Google Foto’s: Mensen, Plaatsen en Dingen aanpassen

Als je je foto’s aan Google Foto’s toevoegt, maakt Google zelf – ergens in de achtergrond op Google servers – een onderverdeling in drie delen: Mensen, Plaatsen en Dingen. Die drie categorieën worden door Google verder uitgesplitst. Allemaal heel erg mooi en prachtig, maar wat als de resultaten niet zijn zoals ze moeten zijn? Wat als als er katten in de groep Honden van Dingen zitten? Of je ziet in de groep Racecircuits de weg langs de Hondsbossche zeewering? Dan zul je die resultaten willen aanpassen. In deze blogpost leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.

Zo gauw je foto’s in Google terecht komen worden ze op datum gezet en worden ze onderverdeeld in drie categorieën: Mensen, Plaatsen en Dingen. Door op het Vergrootglas te tikken kom je bij deze onderverdelingen. Dingen en Plaatsen krijgen een onderverdeling aan de hand van wat Google op de foto’s denkt aan te treffen: Kerk, Duinen, Bussen, Helikopters, Eenden… Bedenk het maar en Google kan het wel in je foto’s vinden.

TIP • Mensen Als je in Nederland of in België woont staat Mensen in Google Foto’s uitgeschakeld vanwege privacywetgeving in de Europese gemeenschap. Wil je het toch gebruiken, lees dan deze blogpost over de manier waarop je Mensen in Google Foto’s aan kunt zetten.

Foute vondsten

Maar hoe goed de resultaten vaak zijn, regelmatig klopt er helemaal niets van en duikt de IJ-pont ineens op in Stadions of zit er een klein katje tussen de Honden. Je kunt dat vrij eenvoudig aanpassen. Je kunt de foute resultaten wel verwijderen, maar je kunt de kat die in de groep Hondengroep zat daarna niet zelf toevoegen aan Katten.

In de browser op je desktop computer gaat dat als volgt:

Open de groep waaruit je een foto wilt verwijderen. Bijvoorbeeld Honden (rechtsonder). De labelfoto is al fout: dat is een moederpoes met een stel kleintjes.
Open de groep waaruit je een foto wilt verwijderen. Bijvoorbeeld Honden (rechtsonder). De labelfoto is al fout: dat is een moederpoes met een stel kleintjes.

1. Open de groep waaruit je een foto wilt verwijderen. Bijvoorbeeld Honden (Dogs).

google-photos-dogs-2
Als de groep open is zijn de eerste paar foto’s al fout: foto’s van een peuter, geen hond.

2. Als de groep open is zijn de eerste foto’s al fout: drie foto’s van een peuter, geen hond. Google Foto’s heeft blijkbaar nogal een probleem met het herkennen van Honden. Geen probleem voor ons: we halen ze eruit. Klik rechts bovenaan bij de drie puntjes voor More Options en kies voor Remove Results.

google-photos-dogs-3
3. Vink de foto’s aan die je uit de groep verwijderd wilt hebben en Kies Remove. Klaar ben je.

In de (Android)app gaat het op deze manier:

google-photos-android-stadions-1
1. Open de groep waaruit je een foto wilt verwijderen. Bijvoorbeeld Stadions.

google-photos-stadions-2
2. Selecteer de foto die je wilt verwijderen door er even met je vinger op te drukken. Er verschijnt een blauw vinkje ten teken dat de foto geselecteerd is.

google-photos-stadions--3
3. Tik rechts bovenaan op de drie puntjes en kies voor Uit resultaten verwijderen. Klaar.

Als je de resultaten van Plaatsen en Dingen wat beter bekijkt zie je heel veel rare keuzes van Google. Bij de Stadions zit tussen tientallen foute foto’s één foto van een stadion. Nu ja, Google Foto’s is eigenlijk nog steeds in ontwikkeling. Het is leuk dat Google de foto’s al voor je analyseert en een indeling voor je maakt. Het wachten is op een betere manier om je foto’s beter te sorteren. Dat zou kunnen doordat je zelf trefwoorden aan je foto’s kunt toevoegen, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. Die mogelijkheid zal er vast komen. Geduld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.