Handboek Digitale Video: een camera kiezen-1

omslag-handboek-videoHet boek van de maand is het Handboek Digitale Video van Bert Venema. Deze maand geven we wat voorproefjes uit het boek. We beginnen met hoofdstuk 4, over het kiezen van de juiste camera, een van de belangrijkste keuzes die je moet maken. In eerste instantie moet je je afvragen: wat voor type filmer ben ik? (H.F.)

Als u de voor- en nadelen van ieder apparaat kent is het makkelijker om een keuze te maken welk apparaat u wilt gebruiken voor het maken van digitale video-opnamen. In dit hoofdstuk worden aandachtspunten beschreven die u helpen bij het aanschaffen van een camera. Samen met de informatie uit de voorgaande hoofdstukken bent u in staat een juiste keuze te maken voor de camera die het beste bij u past. Maar eerst moet u voor u zelf nagaan wat u gaat doen met de camera en wat u van de camera verwacht.

Wat voor type filmer bent u?

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk vast te stellen wat voor type filmer u bent. We onderscheiden de beginnende, de gevorderde en de (semi)professionele videomaker.

De beginnende filmer

U bent net gestart met filmen, beschouwt dit als hobby en stelt niet te veel eisen. De beeldkwaliteit moet goed zijn (liefst HD) en de kleuren en het geluid moeten mooi overkomen. U maakt opnamen van verjaardagen, vakanties, de kinderen en speciale gelegenheden. U hebt dus een videocamera nodig die altijd gebruiksgereed is en makkelijk is in de bediening. Eigenlijk moeten alle instellingen automatisch goed staan. De gemaakte opnamen moeten eenvoudig zijn weer te geven, bijvoorbeeld op een televisie of computer. Een eenvoudige basiscamera of instapmodel is voor u een goede optie. Een dergelijke camera beschikt over de volgende mogelijkheden:

  • de camera start snel op;
  • de meeste functies werken automatisch, maar ze zijn eventueel ook handmatig in te stellen;
  • de beeld- en geluidskwaliteit zijn goed;
  • de camera kan inzoomen, u kunt eventueel bij weinig licht filmen;
  • bij voorkeur is de camera voorzien van beeldstabilisatie.
Een eenvoudig instapmodel videocamera (bron: Canon).
Een eenvoudig instapmodel videocamera (bron: Canon).
De gevorderde filmer

U hebt vaker gefilmd en stelt wat meer eisen dan de beginnende filmer. U hebt weinig moeite met het handmatig instellen van functies, maar af en toe wilt u nog wel eens gebruikmaken van de automatische instellingen. U ziet het videofilmen als een hobby. U filmt bijvoorbeeld in de natuur, maakt kleinschalige documentaires en doet een beetje aan verslaglegging. Daarnaast worden ook de huiselijke gebeurtenissen zoals verjaardagen, geboortes en bruiloften vereeuwigd. De opnamekwaliteit moet bij voorkeur full HD zijn. Nabewerking van de opnamen op de computer met een videobewerkingsprogramma vindt u ook leuk. De resultaten van uw videohobby worden ook wel aan anderen dan alleen de familie getoond. Een middenklasse videocamera of eenvoudige DSLR-camera zal dan aan uw eisen voldoen. Bovenop de hiervoor genoemde eisen moet de camera ook aan de volgende eisen voldoen:

  • de camera heeft een lange accuduur;
  • u hebt een redelijk optisch zoombereik en de functies kunnen handmatig of automatisch worden ingesteld;
  • u kunt foto’s met minimaal 15 megapixels maken;
  • er zijn voldoende accessoire-aansluitingen en de camera heeft mogelijkheden om de videobeelden op een televisie of computer af te spelen.
De middenklasse videocamera voor de gevorderde videohobbyist (bron: Sony Corporation).
De middenklasse videocamera voor de gevorderde videohobbyist (bron: Sony Corporation).
De (semi)professionele filmer

Uw eisenpakket is fors. Want u maakt af en toe documentaires, natuurfilms, korte speelfilms en bedrijfsfilmpjes. Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg voor u. High definition is vereist, maar een 4K-videocamera zou nog beter zijn. U wilt topkwaliteit beeld en geluid. Instellingen kennen voor u geen geheimen meer. U zult de functies eerder handmatig instellen dan dat u de automatische functie gebruikt. De beelden die opneemt bewerkt u met behulp van een uitgebreid videobewerkingsprogramma. U zoekt in feite een (semi)professionele videocamera of een high-end digitale fotocamera met uitgebreide videomogelijkheden. Een dergelijke camera heeft een hoge tot zeer hoge opnamekwaliteit, bij voorkeur 4K, maar minimaal full HD. Overige eisen zijn:

  • de camera beschikt over extra aansluitingen voor randapparaten en aansluitingen voor professionele accessoires, zoals een externe microfoon (XLR-aansluiting) of hoofdtelefoon;
  • u kunt eventueel digitale foto’s maken met een resolutie van minimaal 18 megapixel;
  • de camera heeft een groot optisch zoombereik;
  • naast een lcd-scherm beschikt de videocamera over een extra zoeker;
  • u kunt de AE-functie (Auto Exposure) handmatig instellen;
  • de camera heeft optische beeldstabilisatie;
  • het geluid is van hoge kwaliteit; minimaal stereo, maar beter is 5.1 surround sound.
Het duurdere topmodel videocamera voor de (semi)professional (bron: Panasonic).
Het duurdere topmodel videocamera voor de (semi)professional (bron: Panasonic).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.