Maak eenvoudig een pdf in iOS 11

iOS 11 maakt converteren naar PDF een eitje

Het wás al mogelijk om een website naar PDF-formaat om te zetten in iOS, maar in versie 11 is dat nog makkelijker geworden.

We schreven een tijdje terug al wat betreffende afdruktrucs voor iOS. Een heel handige was (en is) de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit browser Safari een PDF-bestand van een pagina te maken. Ideaal om een archiefje aan  te leggen of om webpagina’s achteraf offline te kunnen lezen. De truc was simpel en werkt ook onder iOS 11 nog steeds. Open een pagina in Safari, tik op de deelknop en daarna op Druk af. Maak met twee vingers een spreidbeweging op het getoonde voorbeeld. Tik in de vergrootte weergave wederom op de deelknop en kies een PDF-reader die op je apparaat is geïnstalleerd. Hoewel mogelijk was het toch een wat verborgen trucje. In iOS 11 kan het inmiddels een stuk makkelijker, hoewel de oude methode ook nog steeds werkt.

iBooks

Ook nu open je – natuurlijk – eerst een webpagina in Safari. Tik weer op de deelknop. In de onderste rij met deelopties – de grijze knoppen – vind je ergens in het rijtje de optie Maak pdf aan. Tik hierop en er opent wederom een voorbeeldweergave. Met als extraatje helemaal rechtsboven in beeld een cirkeltje met daarin een pen. Door hierop te tikken kan je zelfs de te maken pdf van aantekeningen en krabbels voorzien. Om de PDF vervolgens – al dan niet met annotaties – te bewaren in een app als Acrobat Reader of PDF Expert tik je op de deelknop rechtsboven. Kies je favoriete reader of tik op Kopieer naar iBooks. In het laatste geval wordt de pagina toegevoegd aan je collectie digitale boeken. Een andere optie is om in het voorbeeldvenster op Gereed (linksboven) te tikken. Je kunt de PDF dan via Bewaar bestand in via het eveneens nieuwe Bestandsbeheer in iOS 11 rechtstreeks in de map van een app plaatsen. Helemáál logisch werkt dat bestandsbeheer wat ons betreft nog niet in iOS 11, maar er zo eens wat mee experimenteren kan nooit kwaad natuurlijk.

Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.