Lightroom Mobile versies 1.4 en 2.1

Bij Adobe is Android een beetje een ondergeschoven kindje. Als het draait om het ontwikkelen van apps voor mobiele apparaten komt iOS eerst en Android een tijdje daarna. Jammer, maar het is niet anders. Adobe zegt dat het makkelijker is om voor iOS te ontwikkelen dan voor Android en daar hebben ze een punt. Android is er in heel veel versies en schermformaten, bij iOS is dat veel overzichtelijker. Deze maand kwamen er nieuwe versies van Lightroom Mobile  in respectievelijke app-stores, voor iOS versie 2.1, voor Android versie 1.4.

Begin december was er de nieuwe versie voor Android. Het belangrijkste nieuws daarin was dat Lightroom nu ook zonder lidmaatschap voor Creative Cloud bruikbaar is (dat was al sinds oktober mogelijk bij de iOS-versie). Lightroom op Android, ik ben er enthousiast over, want met een aantal Android telefoons kun je DNG-foto’s schieten, RAW-foto’s, en die kun je alleraardigst bewerken in Lightroom Mobile. (Lees HIER en HIER de blogposts over het schieten van RAW met de LG G4-mobiele telefoon.) Behalve de mededeling dat Adobe een toegewijde ontwikkelaar is voor Lightroom Mobile op Android en dat ze niet kunnen wachten om de vernieuwingen te laten zien waar ze mee bezig zijn, is Lightroom Mobile bij Android nog pas bij versie 1.4. Ik kan eerlijk gezegd ook niet wachten tot ze klaar zijn bij Adobe en Lightroom Mobile op gelijke hoogte brengen met de versie van iOS.

Lightroom Mobile voor iOS

Nee dan Lightroom Mobile voor iOS: gisteren kwam versie 2.1 in de app store. Bij Adobe zijn ze allemaal erg opgewonden van de iPad Pro, schrijven ze in een blogpost van het Lightroom Journal. Natuurlijk is er ondersteuning voor de iPad Pro – het is ook een apparaat om opgewonden van te worden – en voor de multitasking-mogelijkheden van iOS 9. Je kunt in 2.1 nu aan het werk met de Point Curve-mogelijkheden, die je al kent uit Lightroom Desktop. Er is ondersteuning voor 3D touch van iOS 9 om daarmee de ingebouwde camera van Lightroom Mobile te starten en – dat lijkt me erg handig – er zijn presets voor die Lightroom-camera, die je meteen bij het schieten van de foto kunt toepassen.

Die presets lijken me erg handig als ik DNG schiet op mijn LG4-mobieltje, maar op de ondersteuning daarvan in Android moet ik – vrees ik – nog even wachten.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.