macOS Big Sur Dock

MacOS Big Sur Dock en menubalk aanpassen

Het MacOS Big Sur Dock en de menubalk zijn prominent aanwezig op het bureaublad van je Mac. En ze zijn aanpasbaar. Onderstaande tip is afkomstig mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Wanneer Dock en menubalk is geselecteerd in Systeemvoorkeuren, ziet u diverse instellingen. De grootte van het dock regelt u met de schuifregelaar Grootte. De schuifregelaar Vergroting gebruikt u om in te stellen hoe groot de iconen in het dock worden als u eroverheen beweegt. U kunt het dock links, onder of rechts in het scherm plaatsen met de optie Positie op scherm. Daaronder stelt u in hoe vensters in het dock verdwijnen wanneer u ze minimaliseert.

Activeer de optie Klik dubbel op titelbalk van venster om te en kies Minimaliseren of Zoomen, afhankelijk van wat u het handigst vindt.

Standaard plaatst macOS geminimaliseerde vensters met een miniatuurafbeelding in het dock. Selecteert u de optie Minimaliseer vensters in appsymbool, dan verdwijnen geminimaliseerde vensters voortaan naar het programmasymbool in het dock. Om het geminimaliseerde venster weer te vergroten, selecteert u het bijbehorende programma in het dock, opent u het snelmenu en kiest u het gewenste venster uit de lijst.

Als u de optie Bewegend symbool bij openen apps activeert, ziet u het bijbehorende programmasymbool in het dock stuiteren als u een programma opent.

Om het dock te verbergen als u het niet gebruikt, zet u de optie Toon/verberg automatisch aan.

Schakel de optie Toon aanduiding voor geopende programma’s in als u de indicator onder geopende programmasymbolen in het dock wilt weergeven. Recent gebruikte programma’s worden in het dock bewaard als u de optie Toon recente programma’s in het Dock activeert.

De optie Toon/ verberg de menubalk automatisch maakt het mogelijk de menubalk van Finder en programma’s uit het zicht te houden en deze alleen te tonen als u de muisaanwijzer naar de plek van de menubalk beweegt.

macOS Big Sur Dock
U bepaalt zelf hoe het dock wordt weergeven.

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend nog veel meer moois mogelijk in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Nog meer tips lezen uit het boek Ontdek macOS Big Sur? Hier vind je tips over samenwerken met Big Sur notities, of hier tips over werken met de macOS Launchpad.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.