Adblockers in Chrome

Google wil adblockers in Chrome blokkeren

Het is mogelijk tijd om eens uit te gaan kijken naar een andere browser dan Chrome. Google wil namelijk adblockers in Chrome gaan blokkeren…

Het rommelt al een tijdje bij Google aangaande adblockers in Chrome. Het is de zoekgigant al langere tijd een doorn in het oog dat vermaledijde adblockers gebruikt kunnen worden in hun browser. Logisch, want Google verdient vooral geld aan adverteren. En het verzamelen en verkopen van gebruikersgegevens- en statistieken. Kortom: adblockers gooien wat beide activiteiten betreft roet in het eten en moeten dus geblokkeerd worden. Inmiddels is een volkswoede ontstaan van Chrome-gebruikers die niet gediend zijn van het gedrag van Google. Een artikel op bijvoorbeeld Forbes.com verduidelijkt wat er gaande is.

Alternatieven

Google verschuilt zich achter een vaag manifest dat laat zien dat zo’n acht browser-extensies achter de rug van gebruikers om data verzamelen, zo lezen we in het net genoemde artikel van Forbes. En misbruikt dat feit nu om scripts aan banden te leggen die – hoe kan het ook anders – met name adblockers treffen. Door de limitering worden deze vele malen minder effectief. Wat nu? Wel, als eerste is het zaak om eens goed na te denken over waarom je Chrome eigenlijk gebruikt. De browser is zonder meer niets beter of slechter dan vele andere browsers in de markt. Neem bijvoorbeeld het ook gratis en open source Firefox, dat niet alleen razendsnel is maar ook alles biedt wat je hartje je begeert op browservlak. Opera is ook een aardige, maar tegenwoordig helaas in Chinese handen wat voor onduidelijkheid zorgt wat volgen van gebruikers en verzamelen van data betreft. Edge – de standaard browser van Windows – kun je beter links laten liggen: instabiel en onder de streep ook een dataverzamelaar. Bovendien gaat Microsoft Edge overzetten op de browser-engine van Chrome… Safari – beschikbaar voor Apple-apparaten – is zonder meer een prima browser die ook overweg kan met add-ons.

Firefox of Safari

Kortom: feitelijk zijn er twee echt bruikbare alternatieven voor Chrome: Firefox en Safari. De laatste is alleen weggelegd voor gebruikers van iOS en macOS, maar die hoeven dan ook niet meer op zoek naar een browser. Safari is namelijk een standaardonderdeel van de genoemde besturingssystemen. Zit je op Windows, dan raden we je echt aan om de overstap naar Firefox te maken. Het kost je sowieso geen cent, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Firefox wordt zeer actief onderhouden en er verschijnen zeer regelmatig updates die in een poep en een zucht automatisch geïnstalleerd worden. Elke denkbare feature is aanwezig, inclusief de ondersteuning voor add-ons en dus adblockers. Kun je met Chrome (of welke andere browser dan ook) overweg, dan voel je je direct thuis in Firefox, daar hoef je het niet om te laten. Firefox geeft je in ieder geval de vrijheid om zelf te beslissen welke add-ons je gebruikt. Extra voordeel is dat Chrome van huis uit veel gebruikersgegevens verzamelt. Die zijn weliswaar grotendeels uitschakelbaar, maar je moet dan wel diep de settings induiken. Bij Firefox hoeft dat niet.

Overstappen geen probleem

Kortom: laat je niet gek maken omdat al je familie, vrienden en collega’s Chrome gebruiken. Dat is slechts het resultaat van een slimme marketingcampagne van Google. Het is verre van dé perfecte browser. En nu begint het zelfs een twijfelachtige browser te worden. Alles wat in Chrome werkt, werkt ook in Firefox. Behalve een handjevol door Google beheerde demo-pagina’s. Waar trouwens veelal blijkt als je aangeeft de ‘mogelijk niet goed zonder Chrome  werkende pagina’ toch bezoekt, alles prima blijkt te werken. Logisch ook, want er zijn nu eenmaal standaarden afgesproken voor de opbouw van webpagina’s en de achterliggende code. Geen weldenkend bedrijf zal zich wagen aan gekkigheden die alleen in een enkele specifiek browser werken, dat kost ze heel veel klanten.

Adblockers in Chrome
Firefox is een prima, veilige, razendsnelle en open source browser waar niks mis mee is. (Bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/nayukim/4951164105)

Veiligheid, Vrijheid, blijheid

Installeer dat Firefox gewoon eens, en ga ermee aan de slag. Desnoods installeer je het naast Chrome voorlopig. Het is een programma dat maar weinig schijfruimte inneemt, dus dat is in ieder geval geen belemmering. Grote kans dat je binnen een uur overstag bent. Exporteren van favorieten vanuit Chrome en importeren in Firefox is ook geen probleem. Je verlost jezelf met een overstap van het juk van ‘t alwetende (en nu dus ook limiterende) Google, best een prettige gedachte. Verder levert het ook een veiliger online omgeving op, die – zeker met een adblocker geïnstalleerd – goed is voor je privacy.

2 gedachten over “Google wil adblockers in Chrome blokkeren”

    1. Ik zou dan nu vast gaan wennen aan Firefox, want Google’s wil is wet natuurlijk. Al was het maar omdat het hun gratis weggeven browser is. En een gegeven paard…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.