cookies

Ja, ik wil een goede website mét cookies! Of toch maar niet?

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we uw instellingen onthouden, u een persoonlijk aanbod doen en helpt u ons de kwaliteit van de website te verbeteren… Nee, nee, nee, dit gaat niet over ons, niet over ComputerCreatief, het is de cookie-waarschuwing van Vodafone. Je kunt nu kiezen tussen Ja, ik wil een goede website door hun cookies te accepteren en Nee, liever niet… Wat zou jij kiezen?

AVG

2018 was het jaar van de Europese privacywetgeving, het jaar van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dankzij deze wet moeten bedrijven, organisaties, verenigingen veel opener zijn over hun dataverzamelwoede. Bij elke site of elk blog waar je je naartoe surfde, kreeg je te maken met een van de exponenten van de AVG: toestemming voor cookies. Elke site die een cookie bij jou plaatst moet voorafgaand aan je bezoek toestemming vragen voor het plaatsen van die cookie. Dus elke nieuwe site die je bezoekt en die een cookie wil plaatsen komt met de melding: ik wil één of meer cookies plaatsen, mag ik?

Een goede website?

Er zijn onschuldige cookies, die bijvoorbeeld alleen je inlognaam bewaren, zodat je de volgende keer weer makkelijk op die site terecht kunt. Er zijn natuurlijk ook cookies die je surfgedrag bijhouden, die je gegevens met Facebook en aanverwanten delen. Dat laatste willen de grote en kleine bedrijven graag. Ze weten al veel over ons, maar het is nog lang niet genoeg. Dus als je bij Vodafone een ‘goede’ website wil, betekent dat niet per se voor jou een goede website maar voor Vodafone. Zij willen je een ‘goed’ persoonlijk aanbod doen. Zij willen jouw gegevens.

Ik wil een slechte website!

Geef mij maar een slechte website!

Wat is het antwoord op de vraag van Vodafone Wil jij een goede website als je kunt kiezen tussen Ja en Liever niet? Nee, ik wil liever geen goede website Vodafone! Ik wil graag een slechte site, ik wil een klote website. Al heb ik een abonnement bij Vodafone, ik wil niet door ze gevolgd worden, maar ik moet wel op hun site zijn voor mijn rekeningen of om te kijken of ik nog genoeg data over heb, deze maand. Een persoonlijk aanbod? Dat zoek ik zelf wel uit! Dus eigenlijk wil ik dat ze alleen mijn inloggedoe opslaan in een cookie en verder niks. Dat is een goede website.

Teveel cookies

Een overdosis cookies…

Nog één voorbeeld van irritante, droge, mislukte cookies. De publieke omroep-cookies. Die vind ik écht niet lekker. Bij de publieke omroep-sites krijg je niet één, maar soms twee en soms wel drie cookies. Daar is de redenering: er zijn verschillende soorten cookies, dus moet je ook toestemming geven voor verschillende soorten cookies. Cookies voor aanbevelingen, cookies voor het kunnen delen op sociale media en cookies voor gepersonaliseerde advertenties. Je kunt ze een-voor-een uit- of aanklikken en dan denk je dat je er bent. Maar nee, bij weer een andere site van de publieke omroep komen ze weer. En op je mobieltje en op je tablet, enzovoort enzovoort… Raaaaaaghhhh!#@$@@$#%

Ik wens je veel lekkere koekjes!

Het zijn allemaal goede bedoelingen, of afgedwongen goede bedoelingen met die cookie-toestemmingen. Automatisch klik je nu, cookie-moe, ja, hoor, doe dat cookie maar. Je leest niet meer wat de site van je opslaat en over je verzamelt. Ik weet er geen oplossing voor. Ja, misschien een toevoeging aan je browser die de cookies meteen weer verwijdert, zoals Cookie AutoDelete. Die ga ik volgend jaar eens proberen. Niet dat die wat oplost, want de volgende keer dat je die site bezoekt moet je weer cookie-toestemming geven. Ik wens je een jaar met echt lekkere koekjes, bijvoorbeeld Chocolate Chip Cookies. Of een Ginger Nut, dat is ook een lekker koekie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.