Facebook en Privacy: het blijft maar wringen!

Facebook. Het klonk allemaal zo gezellig. Samen met je vrienden en familie online dingen delen. Zeggen dat je dingen van anderen leuk vindt. Die schattige foto’s van je kleinkind leuk vinden. Zelf mooie foto’s delen en dan ‘likes’ krijgen. Maar alles heeft zijn prijs, ook als het gratis is. Hét voorbeeld van wat er mis is met Facebook: Cambridge Analytica. Wie vindt Facebook nog leuk, met al die irritante advertenties, met die dataverzamelaars die meer over je weten dan je partner? Wat weten ze allemaal van je en kun je alles wat ze over je weten laten vernietigen? Facebook en privacy: het blijft wringen.

Data-jagers en -verzamelaars

Om maar te beginnen met die laatste vraag: nee, je kunt wel je Facebook verlaten door je account te wissen, maar je data blijven beschikbaar op de servers van Facebook. Waarom? Misschien vanwege de NSA, of omdat – als je je bedenkt en toch weer verder wil met Facebook – je weer de beschikking krijgt over je oude data. Daarnaast blijven je data in handen van de bedrijven die voor Facebook informatie over jou hebben verzameld. Dat zijn bedrijven als Acxiom, Epsilon, Experian, Oracle, Quantium en de KBM Group. Het zijn Audience Data Providers voor Facebook, data-leveranciers die informatie over jou bij elkaar sprokkelen. In een interessant artikel bij AndroidCentral las ik hoe je je bij dit soort bedrijven kunt ‘uitschrijven’. Nou ja, uitschrijven, je kunt zorgen dat ze stoppen met het verzamelen van informatie over jou.

Facebook-geschiedenis

Je kunt ook kijken wat Facebook allemaal over je heeft opgeslagen. Ze onthouden alles van je. Natuurlijk alles wat je op Facebook hebt geplaatst, elke like , elk hartje, elke lach. In die informatie kun je zien op welke advertenties je hebt geklikt en welke adverteerders jouw gegevens hebben. Je vindt er een lijst met advertentieonderwerpen waarvan Facebook denkt dat je daarin geïnteresseerd bent. Smaak en interesses hebben ze uit de likes en bijdragen gedestilleerd. Je kunt de informatie die Facebook over je heeft verzaemld zelf downloaden door die bij Facebook aan te vragen. Uiterst rechts bovenaan in het Facebook-scherm ga je naar Instellingen > Algemeen > Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens. Kijk en verbaas je.

Data = goud

Uiteindelijk gaat het erom wat ‘ze’ – Facebook of andere data-jagers en – verzamelaars – met die data doen. Via allerlei algoritmen destilleren ze een soort profiel van je. Data is het nieuwe goud. Je krijgt advertenties op maat, maar je krijgt via Facebook ook informatie op maat. Informatie waarvan Facebook denkt dat het interessant voor je is, maar ook fake news, informatie waarmee je gemanipuleerd wordt. Neem Cambridge Analytica die illegaal allerlei informatie bij Facebook weghaalde. Dat kon door het doen van onschuldige spelletjes of enquêtes op Facebook, waardoor de apps – want dat zijn het – toegang krijgen tot je profiel.

Wat te doen?

Facebook en privacy
De quiz-apps die zoveel informatie over je verzamelen: gebruik ze niet!

Zolang je op Facebook blijft, blijft Facebook informatie over je verzamelen. Die informatie kan in handen vallen van rare partijen, zoals je kunt zien bij de presidentsverkiezingen in Amerika en het Britse referendum over de EU van 2016. Facebook heeft zijn eigen sleepnet en gaat dus onzorgvuldig om met de info die ze over je hebben. Geen referendum dat daar tegen helpt. Het enige dat echt helpt, is van Facebook af gaan. De informatie die Facebook over je heeft en die de data-verzamelaars over je hebben, die blijft op hun servers staan. Een privé online-bestaan bestaat eigenlijk niet. Via VPN, Duck-Duck-Go als zoekmachine en dat soort dingen heb je nog een beetje privacy. Je kunt in Facebook nog wel wat aanpassen als je lid wilt blijven. Kijk bijvoorbeeld naar de apps die je op Facebook gebruikt. Het zijn o.a. die apps die veel informatie over je vergaren.

Facebook en privacyWe schreven al eerder op dit blog over de privacy-instellingen bij Facebook. HIER lees je o.a. wat je met die vervelende dataverzamelende apps moet/kunt doen. Het artikel is afkomstig uit het boek Facebook voor senioren. Het boek geeft heel veel informatie over het gebruik van Facebook en de gevaren die op de loer liggen en is ook geschikt voor junioren en alles wat zit tussen junioren en senioren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.