Met de komst van macOS Catalina is het over en uit voor 32-bits software op je Mac. Als je beslist niet zonder een bepaald oud tooltje kan, is het zaak om te wachten met overstappen. Mojave wordt de komende jaren ook nog van (veiligheids)updates voorzien door Apple! Catalina en 32 bits…
Volgens Apple moeten 32-bits programma’s nu – met de komst van macOS Catalina – echt de deur uit, want niet optimaal enzovoort. Veel eerder al werd die beslissing genomen voor iOS. Het zorgde er destijds vooral voor dat een hele hoop verweesde en nooit meer van updates voorziene apps van je i-apparaten verdwenen. Voor de een een vloek, voor de ander een zegen. Dergelijke gevoelens zullen ook bij het afsluiten van ’t 32-bits tijdperk van macOS optreden. Als je een beetje moderne software en niet al te obscure tools gebruikt, moet je de overstap naar de nieuwste versie van macOS zonder kleerscheuren overleven. Je kunt alvast checken wat er nog aan 32-bits antieke software op je Mac huist.
Controleren
Om snel te kijken of er nog 32-bits software op je Mac in gebruik is, klik je in de menubalk op het appeltje; helemaal linksboven in beeld. Klik dan in het geopende menu op Over deze Mac. In het nieuw geopende venster klik je dan op de knop Systeemoverzicht. En dan in wéér een nieuw venster in de kolom links – onder het kopje Software – op Programma’s. Sleep het venster breder tot in ieder geval de kolom 64-bits zichtbaar is. Klik dan op de kolomtitel 64-bits om te sorteren op Ja of Nee qua ’64-bitsheid’. Telkens als je hier klikt wijzigt de sorteervolgorde; klik zo vaak tot alle Nee’s bovenaan staan. Als je heel veel geluk hebt, zie je geen enkel Nee’tje. Maar omdat er ook in macOS zelf nog – heel weinig – 32-bits onderdelen voorkomen zal dat eigenlijk nooit het geval zijn. Kom je andere 32-bitters tegen, dan is het tijd om deze te verwijderen of eens contact met de maker op te nemen met de vraag of er nog een 64-bits versie op stapel staat. Indien niet: uithuilen, een alternatief zoeken of wachten met upgraden naar Catalina als je echt niet zonder kunt.

Adobe te laat?
Wat ons nog het meest verontrust is dat een flink deel van de Adobe-hulpprogramma’s nog altijd 32-bits zijn. We gaan ervan uit (hopen…) dat dit voor de uitrol van Catalina is opgelost. Indien niet, dan hebben bezitters (huurders eigenlijk…) van recente Adobe-sofware na de upgrade naar Catalina een flink probleem. Zo zal de update-tool bijvoorbeeld niet meer werken. En die update-tool is natuurlijk noodzakelijk om de 32-bits componenten naar 64-bits te updaten. Vreemd, want Adobe heeft jaren de tijd gehad om zich voor te bereiden op de uitfasering van 32-bits software. Maar vond het innen van abonnementsgelden blijkbaar belangrijker dan het bijhouden van essentiële software-onderdelen. Het blijft een bijzonder bedrijf!
Wil je meteen goed beslagen ten ijs komen wat Catalina betreft, dan is het goed om te weten dat het boek Ontdek macOS Catalina van Bob Timroff op springen staat. Zo kun je volgende maand als Catalina wordt uitgerold direct alle nieuwe functies en features ontdekken.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.