Gisteren tijdens de openingskeynote van Adobe Max 2017 werd Lightroom CC aan de wereld getoond. Lightroom CC is een nieuwe Lightroom, naast de ‘gewone’ Lightroom, die nu Lightroom Classic gaat heten. Lightroom Classic is een update van Lightroom zoals we die tot nu toe kenden. Lightroom CC is een compleet nieuwe Lightroom. Voor wie is Classic? Voor wie is CC? Of moet je ze allebei gebruiken?
Bij Adobe Max toonde product manager Bryan O’Neil Hughes alleen Lightroom CC. Lightroom CC is het resultaat van het project Nimbus waarover we op dit blog al eerder schreven. In Lightroom CC staan je foto’s in de Adobe-cloud en kun je die foto’s bewerken en delen vanuit allerlei apparaten en besturingssystemen. Bij Adobe noemen ze Lightroom CC een ‘service’. Een cloud-gebaseerd ecosysteem van applicaties die met elkaar zijn geïntegreerd en naadloos met elkaar samenwerken op de desktop, mobiel en het web.
Lightroom CC

Op een blog van Adobe omschrijven ze Lightroom CC zo:
- Lightroom CC is krachtig maar eenvoudig. Krachtig, maar intuïtief om te gebruiken. (Dit in tegenstelling tot de ‘ouderwetse’ Lightroom: ook krachtig, maar blijkbaar ingewikkeld.)
- Naadloos werken tussen allerlei apparaten. Het werkt op alle apparaten op dezelfde manier. (Dit in tegenstelling tot Lightroom Mobile en Lightroom Desktop, die wel met elkaar werkten, maar regelmatig niet naadloos.)
- Cloud-gebaseerd. Alles wat je doet in Lightroom CC wordt gesynchroniseerd in de Adobe-cloud. (Dit in tegenstelling tot Lightroom Desktop, die met mappen en harde schijven werkt.)
Het is de bedoeling dat je lid wordt van Lightroom CC. Voor een tientje per maand krijg je 1 terrabyte opslag in de Adobe-cloud. En wat als je meer dan 1 terrabyte aan foto’s hebt? Betaal je voor elke terrabyte een tientje? Heb je nu 4 terrabyte aan foto’s op je harde schijven staan, dan betaal je misschien zo’n 40 euro per maand aan Adobe voor de opslag van die foto’s in de cloud en de mogelijkheden die Lightroom CC je biedt.
Een klassieker!

Lightroom Classic is voor workflows op de desktop met bestanden en mappen. Gewoon de manier waarop je al jaren werkt met Lightroom. De naam Classic doet denken aan oude, opgeknapte auto’s. Klassiek auto’s zijn auto’s voor de sier, om goede sier mee te maken. Kijk eens wat een mooie DS daar rijdt! Moeten we Lightroom Classic ook in die orde zien? Ach gut, hij werkt nog met Lightroom Classic! Lightroom Classic is eigenlijk versie 7 van Lightroom. Versie 6 is de laatste versie die je nog als los pakket kunt kopen. Vanaf nu, als je naar Lightroom Classic wilt, zul je een lidmaatschap van Creative Cloud moeten hebben. En wat krijg je in de nieuwe Classic? Snelheid. Lightroom Classic is sneller geworden. Als enige echte nieuwe feature zijn er de maskers die je op basis van kleurselecties kunt maken. Je kunt nu een voorwerp/onderwerp beter en nauwkeuriger selecteren.
Lightroom Classic of CC?
