Martin Evening overleden

Martin Evening, auteur van prachtige boeken over Lightroom, overleden

Toen in 2007 Adobe Lightroom op de markt kwam, ging ik deze applicatie meteen proberen. Een applicatie om je foto’s geordend in te bewaren, ze te bewerken en ergens naartoe te exporteren: super. Al had ik als journalist een vroege demo van Adobe gekregen: alle ins en outs van Lightroom kende ik natuurlijk nog niet. In 2007 verscheen ook het boek The Adobe Photoshop Lightroom Book van fotograaf en auteur Martin Evening, een boek waaruit ik veel geleerd heb. Gisterenavond las ik dat Martin Evening op 63-jarige leeftijd is overleden.

Je kunt niet alles weten

Je kunt als schrijver van boeken niet alles weten. Toen Pieter Dhaeze en ik in 2008 het boek Bewuster en Beter werken met Adobe Photoshop Lightroom 2 schreven wisten wij ook niet alles over Lightroom. Ik was verbaasd hoeveel er met de Bibliotheek mogelijk was en schreef een – veel te lang – hoofdstuk over dat onderwerp. Ik las alles wat los en vast zat over Lightroom, dus ook dat 1ste boek van Evening over Lightroom. Ik stak er veel uit op. Wat wist die man veel!

Inspirator

Martin Evening (foto via Facebook).

Evening was een inspirator voor me met zijn boeken over Lightroom. Hoe pakte hij het verscherpen aan in Lightroom? Hoe ging hij om met de Bibliotheek? Bij elke nieuwe versie van Lightroom verscheen er ook een nieuw boek van Evening. Ze werden dikker en dikker. Het eerste Lightroomboek besloeg 336 pagina’s. Het laatste boek dat ik van hem kocht – Het Lightroom CC/Lightroom 6 Book – 722 pagina’s. En elke keer dacht ik: mooi boek, lekker grote screendumps en wat weet die man veel. En als ik een ‘moeilijke’ foto had, die ik wilde verbeteren, vroeg ik me af: hoe zou Martin Evening dit aanpakken?

Diepgaande kennis

Zijn laatste boek over Lightroom is volgens mij uit 2019. Ik heb het niet meer als papieren boek gekocht. Ik kocht nog wel een ePub-versie van een van zijn latere boeken, maar als ik ergens niet uitkwam, googelde ik het probleem. En het is ook niet zo dat ik nu het idee had dat ik alles wist over Lightroom, of dat Evening alles wist, je kunt nu eenmaal niet alles weten. Pieter en ik wisten genoeg voor onze eigen boeken waarvan Ontdek Lightroom Classic 3de editie de laatste versie is. Martin Evening leerde me de basismogelijkheden van Lightroom en dat zeer diepgaand.

En nu is hij dus overleden. Jammer dat ik hem nooit heb ontmoet. Martin, dankjewel voor je inspiratie en je prachtige boeken…

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom.  Al onze tips en trucs op dit blog voor Lightroom vind je HIER.

Meer tips en trucs voor Lightroom Classic:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.