Voor de meeste mensen is de smartphone een apparaat dat je op je lijf draagt zolang je wakker bent. Hij heeft de portemonnee en de autosleutels overtroffen in relevantie. Dat betekent dat de smartphone altijd direct tot je beschikking staat. Dat is de grootste reden om een hem als camera te gebruiken: je kunt niet misgrijpen. Hieronder vind je wat snelle tips voor betere foto’s met je smartphone, tips om alles uit je smartphone-camera te halen. Ze komen uit mijn zojuist verschenen boek ‘Smartphone fotografie‘.
Foolproof
Een DSLR- of systeemcamera moet je bewust “van stal halen” om ermee aan de slag te gaan. Batterijen opladen, kaartje formatteren, lenzen inpakken, etc. Dat maakt het hoogdrempelig. Die drempel heeft de smartphone niet. Je hoeft hem tegenwoordig niet eens te ontgrendelen om er een beeld mee te kunnen schieten. Hij is altijd klaar om te gaan. De batterij is (voldoende) opgeladen, het kaartje is nooit vol en de lens/ lenzen zitten ingebakken in de smartphone. Bovendien is elke smartphone foolproof, wat betekent dat ook uw tante de digibeet er zonder moeite mee kan fotograferen.
In de loop van de jaren is de rol van de smartphone veranderd. In de zero’s was telefoneren nog de corebusiness, nu is dat fotograferen, appen en sociale media geworden. En oh ja, je kunt er ook nog mee bellen.
Workflows

Hier zie je de verschillende workflows onder elkaar:
DSLR- of systeemcamera workflow
• Losse camera aanschaffen
• Aparte lenzen kopen
• Tas uit de opslag halen
• Batterijen en kaartjes checken
• Camera opstellen
• Opname maken
• Kaart eruit halen
• Bestanden overzetten
• Bestanden organiseren
• Beelden bewerken
• Beelden exporteren
• Beelden publiceren
• Beelden archiveren
Smartphone workflow
• Camera app openen
• Opname maken
• (Eventueel de foto bewerken)
• Beeld publiceren
Beperkingen
Het grootste obstakel voor fotografen om professioneel met de smartphone te werken is de beperkte sensorgrootte, en de daarbij horende lagere resolutie en signaal/ruisverhouding. Natuurlijk hebben sommige smartphones 50 of 100 megapixels aan resolutie, maar ze moeten die pixels kwijt op een veel kleinere sensor dan een DSLR- of systeemcamera. Een Nikon D850 heeft bijvoorbeeld 45,4 miljoen pixels op een sensor van 24 x36 mm. Een gemiddelde smartphone heeft 12 miljoen pixels, op een sensor van 4,55 bij 6,17 millimeter. Dat is me nogal een verschil. De daadwerkelijke pixels zijn dus ook veeeeel kleiner op een smartphone.
Genoeg
De vraag is echter: heb je die grotere sensor en de megapixels nodig voor een bruikbaar resultaat? Nee, voor online gebruik heb je meer dan genoeg aan een 12 mp camera. Datzelfde geldt voor Instagram, Facebook, WhatsApp en andere mobiele apps. Daar kun je dus meer dan fatsoenlijk uit de voeten met een smartphone. Wist je overigens dat begin 2021 98% van de sociale media bezoeken via de smartphone gebeurt?
Welke camera
Smartphonefabrikanten zien daarin een belangrijke reden van consumenten om hun smartphone te upgraden de kwaliteit van de camera is. Ze voorzien de smartphones daarom van meerdere camera’s, met elk hun eigen kwaliteit. En dus is er een nieuwe keuze bijgekomen: welke camera van de telefoon is de juiste?
Op een recente smartphone is het verschil duidelijk te zien. De ene camera heeft een telelens, de tweede een macrolens, etc. Maar bij veel smartphones uit de jaren ‘10, of de goedkopere nieuwe, is het verschil tussen bijvoorbeeld voor- en achtercamera allerminst helder voor een leek. Toch zit er veel verschil tussen de camera’s. Je kunt ervan uitgaan dat de camera die aan de achterzijde van de telefoon zit de beste is of zijn, de zogenaamde hoofdcamera (‘s). Voor de goede orde: met achterkant bedoel ik de kant waar niet het scherm zit.
