En? Ben je al gewend aan de nieuwe naam van Lightroom? Lightroom Classic… Je moet er maar opkomen. Anyway, bij de Lightroom Killertips van Scott Kelby kun je zien wat zijn volgers van die naamsverandering vinden. 32% vindt het niks, 30% vindt het OK en 8% vindt het een leuke naam. Nu ja, wat doet het er toe. Adobe komt morgen echt niet met een nieuwe naam. Door al dat gezeur over die naam, wordt vergeten dat er aan deze nieuwe versie van Lightroom flink gesleuteld is. Weinig nieuwe dingen, maar qua snelheid van de applicatie zijn er flinke stappen gemaakt. Bij Puget systems vergeleken ze de prestaties van Lightroom 2015 met die van Lightroom Classic. Uit die Lightroom Classic snelheidstests blijkt dat de prestaties behoorlijk zijn verbeterd.
Snelle zwarte bakken

Puget systems is een bedrijf dat Windows-computers maakt. Snelle, stille, supersnelle en nog snellere werkstations. Op hun productpagina zie je keurige zwarte bakken, waarbij het er natuurlijk om gaat wat er ín zit. Leuk om te zien dat ze ook een computer hebben die stil is. Ik zou er bijna een willen hebben, ze leveren echter niet naar Europa. Jammer misschien, maar daar gaat het in deze blogpost niet over. Ze richten zich met hun computers onder andere op gebruikers van Photoshop en Lightroom. Bij Puget Systems deden ze een test met Lightroom Classic. Ze vergeleken de prestaties van Lightroom Classic met de vorige versie Lightroom. In hun staafdiagrammen kun je zien dat Lightroom bij een flink aantal taken er qua snelheid flink vooruit is gegaan.
Lightroom Classic snelheidstests
Puget systems testte verschillende taken in Lightroom. Onder andere het importeren en exporteren van foto’s, het omzetten van RAW-bestanden naar DNG-bestanden en het samenstellen van een panorama. Ze kozen daarvoor wel monstermachines met de snelste Intel Core i7’s en i9’s, veel geheugen (bijvoorbeeld 64 of 128 GB) en snelle grafische kaarten. Het importeren van foto’s in Lightroom Classic ging op sommige machines bijna twee keer zo snel als in de vorige versie van Lightroom. Het genereren van Smart Previews (Slimme voorvertoningen) ging nog veel sneller, soms wel drie tot vier keer sneller. Ook het maken van 1:1 voorvertoningen ging gesmeerder. Bij het exporteren van foto’s was de snelheidswinst veel minder spectaculair. Het maken van panorama’s ging daarentegen weer langzamer.
Lightroom Pro
De conclusie van Puget systems? Bij de meeste handelingen is Lightroom Classic een stuk sneller vergeleken met de vorige Lightroom-versie. Voor sommige handelingen – zoals het omzetten van RAW naar DNG – weer niet. De test werden gedaan op machines die van zichzelf al heel snel zijn. Een machine met een Intel Core i9 met 18 cores, heeft niet iedereen. Ik in ieder geval niet. Het is echter goed om te zien dat Lightroom écht sneller is geworden en dat het geen sprookjes zijn. Op jouw en mijn wat eenvoudigere machine gaat het ook sneller. Nog een ding. Voor degenen die het niet kunnen aanzien dat linksboven bij Lightroom in kleine letters Adobe Lightroom Classic CC staat, heeft Kelby nog een ‘killer’ tip. Je kunt het identiteitsplaatje aanpassen, dus kun je ook die naam in dat identiteitsplaatje aanpassen. Veel plezier met deze tip.

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.