de macOS Launchpad

De macOS Launchpad, net als op je mobiel

Voor iedere gebruiker van bijvoorbeeld een iPad of iPhone is de macOS Launchpad een feest der herkenning. Voor als u minder geïnteresseerd bent in een traditioneel uiterlijk van een OS. Onderstaand artikel is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Links in het dock (de balk onder in beeld van de Mac) vindt u Launchpad. Hiermee krijgt u snel toegang tot alle programma’s van macOS en de programma’s die u met Mac App Store hebt aangeschaft. Wanneer u op Launchpad klikt, ziet u een scherm dat gelijkenis vertoont met de gebruikersinterface van iOS op de iPhone en iPad. Om de volgorde van de programma’s te veranderen, sleept u het programma-icoon naar de gewenste positie.

U activeert de macOS Launchpad eveneens door met duim en drie vingers te knijpen op het trackpad.

de macOS Launchpad
Launchpad toont alle geïnstalleerde applicaties op uw Mac.

Mappen

Een opvallend icoon in het overzicht van de macOS Launchpad is Andere. Hier zijn de zogeheten hulpprogramma’s bij elkaar in een map geplaatst. Klik hierop om de inhoud te bekijken en start het gewenste programma. U kunt zelf ook programma’s in een map plaatsen. Sleep hiervoor het gewenste programma-icoon boven op een ander programma-icoon en laat het hierna los. De map krijgt automatisch een naam. Dubbelklik op de naam als u deze wilt veranderen.

de macOS Launchpad
Mappen in Launchpad.
de macOS Launchpad
Sleept u een programma op een ander programma, dan komen ze samen in een map te staan.

Pagina’s maken

Programma’s kunnen niet alleen in een map worden geplaatst, maar kunnen ook op een eigen pagina worden weergegeven. Om een nieuwe pagina te maken, sleept u een programma-icoon naar de rand rechts van het scherm. Er verschijnt dan een lege pagina. Laat het programma-icoon hierna los. Pagina’s worden aangeduid met een bolletje onder aan het scherm. Om te bladeren kunt u op een bolletje klikken, met twee vingers naar rechts of links vegen op het trackpad, of de pijltoetsen rechts of links gebruiken. Een andere mogelijkheid is met de muis naar rechts of links bewegen terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt.

Programma’s aan Launchpad toevoegen

Programma’s die u met Mac App Store installeert, worden automatisch aan Launchpad toegevoegd. U kunt ze zelf een plek geven in een map of op een pagina. Programma’s die u niet in de Mac App Store hebt aangeschaft, kunt u zelf aan Launchpad toevoegen. Open de map met het programma, sleep het programma boven op het Launchpad-icoon in het dock en laat de muis los. Start Launchpad om te controleren of het programma is toegevoegd.

Programma met Launchpad verwijderen

De macOS Launchpad biedt de mogelijkheid om een programma te verwijderen, mits dit van de Mac App Store afkomstig is. Start Launchpad in het dock en zoek het programma dat u wilt verwijderen. Klik op het programma en houd de muisknop ingedrukt. De programmasymbolen wiebelen nu. Er verschijnt een kruisje bij programma’s die u hebt geïnstalleerd vanuit de Mac App Store. Klik op het kruisje en bevestig dat u het programma wilt verwijderen.

Het programma wordt verwijderd van uw vaste schijf, maar u kunt het altijd weer installeren vanuit de Mac App Store. Op uw account worden aangeschafte programma’s namelijk keurig bijgehouden in de database van de Mac App Store.

de macOS Launchpad
Een programma verwijderen.

 

de macOS Launchpad

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend nog veel meer moois mogelijk in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.