reservering hebt gebruikt. Wat dat betreft geldt: niet treuzelen maar direct doen. Het nieuws is vandaag bekend geworden, dus als digidieven hun slag willen slaan hebben ze haast. Meer informatie over de hack op de daarvoor bedoelde pagina van de hotelketen.
Bescherm jezelf
In de nabije toekomst zullen we ongetwijfeld meer en meer geconfronteerd worden met datadiefstallen op grote schaal. Zorg daarom dat er liefst zo min mogelijk privacygevoelige gegevens van je rondzwerven online. Gebruik bijvoorbeeld niet je hoofd e-mailadres voor het maken van reserveringen, maar ga voor een eenvoudig te deleten gmail-adres. Of maak desnoods een extra mailadres bij je provider speciaal voor dit doel aan. Idealiter zou je ook nog een losse creditcard alleen voor online-aankopen kunnen inzetten. Gaat er iets mis, dan kun je die zonder verdere lastige gevolgen blokkeren. Of – nog beter – betaal gewoon ter plekke met je pinpas. Daarmee laat je het achterhaalde en eenvoudig te misbruiken creditcardsysteem helemaal links liggen. Gebruik sterke wachtwoorden en niet voor elk – in dit geval – hotel hetzelfde. Wil je meer weten over hoe je jezelf veilig online kunt begeven, lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit) eens.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.