Middels een trucje kan je in Google toch nog rechtstreeks de afbeelding openen

Google verwijdert optie Afbeelding bekijken

Een tamelijk vreemde en irritante actie van Google: de knop Afbeelding bekijken is per direct verwijderd. De reden? Een klacht van de foto-databank Getty Images…

De optie Afbeelding bekijken in Google was extreem handig. Zocht je een plaatje in de zoekmachine, en schakelde je over naar een overzicht van gevonden afbeeldingen dan leidde een klik op een miniatuurtje je onder meer naar die optie. Zo was het mogelijk om snel een indruk van een afbeelding te krijgen, of deze direct te bewaren voor verdere verwerking. En precies met dat laatste was Getty het duidelijk niet eens. Volgens hen werden daardoor massaal afbeeldingen zonder te betalen aan de dienst gestolen. Raar natuurlijk, want een watermerk in de preview zou dat probleem wel heel simpel en snel oplossen. Ook geldt dat het overgrote deel van de mensheid niet op zoek is naar afbeeldingen van Getty. Bijzonder dus dat een enkel bedrijf zo’n grote invloed op een zoekgigant als Google heeft.

Verstopt trucje

Wil je vanaf nu een afbeelding lokaal bewaren, dan moet je in principe eerst een bezoek aan de site waarop deze staat brengen. Vervelend, want het is weer een extra stap. Eer is overigens (nog?) één trucje om de oude functionaliteit te blijven gebruiken. Klik daarvoor allereerst in de pagina met gevonden afbeeldingen op een gewenst plaatje. Klik dan met de rechter muisknop op de preview en selecteer in het geopende menu de optie Afbeeldingslocatie kopiëren. Plak vervolgens in de adresbalk van je browser deze gekopieerde link (eerst even een eventueel daar al staand adres verwijderen) gevolgd door een druk op Enter. Nu zie je alsnog de oude ‘directe’ link naar het plaatje. Hoe lang deze verborgen optie nog blijft bestaan is natuurlijk de vraag.

2 gedachten over “Google verwijdert optie Afbeelding bekijken”

 1. Ik denk dat de situatie iets complexer is.

  Natuurlijk zitten er al watermerken in de rechtstreekse previews van de Getty’s en andere plaatjesboeren. Maar niet in de waterwerkloze en soms zelfs hi-res beelden die online overal te kijk staan – die waren via zo’n knop natuurlijk net zo makkelijk op te pikken. Zo maakte Google het toch echt iets tè makkelijk, door het auteursrechtelijk beschermde beeld uit de technische en inhoudelijke context te lichten, los te tonen en direct beschikbaar te stellen, zonder dat ze daarvoor een licentie hadden.

  Dus moest die knop eruit. 🙁

  Ach, gewoon met de rechtermuisknop op het beeld klikken en “Open in nieuw tabblad” werkt nog steeds. Maar dit beschouwen Google en Getty kennelijk als “geen normaal gebruik”. (Uiteindelijk is alles te jatten, maar het gaat er nu even om hoe makkelijk het mag blijven.)

  Overigens is de camera-knop bij Image Search ook verdwenen.

 2. Ik denk ook dat het iets ‘gecompliceerder’ is. Het was me inderdaad al enige tijd opgevallen, dat de afbeeldingen niet meer zo makkelijk direct te bekijken zijn zonder de oorspronkelijke website te bezoeken.
  De in het artikel genoemde menu optie ‘Afbeeldingslocatie kopiëren’, vind ik niet terug in het contextmenu van IE. Ook niet in Edge trouwens. De in de reactie van Studea voorgestelde optie ‘Open in nieuw tabblad’ doet iets anders dan wat we willen: dat zorgt ervoor dat de webpagina geopend wordt, waarop dat plaatje voorkomt. Het opent niet alleen de afbeelding.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.