De camera’s op de achterkant en de voorkant
Kijk maar eens goed naar je eigen smartphone. De camera of camera’s aan de achterkant zien eruit als echte lenzen, ze steken vaak ook iets uit de smartphone. De frontcamera (boven in het scherm) is alleen een uitermate klein gaatje waar je -als je goed kijkt- een lensje in ziet zitten. Alle hoogstaande functies van de smartphone zitten in de hoofdcamera (‘s). Een functie als beeldstabilisatie zit nooit in de frontcamera. Ook de portretstand zit altijd op een van de camera’s aan de achterkant. Ook is de resolutie van de front camera vaak beduidend minder, bijvoorbeeld 7mp versus 12mp op de achter camera’s. Op sommige smartphones kan de frontcamera ook helemaal niet scherpstellen, waardoor de camera alleen bij veel licht goede scherpe beelden geeft. Eigenlijk is de frontcamera alleen als selfiecamera ontworpen, zodat u uzelf kunt blijven zien tijdens het fotograferen. Het credo is dus: gebruik indien mogelijk altijd de achtercamera(’s) van de smartphone. Een selfie kun je dan bijvoorbeeld met een spiegel achter de camera maken, waardoor je jezelf kunt blijven zien.

Brandpunten
Bij de laatste generatie smartphones kunt je kiezen uit verschillende brandpunten. Dat was tot voor kort wel anders. Meestal zat er op de camera’s alleen een vast brandpunt (groothoek) met digitale zoom. Maar de fabrikanten spelen steeds meer in op de behoefte van de gebruiker, en komen met creatieve oplossingen. Zo zijn er nu smartphones met 3, 4 of 5 verschillende brandpunten op evenzoveel camera’s. Een voor de normale groothoekfoto’s, een voor ultragroothoek, een voor macro, een voor de telefoto’s, en een voor in slecht licht. Omdat het zoomen zelf onmogelijk in te bouwen valt in zo’n plat apparaat, bouwen de fabrikanten de camera’s naast elkaar. Sommige bouwen zelfs al zes camera’s in de smartphone. Naast een 2x optische zoom ook een 5x optische zoom. Let er bij aanschaf van een nieuwe smartphone goed op welke camera’s er op het toestel zitten, en de daarbij behorende specificaties.
Apps
Voor zowel het opnemen als het bewerken van foto’s op de smartphone zijn diverse apps beschikbaar. Natuurlijk zijn er de native apps, die standaard meegeleverd worden met de smartphone. De fabrikant heeft hier meestal gebruiksgemak voor ogen om een zo breed mogelijk publiek te dienen. Als serieus smartphone-fotograaf wil je meer. Dat kan: met de app Adobe Photoshop Lightroom for mobile bijvoorbeeld. Een gratis app waar ontelbare extra functies op zitten.
A Interface voor vastleggen afsluiten
B Flitsopties op de camera
C Opties voor uitsnijdverhouding
D Opties voor opnametimer
E Bedekkingsopties voor beeldzoeker
F Voorinstellingen
G Belichtingsvergrendeling
H Vastlegknop
I Schakelaar voor vastlegmodus (Auto/Pro)
J Overschakelen naar camera aan de voorzijde
K Optie voor vastleggen van DNG/JPEG
L Opties in- en uitschakelen
M Instellingen voor vastleggen
N Clipping van hooglichten tonen
Bewerken
In dezelfde app zit ook een module om de foto’s te bewerken. Hiermee kun je de gemaakte foto’s (RAW bijvoorbeeld) dus) direct afwerken met dezelfde intuïtieve workflow die op de desktop apps van Lightroom zitten. Veel uitgebreider dan de standaard apps die een paar flauwe aanpassingen in de aanbieding hebben. Probeer de Lightroom-app eens uit, er gaat een wereld voor je open.
De meeste mensen gebruiken maar een kwart van de fotografische mogelijkheden op hun smartphone. In ‘Smartphone fotografie‘ leert professioneel fotograaf Jeroen Jazet je alle mogelijkheden waardoor je veel betere foto’s gaat maken met je smartphone. Het is een boek vol eye-openers met geweldige tips en trucs, ook op algemeen fotografisch gebied. Daardoor maak je betere foto’s maakt met de camera die je altijd bij je hebt en beleeft daar meer plezier aan. Bestel het boek hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.