LumaFusion

LumaFusion: pro video-editor voor iOS

Eindelijk is er dan een goed bruikbare (pro) video-editor voor iOS gevonden: LumaFusion. De app biedt een scala aan mogelijkheden en is toch heerlijk compact gebleven.

Zoals de makers op hun site zelf al aangeven wordt LumaFusion veel gebruikt door journalisten en andere professionele video-producers. En dat is best logisch, want de app is razendsnel en biedt allerlei geavanceerde functies waar je bij het gratis iMovie alleen maar over kunt dromen. Zo koppel je snel geluidssporen los en stel je daar desgewenst allerlei filters voor in. In- en uitfaden, verhogen of verlagen van toonhoogte zonder de lengte aan te tasten: het kan allemaal. Er zijn voldoende overgangseffecten voor tussen videofragmenten aanwezig, waarbij – gelukkig – de irritante hobby-effecten ontbreken.

Ook op iPhone bruikbaar

Videobewerken leent zich verrassend goed voor een aanraakscherm. Je pakt simpelweg blokken beet en plaatst ze waar je wilt, het voelt allemaal heel natuurlijk. Hoewel LumaFusion primair bedoeld is voor een groot iPad-scherm, werkt het ook verbazingwekkend goed op een iPhone, zo constateerden we zelf. Mocht je het willen, dan krijg je op abonnementsbasis toegang tot een zee aan rechtenvrije extraatjes die je zo in jouw clips kunt toepassen. Daarvoor betaal je een paar Euro per maand. Maar laten we duidelijk zijn: die extra’s zijn niet nodig voor een goede werking van de app. Bovendien kan je ook een abonnement voor slechts één maand afsluiten als je tijdelijk onverhoopt om dit soort dingen verlegen zit.

LumaFusion
Edit geluidssporen in LumaFusion

Voor iedereen

LumaFusion laat iMovie en ook het allang verweesde en niet helemaal stabiele Pinnacle Studio voor iOS ver achter zich. Goedkoop is de app niet met en prijskaartje van zo’n €21. Maar je krijgt er veel voor terug, dus de pijn van het betalen is een beetje serieuze video-editor al snel weer vergeten. En ondanks dat het hier een pro-editor betreft, is het ook goed te volgen voor thuisfilmers.

YouTube

Dus als je net eens wat meer wilt maken van je thuisfilmpjes, is dit een interessante app. Youtubers moeten ook gelukkig worden van LumaFusion, je kunt nu overal videobewerken. Kortom: leuk en een uitkomst voor iedereen die nu eens écht aan het videobewerken wil slaan onder iOS. De app bestaat al een tijdje, maar is om onduidelijke redenen toch wat minder bekend onder het grote publiek. En da’s zonde!

LumaFusionVideobewerking past natuurlijk prima bij het filmen met je drone. Heb je eenmaal wat moois bij elkaar gesprokkeld aan beeldmateriaal, dan wordt het tijd om de zaak te editen. Weg met die vervelende windgeluiden, vervang ze door een achtergrondmuziekje. Meer over filmen met drones lees je in het boek Focus op Fotografie: Dronevideo’s maken, 2e editie, door Wiebe de Jager

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.