Wat moet je kiezen? CC of Classic? Classic of CC? Allebei? Dat is ingewikkeld. Foto’s in Lightroom Classic die allemaal op de je desktop-computer staan, samen met dezelfde of andere foto’s bij CC in de cloud? Dat is vragen om verwarring, om fouten. Als je tevreden bent met je huidige werkwijze kun je gewoon door blijven werken in Lightroom Classic. Je kunt ook besluiten om nu een pakket Lightroom 6 aan te schaffen. Je blijft daarin werken. Als je huidige camera daarin wordt ondersteund kun je er nog lang mee door. En met een nieuwe camera zet je je bestanden om naar DNG. Wil je compleet overstappen naar Lightroom CC? Blijkbaar ziet Adobe daar de toekomst. Als je met die 1 terrabyte uit de voeten kan is het misschien interessant. Met 2 of meer terrabyte aan foto’s wordt het al ingewikkelder. Moet je dan 20, 30 40 euro per maand betalen voor die cloudopslag? Voor 5 terrabyte betaal je dan 600 euro per jaar! Adobe zal voluit aan Lightroom CC blijven ontwikkelen. Enerzijds om gebruikers van de huidige Lightroom Desktop te lokken, maar ook om gebruikers van Google Foto’s en Apple iCloud weg te lokken. Is het eind van Classic inzicht? Ik kan niet in de toekomst kijken. Het zou kunnen, maar voorlopig is het eind nog niet in zicht.
Wil je alles weten wat er met Classic en CC mogelijk is? In deze blogpost bij Adobe lees je over alle vernieuwingen en mogelijkheden. Voor een opiniërend stuk op DPReview ga je HIER naartoe. De komende weken laten we je kennismaken met de vernieuwingen in Lightroom Classic en hoe je aan het werk kunt gaan met Lightroom CC. Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Daar zijn we erg benieuwd naar. Laat het weten in de reacties. Wat productmanager Tom Hogarty van Adobe vindt over de nieuwe Lightrooms kun je HIER lezen.
Meer lezen over Lightroom? Wil je tips en trucs met en over Lightroom krijgen? Of wil je meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.
Wil je Lightroom goed beheersen? Dat kan met een boek van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Ontdek Lightroom Classic. Van Scott Kelby is er ook een boek over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Lightroom CC zou mooi zijn als je het voor meerdere cloud diensten zou kunnen gebruiken, ik heb veel bij Amazon staan. Dat is feitelijk een back-up, ik werk zelf het liefste vanaf mijn eigen harde schijven en hoop dan ook dat Lightroom Classic nog een lang leven beschoren is want bij Adobe in de cloud zetten is met mijn enorme catalogus niet te betalen! Ze zullen het dan echt heel veel goedkoper moeten maken.
Ik ben ook niet blij met deze ontwikkeling. Met mijn huidige abonnement voor Lightroom en Photoshop kan ik het prima doen.
Bij deze update kreeg ik al standaard de mogelijkheid om Lightroom CC ‘gratis’ mee te installeren. Maar m.i.toch een soort paard van Troje. Voor je het weet mag je fors bijbetalen voor extra cloudopslag :-(.
En ik houd mijn eigen foto’s sowieso liever op mijn eigen schijf.
Verder, de naam Classic voor de ‘oude’ Lightroom doet me vermoeden dat dat de eerste stap is voor een uitfaseringstraject. Kun je nu nog niet kiezen voor de cloud, is dat straks nog wel mogelijk?
Ik zie net dat als je op de Adove site kijkt alle informatie over Lightroom Classic cerdwenen is. Het is alleen nog maar het nieuwe Lightroom CC dat voorop staat !?
Ja, Adobe zet blijkbaar vol in op Lightroom CC. 🙁
Wordt bij Lightroom CC de mogelijkheid geboden de Cloud te negeren en gewoon op de eigen harddisk te blijven archiveren?
Ik citeer de Lightroom Queen : Yes, there’s a “store a copy of all photos locally” checkbox in preferences that I’d STRONGLY recommend checking on at least one computer. You can even set it to use another hard drive, and if that hard drive is disconnected at some point, it’s smart enough to transfer any files when it’s reconnected.
Maar ze gaan ook naar de cloud
Met: ‘Maar ze gaan ook naar de cloud’ is de winst/winst situatie van Adobe gewaarborgd, tenzij vol = vol geldt zònder de dwang er Tb’s a raison van… bij te kopen. Ik ben bv geheel niet geïnteresseerd mobiel met Lr te werken al kan ik me de voordelen voor veel fotografen op locatie werkend wel degelijk bij voorstellen.
Vol zal wel vol zijn. Echter, voor Lightroom CC is de cloud essentieel. Je hebt geen catalogus meer. In de cloud wordt ergens de administratie van je foto’s bijgehouden. Als er geen nieuwe foto’s bijkunnen… Wat dan?