Er duiken steeds meer gekke details op rondom Facebook (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Facebook_New_Logo_(2015).svg)

Het blijft rommelen bij Facebook

Nu Facebook onder de loep ligt als het gaat om verzamelen en misbruiken van gebruikersgegevens, duiken steeds meer verontrustende feiten op…

Dat Facebook het nooit erg nauw genomen heeft met het gebruik (misbruik zo u wilt) van gebruikersgegevens mag geen al te grote verrassing heten. Van begin af aan is de hele dienst immers opgezet om geld te verdienen aan advertenties. En de adverteerders zijn zeer geïnteresseerd in waar gebruikers van Facebook (en andere soortgelijke sociale media) zich mee bezighouden. Gewoon, om nog gerichter te kunnen adverteren. Dat het bedrijf van Zuckerberg het inmiddels wel heel erg bont heeft gemaakt is ook bekend. En sinds het lekschandaal duiken steeds meer verontrustende zaken op die niet eenvoudig verklaarbaar zijn. Zo blijkt dat berichten in Messenger (de chatdienst van Facebook) continu gemonitord worden. In eerste instantie machinaal, maar bij bijvoorbeeld een klacht van een gebruiker door mensen.

Vermijd Messenger voor serieuze zaken

Op zich is dat ‘meelezen’ in Messenger misschien een nobel streven om vervelende en/of leugenachtige berichten te blokkeren. Maar anderzijds levert het ook wéér een privacyrisico op. De meeste gebruikers verwachten namelijk niet dat er bij privé-chats meelezers zijn. En delen dus gevoelige zaken. Als je ietwat kennis van sociale media en techniek hebt is dat samen te vatten onder ‘een beetje dom’ om daarvan uit te gaan. Maar lang niet iedereen is zo achterdochtig als de meer ingewijden. Kortom: vermijd Messenger voor serieuze zaken.

En wat met Whatsapp?

Hoe het zit met Whatsapp – alweer een tijdje eveneens in handen van Facebook – durven we niet te zeggen. De stevige end-to-end encryptie voorkomt voor zover bekend meelezen en ook Facebook moet daar niet bij kunnen. Getuige ook bijvoorbeeld gefrustreerde opsporingsdiensten. Wel zal Facebook ongetwijfeld kunnen zien welke contacten in Whatsapp aanwezig zijn en wie met wie wanneer communiceert. Een toch ook wel verontrustend gegevens als het gaat om dit specifieke bedrijf.

Meer gekke dingen

Hier en daar borrelen meer vreemde dingen naar boven. Zo blijkt Facebook van sommige gebruikers jarenlange belhistorie bewaard te hebben. Maar ook zien sommige mensen tot hun stomme verbazing dat nooit gepubliceerde filmpjes toch nog steeds bewaard zijn. Je verwacht eigenlijk dat als je een geüploade video uiteindelijk toch niet deelt deze verwijderd wordt. Als dat niet het geval is: wat moet Facebook met die verweesde video’s? Kortom: er hangt een wat vissig luchtje rondom het bedrijf. Het is te hopen dat het uiteindelijk leidt tot een veel betere gebruikersbescherming. Maar omdat dit haaks staat op het geld verdienen aan diezelfde gebruikers(gegevens) vrezen we dat het vooral bij mooie woorden zal blijven.

Meer wetHet boek PC Senior: Facebook voor senioren van Dirkjan van Ittersumen over Facebook? Lees dan het boek PC Senior: Facebook voor senioren van Dirkjan van Ittersum eens!

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.