Er is een interessante discussie ontstaan over de smart tv, naar aanleiding van de aankondiging van YouTube te stoppen op dit platform. Wat is een tv eigenlijk nog…?
Wat is de rol van jouw televisie in de huiskamer anno 2019? Kijk je er nog elke dag braaf om 20.00 uur mee naar het journaal bijvoorbeeld? Of heb je al het nieuws van de dag inmiddels allang langs zien komen op je smartphone of tablet, inclusief video? Goed, een journaal moet duiding geven aan het nieuws van de dag, maar gezien de hap-snap mentaliteit valt dat tegenwoordig ook tegen. Diepgang is ook online te vinden, desnoods via een digitaal krantenabonnement. Of gebruik je je tv nog hoofdzakelijk voor het kijken van films? En dan via de aloude dvd/Blu-ray-speler of via streaming? Grote kans dat dit ’t laatste is. En dan meteen weer de vraag: gebruik je dan de ingebouwde apps van je smart-tv of taal je niet eens naar de slimme mogelijkheden en sluit je direct iets als een Apple TV of een Google Chromecast aan?
Misschien standaard externe oplossing kiezen
Waar het mij in mijn eerdere post betreffende de ‘ondergang’ van YouTube op het smart tv-platform om ging, was eigenlijk de vraag wat je überhaupt nog hebt aan het ‘smarte’ deel van een televisie. Vaak worden fabriekseigen besturingssystemen gebruikt, die na een jaar of twee, drie (je mag toch hopen dat je tv langer meegaat…) verweesd raken. Het betekent dat allerlei apps het na verloop van tijd niet meer doen, zoals bijvoorbeeld inderdaad YouTube, maar ook NPO Start, Netflix en ga zo maar door. Verder loop je het risico dat nieuwe streamingdiensten sowieso niet ondersteund worden. Tuurlijk kun je dan die Apple TV of Chromecast aansluiten, of – als je echt geen zin hebt om een cent uit te geven en je tv ondersteunt het trucje toevallig – gaan schermdelen vanaf je smartphone. Maar als het smarte deel van een smart tv zó snel verouderd, is het dan überhaupt nog zinvol om een smart tv te kopen? Of moet een fabrikant dit soort opties maar gewoon weglaten? En desnoods een mooi rond plekje achterin de tv vrijhouden waar precies een Chromecast in klikt? Het zou de meest praktische oplossing zijn natuurlijk.

Standaard besturingssysteem ook een optie
Of Google en (of) Apple zouden de handen ineen moeten slaan met (meer) tv-fabrikanten en daar hun Android of iOS op moeten installeren. En bereid zijn zo’n toestel langdurig (minstens een jaar of 7) te blijven ondersteunen en updaten. Je kunt je zelfs afvragen of een televisie eigenlijk nog wel over een ingebouwde set aan tuners moet beschikken. Het overgrote deel van de tv-kijkers kijkt immers via een settop-box. Kabel, Satelliet of Digitenne, voor alles heb je een kastje nodig. Laat de tuners dan ook weg. De tv wordt dan net weer wat goedkoper (en zorgt dat je wat geld overhoudt voor een Apple TV of Chromecast), maar ook energiezuiniger en – met een beetje geluk – weer wat platter. Toch? Laat de discussie maar losbarsten!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.