Niets zo vervelend als ongewenste objecten of krassen en vlekken op oude gescande foto’s. Vlekken verwijderen met Snapseed is zo geregeld! Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Snapseed.
Egaliseren ofwel vlekjes verwijderen doet u door eerst op de tool te klikken. Dit gereedschap vervangt een deel van het beeld door stukjes vanuit het omliggende gebied te kopiëren. U kunt die stukjes echter niet zelf kiezen. Het weghalen van vlekjes werkt het best tegen een redelijk egale achtergrond, zoals een meeuw in de lucht, want u kunt zoals gezegd niet kiezen welk beelddeel er voor uw ‘vlekje’ in de plaats komt.
De werking van het gereedschap is het best te sturen door in te zoomen en kleine stukjes tegelijk te bewerken. Gebruik de gebogen pijltjes in de onderbalk om in meerdere stappen het effect te herstellen of minder geslaagde herstellingen terug te halen.

In het voorbeeld hangen wat takjes storend in beeld, kennelijk heb ik bij de opname niet goed opgelet. In de afbeelding rechts heb ik de meeste al weggehaald, rechtsboven ben ik nog aan het ‘vegen’. In dit voorbeeld gaat het vervangen van takjes door schone lucht redelijk makkelijk, omdat onregelmatigheden (of beter gezegd: gegenereerde ‘regelmatigheden’) in het resultaat niet opvallen. Ik kan hier vrij grof te werk gaan; inzoomen en precies werken is hier niet nodig.
Voor het vervangen van beelddelen is er nog een andere werkwijze: zie de tool Dubbele belichting aan het eind van dit hoofdstuk.
STOFJES
De tool Egaliseren is in de portretfotografie uitstekend te gebruiken voor het verwijderen van stofjes op de donkere kleding van modellen. Zoom sterk in om een kleine kwast te maken en stip de stofjes aan. Tijdens het zoomen wordt de omvang van de kwast aangeduid met een wit cirkeltje. Als u goed oplet ziet u bij iedere tik ergens een klein plekje oplichten, waarmee Snapseed aangeeft waar gekopieerde inhoud vandaan wordt gehaald. Het mooie van de tool is, dat hij niet echt ‘egaliseert’ in de letterlijke betekenis van het woord, maar beeldinhoud uit de omgeving kopieert.
In een serieuze portretsessie hebt u natuurlijk een plakroller voor kleding bij de hand om storende pluisjes en haren te verwijderen vóór de opname.
PORTRETTEN
In portretten is het misschien verleidelijk om onvolkomenheden in de huid van de geportretteerde geheel glad te strijken. Dat is logisch bij tijdelijk ongerief als een puistje of kleine wondjes, maar twijfelachtig bij blijvende zaken als moedervlekken. Ik adviseer in een dergelijk geval uw ‘correcties’ wat te temperen door:
• alle ongerechtigheden aanvankelijk geheel te egaliseren;
• het vinkje in te schakelen (daardoor worden de wijzigingen doorgevoerd);
• de aangebrachte correcties vervolgens te temperen door op Stapels te tikken, gevolgd door Bewerkingen bekijken;
• het blauwe vakje Egaliseren te kiezen en op het pijltje te tikken.

Op dat moment zijn de bewerkingen niet zichtbaar: de vlekjes worden getoond.
Zoom goed in en met de kwast (met de sterkte bijvoorbeeld op 50%) tikt u op de vlekjes. In feite past u de tool Egaliseren selectief toe op de vlekjes, maar niet op volle sterkte.
Meer tips en trucs van Kees Molders? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Snapseed-tips, plus interviews met Kees vind je HIER.
Zo werkt Snapseed
Snapseed is een populaire, gratis fotobewerkingsapp van Google voor Android en iOS. In de smartphonefotografie is het een veelgebruikt programma. Zo werkt Snapseed is het eerste volledige Nederlandstalige handboek over Snapseed. Het behandelt álle mogelijkheden van de app en het gaat in op ieder (sub)menu.
Dit boek is voor de smartphonegebruiker die fotografeert en méér wil doen met zijn of haar opnamen dan puur registreren met onbewerkte foto’s. Die gebruikers kunnen geïnteresseerde beginners zijn, fotohobbyisten, kunstenaars, maar ook meer zakelijke professionals die de smartphone steeds meer als hulpmiddel of zelfs als eerste camera gebruiken.
Dit boek is praktisch geschreven zonder poespas. Het laat alle mogelijkheden van Snapseed zien, waaronder de 29 gereedschappen (tools). Het is bruikbaar als naslag- en opzoekboek. Het bevat meer dan 140 schermafbeeldingen met uitleg en uitvoeringsstappen. De volgorde van de onderwerpen volgt de structuur van Snapseed.