Apple heeft op z’n Mac’s het huiseigen macOS als besturingssysteem draaien. Inmiddels bij de versie met de naam Mojave aanbeland.
MacOS is gebaseerd op het besturingssysteem UNIX. Een van huis uit zeer stabiel OS dat veel in kritische omgevingen wordt ingezet. Apple heeft er een ultra-gebruiksvriendelijk sausje in de vorm van een mooie gebruikersinterface overheen gegoten. Hoewel macOS een systeem is dat veel door professionals gebruikt wordt die geen gezeur aan hun hoofd willen is het ook bij uitstek – vanwege die gebruiksvriendelijkheid – geschikt voor thuisgebruik. Tel daarbij op dat je niet zo ongeveer wekelijks op gepushte kritische updates en upgrades wordt ‘getrakteerd’ en je snapt dat we het hier hebben over een rotsstabiel en uitermate prettig geheel. Niet verwonderlijk dus dat bijvoorbeeld Nasa veel Mac’s gebruikt in plaats van Windowssystemen. Gewoon om niet tijdens een kritisch moment bij een op afstand bestuurde satelliet of verkenner ineens een verplichte herstart vanwege een update voor de kiezen te krijgen. Of een blauw scherm vanwege een crash. Dat zou zomaar ineens op een héél dure grap uit kunnen draaien!
Mac mini
Ben je van plan om dan toch eindelijk die oude Windows-pc of laptop bij de recycling af te geven, dan is het een mooi moment om eens even na te denken. Want wil je nu wéér een Windowssysteem met alle bijbehorende onzekerheden? Of kies je voor een alternatief? Zeker als je je computer alleen maar gebruikte voor het checken van je mail, wat browsen en wellicht nu en dan een spelletje ben je beter af met een tablet. Kan je echt niet zonder ‘echte’ computer vanwege bijvoorbeeld werk of studie, dan heeft ook Apple meer dan genoeg keuze. En wil je je oude hardware (toetsenbord, muis, monitor) blijven gebruiken, dan zou je voor de relatief betaalbare Mac mini kunnen kiezen. De nieuwste versie is leverbaar met een SSD van 128 GB of eentje van 256 GB. Ze kosten respectievelijk €899 en €1249. De 256 GB-versie heeft bovendien een 6-core processor (Intel i5) in tegenstelling tot de 4-core (ook niks mis mee) van de 128 GB-variant (Intel i3). Dit soort prijzen zijn vergelijkbaar met die van een meer high-end pc. Alleen: de Mac Mini is samengebald in een extreem compact en stijlvol kastje. Je zou het systeem ook aan de huiskamer-tv kunnen hangen.
Mojave

Welke Mac je ook kiest: alle nieuwe exemplaren worden momenteel geleverd met het besturingssysteem macOS Mojave. Direct in het oog springend is het Dock. ofwel: een knoppenbalk onderin beeld. Je kunt hierop je favoriete en (of) veelgebruikte programma’s plaatsen. Feitelijk zijn dat dus snelkoppelingen, net als in het aloude Windows. Een startmenu ontbreekt, precies daarvoor is dus het Dock. Al je andere – niet op het Dock geplaatste – programma’s vind je in Finder. Dit is naast een verzamelplek voor al je programma’s tevens het equivalent van de Windows Verkenner. Je bladert er dus mee door mappen op je harddisk, SSD of externe schijven en sticks. Een ding zal je vast opvallen: macOS gebruikt geen schijfletters. Windows is het enige besturingssysteem dat deze old school-techniek met allerlei beperkingen nog altijd gebruikt, verder zal je schijfletters nergens meer aantreffen. Check je Android-telefoon bijvoorbeeld maar eens!
Software geen probleem!
Veel software die voor Windows verkrijgbaar is, is ook beschikbaar voor macOS. Denk aan bijvoorbeeld Microsoft Office, Libre Office, The Gimp, alle software van Adobe en ga zo maar door. Daarnaast is er ook een scala aan speciaal voor macOS ontworpen software. Zoals Pages, Numbers en Keynote, het mooie en gratis Officepakket van Apple zelf.
Wil je meer weten over macOS Mojave, of wil je snel leren hoe je nieuwe Mac werkt? Lees dan het boek 250 tips & trucs voor macOS Mojave …en nog een paar extra! (Auteur: Bob Timroff) eens. Handig om naast je systeem te hebben liggen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
De 600.000.000 Windows gebruikers zullen je eeuwig dankbaar blijven.
Dat zijn niet perse actieve gebruikers, maar gebruikers waarvan de Windowsversie ooit een keer geactiveerd is… 😉
“Een ding zal je vast opvallen: macOS gebruikt geen schijfletters.” Ja, dat was me 30 jaar geleden inderdaad opgevallen…
Het is ook bedoeld voor overstappers, vergeet niet dat Windows het enige OS is dat schijfletters gebruikt…
Ik had meer info verwacht over de verbeteringen van het O/S ten opzichte van de vorige versie… Dit artikel lijkt meer op een promotiecampagne voor de Mac mini.
En ivm schijfletters of niet…
In Windows zijn dit aliassen voor het hardware path /dev/sda1 (Unix/Linux) of \Device\0000007a (Windows).
Toegegeven beide HW path zijn wat ingewikkeld om te lezen ;-).
Als je buiten de GUI werkt, een terminal sessie met CLI, dan is D:\ makkelijker als het hardware path.
Nu beide O/S draaien op Intel processors, enkel is het O/S is anders geschreven (Unix versus Windows core =NT)
Dit mag filosofisch lijken en doet er niet echt toe, ieder vogeltje zingt zoals…
Over de nieuwe features van Mojave is al een hoop verschenen op deze site: https://blog.computercreatief.nl/?s=mojave. Dit artikel is meer bedoeld als follow-up betreffende de (doorlopende) ervaringen met de Mac.