kleurtemperatuur in Snapseed

Kleurtemperatuur in Snapseed

Het bijstellen van de kleurtemperatuur in Snapseed is zo gebeurd. Weg met te warme of koude plaatjes! Deze tip is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Snapseed.

Om te beginnen eerst eens antwoord op de vraag ‘Hoe komen we aan de term kleurtemperatuur?’ Als u een stalen spijker met een gasbrander zou verhitten, wordt hij op een gegeven moment rood. Dat betekent dat hij rood licht gaat uitzenden, anders zouden we dat niet kunnen zien. Stoken we de spijker nog heter, dan wordt hij oranje of zelfs geel. In theorie zou hij ook witheet kunnen worden, maar tegen die tijd smelt het staal.

Een extreme vorm van verhit metaal vinden we in een gloeilamp, waarin de gloeidraad tegen verbranden wordt beschermd door een gas. Naarmate de temperatuur toeneemt wordt de kleur van licht witter, tot koel-blauw toe.

’s Morgens vroeg en tegen zonsondergang hebben we vrij rood, ‘warm’ licht. Dat komt doordat het zonlicht een langere weg door de atmosfeer aflegt, die blauw absorbeert. Overdag is er wit licht, maar onder een bewolkte hemel of in de schaduw is er extra koel, koud licht, zoals in de foto hieronder. Bij een gloeilamp is er warm, oranjerood licht.

kleurtemperatuur in Snapseed
Koel licht bij een bewolkte hemel.

Correctie

De kleur van licht zoals dat op de onderwerpen in onze foto’s valt, verschilt dus. Onze ogen compenseren voor een belangrijk deel de verschillen in kleurtemperatuur. Een vel wit papier kunnen we onder vrijwel alle lichtomstandigheden herkennen als wit.

Maar op een foto vallen de kleurverschillen op. Een camera compenseert ook, doordat de automatische witbalans wordt ingeschakeld. Die brengt de kleuren van onze omgeving terug naar acceptabel ‘wit’ licht.

Over het algemeen werkt de witbalans in onze camera’s uitstekend, maar soms is wat correctie nodig. Soms willen we zelf de kleuren iets warmer of koeler instellen.

kleurtemperatuur in Snapseed
Tabel met kleurtemperaturen, bewerkt (bron: Wikipedia). De kleurtemperatuur van licht wordt steeds uitgedrukt in kelvin (puristen zullen zeggen: dus niet in ‘graden Kelvin’). 1200 kelvin is ongeveer 927 graden Celsius, want °C = K – 273,15.
kleurtemperatuur in Snapseed
Deze foto is gemaakt direct na een regenbui. Het hele tafereel bevindt zich in de schaduw, de kleurtemperatuur van het opvallend licht is zeer hoog. Technisch gezien is de foto dus wel in orde, maar hij doet erg koel, om niet te zeggen koud aan.
kleurtemperatuur in Snapseed
Hier is de foto ‘geijkt’ op de grijze banden in de broek van de verkeersregelaars. Die zijn neutraal grijs (gemaakt), maar het effect op de foto is niet helemaal bevredigend. Misschien moet ik andere ‘grijze’ punten proberen. Hieraan kunt u zien dat ijken met de kleurpipet (kleurkiezer) van de tool RAW Ontwikkelen of de tool Witbalans niet zaligmakend is. Het is een beginpunt voor uw eigen aanpassingen, want in de fotografie is de witbalans niet alleen een kwestie van meten, maar ook van smaak.

Meer tips en informatie over Snapseed? Op dit blog hebben we er een speciale categorie voor: Snapseed. Een interview met Kees Molders over Snapseed vind je HIER.

Zo werkt Snapseed

Zo werkt SnapseedSnapseed is een populaire, gratis fotobewerkingsapp van Google voor Android en iOS. In de smartphonefotografie is het een veelgebruikt programma. Zo werkt Snapseed is het eerste volledige Nederlandstalige handboek over Snapseed. Het behandelt álle mogelijkheden van de app en het gaat in op ieder (sub)menu.

Dit boek is voor de smartphonegebruiker die fotografeert en méér wil doen met zijn of haar opnamen dan puur registreren met onbewerkte foto’s. Die gebruikers kunnen geïnteresseerde beginners zijn, fotohobbyisten, kunstenaars, maar ook meer zakelijke professionals die de smartphone steeds meer als hulpmiddel of zelfs als eerste camera gebruiken.

Dit boek is praktisch geschreven zonder poespas. Het laat alle mogelijkheden van Snapseed zien, waaronder de 29 gereedschappen (tools). Het is bruikbaar als naslag- en opzoekboek. Het bevat meer dan 140 schermafbeeldingen met uitleg en uitvoeringsstappen. De volgorde van de onderwerpen volgt de structuur van Snapseed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.