Jaren geleden werd het aangekondigd als dé vervanger voor de aloude menubalk: het Lint. Het meest bekend en berucht werd het in Microsoft Office. Het is nu tijd om met pensioen te gaan en het Lint wordt dan ook langzaam uitgefaseerd.
Office 2007 was de eerste versie die – destijds tot ongenoegen van velen – voorzien werd van het Lint als centraal besturingselement. De aloude menu’s bekend vanuit eerdere Office-versies verdwenen en werden vervangen door een balk met over tabbladen verspreide opties. Het betekende dat veel doorgewinterde gebruikers ineens moesten wennen aan een totaal nieuwe gebruikersinterface. Gouden tijden voor tijdschriften en boeken die mensen op weg hielpen. Minder geslaagd voor het bedrijfsleven waarin je vaak toch een bepaalde werkwijze gewend bent. Ook gouden tijden dus voor bedrijfscursussen. Uiteindelijk raakte het lint min of meer ingeburgerd en geaccepteerd. Ook in andere Microsoft-software dook het lint op, denk bijvoorbeeld aan de aloude Verkenner. Veel andere softwaremakers lieten het Lint voor wat het was en hielden het bij de oude vertrouwde menubalk. Nu denkt Microsoft dat het tijd is voor verandering. Het Lint in de huidige vorm gaat binnenkort verdwijnen.
Voorzichtig
Krijg je het zweet in de handen bij de gedachte aan weer een nieuwe gebruikersinterface voor Office? Vrees niet, hoewel de invoering van de Lint-vervanger nog voor dit jaar op het programma staat kan je met een enkele muisklik het Lint oude stijl terughalen, zo belooft de softwaregigant. Of dat op langere termijn ook het geval zal zijn valt te betwijfelen. Uiteindelijk zal het onderdeel helemaal afgeserveerd worden gokken we. Toch is Microsoft voorzichtiger in het aanpassen van Office dan Windows. Daar waar Windowsgebruikers flink klagen over de vele updates en upgrades die soms ongevraagd rigoreuze wijzingen in het systeem aanbrengen, is dat bij Office veel minder het geval. Logisch ook, want Office is nog altijd de gouden standaard voor kantoorsoftware. Daaraan al te veel sleutelen zou kunnen betekenen dat gebruikers hun heil elders gaan zoeken. Office levert zonder meer een enorm deel van de inkomsten op voor Microsoft en daar moet je als maker dus heel voorzichtig mee zijn.
Gefaseerd
Microsoft geeft dan ook aan dat de veranderingen gefaseerd ingevoerd gaan worden en er heel goed geluisterd zal worden naar gebruikers. Alleen dat laatste is al een unicum te noemen, want voor de rest is de softwaremaker tamelijk stoicijns en ‘hard headed’ als het om Windows 10 gaat. Laten we dan ook vooral hopen dat het bij Office wél goed gaat. Hoe dan ook, ‘Customers’ staan bovenaan als het gaat om zaken waar rekening mee gehouden gaat worden Gevolgd door ‘Context’. Wat staat voor het verbergen van functies die je niet nodig hebt op het moment dat je met een bepaalde klus bezig bent in Office. Dat moet leiden tot een rustiger en overzichtelijker geheel. Waarbij echt makkelijke functies eenvoudig terug te vinden zijn en niet verzuipen in een stortvloed aan opties die je nooit nodig hebt.
Office.com en Office 365
Je zal de veranderingen het eerst zien in Office 365 en op Office.com. Het is de bedoeling dat gebruikers zelf aan kunnen geven wat ze straks wel en niet aan opties aan – of uit kunnen zetten. Dat is de derde pilaar waarop gesteund wordt bij het doorvoeren van de verandringen: ‘Control’. De eerste wijzigingen die je binnenkort kunt verwachten zijn een vereenvoudigd Lint. Het zal veel minder schermruimte innemen en echt alleen de opties tonen die je – hoogstwaarschijnlijk – nodig hebt. Zoals beloofd is uitklappen naar een volledig Lint met een simpele muisklik mogelijk. Deze versie van het compacte Lint wordt op dit moment heel voorzichtig en stapsgewijs uitgerold naar Word op Office.com. Als je ‘geluk’ hebt kan je er hier als geselecteerde gebruiker dus al eens mee spelen. Vervogens zijn volgende maand Office Insiders (zeg maar een soort van beta-testers) aan de beurt: zij krijgen het ingekrompen lint volgende maand in Outlook voor Windows te zien. In augustus zijn de Insiders voor de macOS-versie aan de beurt. Uiteindelijk moet iedereen de nieuwe gebruikersinterface te zien krijgen. Wanneer dat precies gebeurt is afhankelijk van hoe gebruikers op de wijzigingen reageren.
Meer
Los van het mini-Lint (of hoe dat uiteindelijk ook gaat heten) komen er ook nieuwe kleuren. En nieuwe pictogrammen die als vector zijn opgebouwd, zodat ze op elke schermresolutie en in elke grootte haarscherp ogen. Verder wordt de zoekfunctie een (veel) centraler onderdeel van Office. Dit onderdeel is al beschikbaar voor gebruikers op Office.com. Er staat dus flink wat aan wijzigingen voor Office op stapel. Nu – nogmaals – maar hopen dat Microsoft zich echt aan zijn woord houdt en vooral luistert naar gebruikers en ook daadwerkelijk aan de slag gaat met feedback. Dat vertrouwen is bij velen toch behoorlijk geschonden dankzij de opdringerige aanpassingen – ook nog eens in hoog tempo doorgedrukt – in Windows 10. Zou Microsoft ook in het geval van Office op hol slaan en de vernieuwingen doordrukken zonder naar gebruikers te luisteren dan zou het wel heel hoog spel gaan spelen.
Lees meer over de meest recente versie van Office in Het Complete Boek Office 2016 door Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Veranderingen in Windows 10 opdringerig en drammerig?
Valt heel erg mee. Als gebruiker heb ik daar helemaal geen last van.
Je schetst wel een heel zuur beeld over Microsoft. Besef dat stilstaan achteruitgang betekent.
Leve de veranderingen!