De nieuwe Intel Core i9 Extreme Edition bevat 18 processorkernen. En is net zo snel als een supercomputer van nog niet zo heel lang geleden.
Met de Intel Core i9 worden supercomputers ineens beschikbaar voor de (bijna) gewone man (m/v). Als je bereidt bent om $1999 dollar neer te tellen tenminste. Inderdaad een hoop geld, maar in principe bereikbaar voor de meeste mensen die écht heel graag zouden willen. Waar het onder de streep om gaat is dat deze nieuwe CPU (processor) over 1 Teraflop aan rekencapaciteit beschikt. FLOP is de eenheid die aangeeft hoeveel berekingen (floating point) per seconde uitgevoerd kunnen worden. 1 Teraflop staat dus voor 1 miljard berekeningen per seconde. Dat is veel. Zoveel zelfs dat dit soort getallen tot voor kort alleen aan supercomputers waren voorbehouden. Ter illustratie: de legendarische Cray-1 uit 1976 scoorde ‘slechts een magere’ 160 Megaflops. De nieuwe Intel processor is dus een dikke zes keer sneller.
Wat moet je ermee?
De vraag die zich natuurlijk opdringt is ‘Wat moet je daar nou mee, met zoveel rekenkracht?’ Al dat stevige rekenwerk lijkt immers vooral interessant voor bedrijven en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Dat is ten dele waar, maar tijden zijn aan het veranderen. Nu bijvoorbeeld virtual reality steeds meer in opmars is, vergt dat heel veel van de huidige generatie processoren. De nieuwe Intel Core i9 Extreme Edition bouwt 3D-werelden fluitend op. Hetgeen betekent dat veel hogere resoluties en detail mogelijk zijn bij vloeiend soepele framerates (beelden per seconde). Detaillering en resolutie zijn voor de gemiddelde thuisgebruiker dan ook het toverwoord.
Toekomst
Natuurlijk, zo’n $2000 dollar is voor de meeste mensen nog ietwat teveel van het goede als het gaat om een processor. Anderzijds: de tijd dat pc’s voor duizenden guldens over de toonbank gingen ligt nog niet zo heel ver achter ons. Waar het om gaat is dat Intel een soort van geluidsbarrière heeft doorbroken qua processorkracht. En dat betekent dat er zonder meer ook meer betaalbare varianten met iets minder power dan een Teraflop gaan verschijnen. Maar nog altijd krachtig genoeg om bestaande processoren weg te vagen. En – belangrijker – ook een stuk betaalbaarder. Bovendien geldt dat 1 Teraflop over een paar jaar gemeengoed zal zijn. En dat biedt verdraaid interessante mogelijkheden.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.