Google Nik Collection nu gratis!

Een van de onderdelen van de Google Nik Collection behoort al jaren tot mijn favoriete foto-software-gereedschap: Silver Efex Pro. Met Silver Efex kun je van je kleurenfoto’s schitterende zwart-wit foto’s maken. Silver Efex Pro is een onderdeel van de uitgebreide Google Nik Collection en die hele Google Nik Collection is nu gratis te downloaden en te gebruiken.

Jaren geleden kocht ik Silver Efex Pro om vanuit Lightroom betere zwart-wit foto’s te kunnen maken. De hele Nik collectie bestaat uit Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro en Dfine, software voor onder andere kleurcorrectie, ruisvermindering, filters voor creatieve effecten, kortom een uitgebreide software-suite als aanvulling op de mogelijkheden in Lightroom en Photoshop. De hele Nik Collectie was me toen te duur, die kostte in die tijd zo’n $500,-.

In 2012 nam Google het bedrijf dat de Nik-software ontwikkelde over, wat resulteerde in Snapseed, een app voor Android en iOS, die je uitgebreide mogelijkheden geeft voor het aanpassen van de foto’s die je met je mobiele apparaten maakt. Snapseed bevat technologie uit de Google Nik Collection. Tot vorige week kostte de complete Nik Collection nog zo’n €150,-, nu is hij GRATIS te downloaden en te gebruiken. Er is zowel een Mac OS X-versie, als een versie voor Windows.

Aan het werk met Silver Efex Pro

Als je de Nik Collection hebt geïnstalleerd, zijn de plug-ins van de verschillende onderdelen van de collectie in Lightroom en Photoshop beschikbaar. Er mee aan het werk gaan is heel eenvoudig. In dit voorbeeld zetten we in Lightroom een portretfoto van kleur om naar zwart-wit met behulp van Silver Efex Pro.

Ontwikkel allereerst de foto in Lightroom, op de manier zoals je een portretfoto zou aanpassen. Oneffenheden in de huid weg, misschien wat oogwit en irisverbetering, dat soort dingen. Als je tevreden bent met het resultaat in Lightroom kun je naar Silver Efex Pro.

Klik met de rechtermuisknop op de foto. Uit het menu dat verschijnt kies je bij het onderdeel Edit in voor Silver Efex Pro 2.
Klik met de rechtermuisknop op de foto. Uit het menu dat verschijnt kies je bij het onderdeel Edit in voor Silver Efex Pro 2.

Je klikt  met de rechtermuisknop op de foto. Uit het menu dat verschijnt kies je bij het onderdeel Edit in voor Silver Efex Pro 2. Je kunt ook uit het Photo-menu kiezen voor Edit in > Silver Efex Pro.

Kies voor Edit a copy with Lightroom adjustements.
Kies voor Edit a Copy with Lightroom Adjustements.

Lightroom vraagt wat je precies wilt openen in Silver Efex Pro. In dit geval kies je voor Edit a Copy with Lightroom Adjustements. Er wordt een 16-bit ProPhoto RGB-Tiff-bestand gemaakt, in de achtergrond start Silver Efex Pro op en daarin wordt het nieuwe Tiff-bestand geopend.

De basisomzettingen in Silver Efex Pro.
De basisomzettingen in Silver Efex Pro.

De foto wordt meteen met de basisinstellingen van Silver Efex Pro omgezet naar zwart-wit. In eerste instantie is dat een neutrale omzetting: Neutral zie je in de balk linksboven staan. Aan de linkerkant van het scherm zie je een aantal vaste instellingen waarmee je de foto kunt omzetten. Met de mogelijkheden aan de rechterkant kun je de foto finetunen. Selectief, met kleurfilters (alsof je bijvoorbeeld een geel- of rood-filter op je camera zou hebben gebruikt), je kunt kiezen uit allerlei filmtypes en je kunt de foto bijvoorbeeld een kleurtoon meegeven. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

De aanpassingen in Silver Efex Pro.
De aanpassingen in Silver Efex Pro.

Ik paste High Structure, Smooth (links) toe en uit het Toning-menu koos ik voor Copper-toning. Als je tevreden bent met de aanpassingen kies je rechtsonder voor Save. De foto wordt omgezet en bewaard in je Lightroom-bibliotheek. Klaar ben je.

Het aangepaste Tiff-bestand wordt bewaard in je Lightroom-bibliotheek.
Het aangepaste Tiff-bestand wordt bewaard in je Lightroom-bibliotheek.

ontdek-snel-google-nik-collectionDit is slechts een eenvoudig voorbeeld van de mogelijkheden in Silver Efex Pro. Samen met de andere plug-ins uit de Nik Collectie heb je ineens de beschikking over een groot aantal nieuwe mogelijkheden om vanuit Lightroom of Photoshop je foto’s te bewerken. Wil je snel met die nieuwe software aan het werk dan is Ontdek snel: Google Nik Collection van auteur  Joke Beers-Blom precies het boek dat je nodig hebt. Bestel het boek nu bij de uitgever, je krijgt er tijdens de 1+1 gratis actie het boek Een knipoog naar het licht bij cadeau (zolang de voorraad strekt).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.