John Warnock, oprichter van Adobe, overleden.

John Warnock, oprichter van Adobe, overleden

John Warnock, oprichter van Adobe, is overleden. De naam John Warnock zegt je misschien niets, maar zonder John Warnock en zijn collega Chuck Geschke was er geen Desktop Publishing. Samen bedachten ze Postscript en richtten Adobe op. Geschke overleed al eerder en nu heeft Warnock zich daarbij gevoegd.

PostScript en de Laserwriter

Adobe is inmiddels een groot bedrijf, geliefd en door sommigen gehaat, maar ooit was het een klein bedrijf dat het van de uitvinding PostScript moest hebben. PostScript is een programmeertaal voor printers en Chuck en John probeerden die te slijten aan printerfabrikanten. Dat ging moeizaam, totdat Steve Jobs van Apple het in een laserprinter stopte. Met de Laserwriter, zoals die printer heette, kon je, samen met een Macintosh 512 en PageMaker pagina’s opmaken en op die printer afdrukken, met prachtig lettertypes als o.a. de Times, de Helvetica en de Courier: de eerste PostScript-fonts. Je eigen ‘zetmachine’! Zo kon Adobe groeien en maakte Warnock de eerste versie van Illustrator.

Warnock, Geschke en Marva – de vrouw van Warnock – bij de vellen uit de Laserwriter (gok ik) met het oorspronkelijke logo van Adobe. (Foto via Adobe.)

Goede neus voor software

Daarna ging het snel. Warnock en Geschke hadden een goede neus voor de ontwikkelingen als het ging over vormgeving, fotografie en beeldbewerking. Ze namen van de broers Knoll Photoshop in licentie (later kochten ze het helemaal). Nog weer later kwam Warnock met het PDF-formaat, een bestandsformaat voor het uitwisselen van documenten. Nu is PDF een onmisbare standaard voor drukkerijen, voor archivering, voor van alles en nog wat. Zo ontstond Adobe zoals we het nu kennen: een groot bedrijf dat zich niet alleen meer bezighoudt met die creatieve markt, maar ook met Marketing & Commerce.

Een interview

John Warnock omstreeks 2000. Foto: Hans Frederiks.

Dat ik nu, in 2023, een interview met de directeur van Adobe zou kunnen krijgen, is waarschijnlijk onmogelijk. Maar ooit kon dat nog wel. Ik was begin 2000 hoofdredacteur van Publish en vroeg regelmatig of ik niet eens een interview met Warnock zou kunnen krijgen. Uiteindelijk lukte het. Ik mocht, samen met Theo Potma hoofdredacteur van PrePress-magazine, op een beurs in Amerika Warnock interviewen. Begin 2000 moest er bij Adobe nog veel software gemaakt en gekocht worden. Ze hadden op dat moment bijvoorbeeld GoLive 5.0 voor het maken van websites, Macromedia en dus Dreamweaver moesten nog worden overgenomen. In 2001 kwam in de oktober de eerste versie van Creative Suite op de markt. Waarschijnlijk was dat laatste de aanleiding voor het interview. De precieze datum van het interview weet ik niet meer. 2001? 2002? 2003?

John Warnock oprichter van Adobe overleden .
John Warnock omstreeks 2000. Foto: Hans Frederiks.

Een goed gesprek

Mijn versie van het interview in Publish ligt ergens in de kelder in een doos (hoop ik). Meer dan twintig jaar later heb ik geen idee meer wat er precies besproken werd. Het was een goed gesprek, dat weet ik nog wel. Warnock bleek een ontzettend aardig man. We zullen het over PostScript hebben gehad en over Illustrator en de toekomst van Adobe. Waarschijnlijk ook over de plannen met Creative Suite. (Ik hoop dat iemand die dit leest nog ergens een Publish heeft met dat interview. Ik zou het graag nog een keer lezen.) De foto’s van Warnock voor bij het interview maakte ik met mijn eerste digitale camera, de Nikon Coolpix 950. Die foto’s heb ik nog wel. Ze staan nog in mijn Lightroom-bibliotheek. Ze zijn in jpeg en ik plaats ze bij dit stukje.

Rust in vrede, John.

John Warnock omstreeks 2000. Foto: Hans Frederiks.

Naschrift

(Om de datum van het interview te bepalen heb ik niets aan de foto’s in mijn Lightroom-catalogus. De oorspronkelijke info (EXIF) over het tijdstip in het bestand is ergens in de loop van de tijd verdwenen, net zoals die info uit mijn geheugen. Ik kan het een beetje herleiden uit de reclame voor de Adobe-software die ik op de foto’s zie. GoLive 5.0, After Effects 5.0, Adobe Premiere 6.0 en Adobe Atmosphere. Van Atmosphere bestond maar één versie uit 2001. GoLive 5.0 was uit augustus 2000, AfterEffects 5.0 moet uit 2001 zijn. Allemaal opgezocht op Wikipedia. Ik denk dat het interview uit 2001 is, al zitten de foto’s in mijn Lightroom-bilblotheek in de map van 2003. Voor het overlijdensbericht van Adobe klik je HIER.)

Een gedachte over “John Warnock, oprichter van Adobe, overleden”

  1. We hebben veel aan deze man en zijn eerder overleden compagnon Geschke te danken. Hun vindingen en tools hebben voor zo goed als ALLE (typo)grafische vormgeving in je omgeving gezorgd. Of het nou in print, gedrukt, of op een beeldscherm staat, het is allemaal begonnen met wat tekenwerk of tekst in PostScript…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.