Zo op het eerste gezicht klinkt het niet logisch: navigeren met je iPad. Maar toch, als je in een camper of desnoods vrachtwagen of bestelbus rijdt…
Je gaat in een gewone personenauto natuurlijk geen iPad frontaal voor je neus zetten. Dat moge duidelijk zijn. In een wat ruimer bemeten wagen als de al genoemde camper ligt dat anders. Daar heb je vaak flink meer ruimte om een tablet te plaatsen. Groot voordeel is natuurlijk het veel duidelijker afleesbare scherm. Dat ook nog eens meer informatie bevat. Ook is de iPad erg leuk voor passagiers of kinderen op de achterbank. Want de vraag ‘waar zijn we nou precies’ zal met een draaiende kaartenapp niet heel snel meer gesteld worden. Er zijn echter nog wat beren op de weg. Want het overgrote deel van de verkochte iPad’s is wifi-only. En dat betekent óók geen ingebouwde GPS-ontvanger helaas. Maar daar is wat aan de te doen!
Losse GPS-ontvanger
Om maar meteen met het laatst genoemde probleem te beginnen. De kans dat je rondloopt met een iPad met ingebouwd 4G-modem is niet zo heel groot. Behalve dat die variant €100 meer kost dan de wifi-only variant zou het betekenen dat je ook nog een extra mobiel data-abonnement bij een mobiele provider af moet sluiten. Onzin, want je kunt via tethering je smartphone eenvoudig als hotspot voor wifi laten fungeren. Zonde van het geld dus. Dat bij de reguliere iPad ook het GPS-vervalt is daarentegen wel jammer. Gelukkig zijn er speciale Bluetooth of Lightning GPS-ontvangers voor iOS.
Toch nog navigeren
Je raadt het al: na koppelen van zo’n externe ontvanger krijg je alsnog de beschikking over GPS-mogelijkheden op je iPad. Dat is niet alleen interessant voor navigatie-apps, maar ook voor apps met bijvoorbeeld touristische informatie. Of apps die snel in kaart kunnen brengen wat er zoal rond jou aan restaurants, uitgaansgelegenheden, evenementen en meer is te beleven. Al die apps maken gebruik van locatiegegevens.
Bad Elf
Zelf heeft ondergetekende hier al jarenlang een GPS-ontvanger van Bad Elf in gebruik. Eerst een inprikbaar exemplaar, later een veelzijdiger Bluetooth-versie in de vorm van de GPS Pro. Het aardige is dat dit apparaatje ook over logging-mogelijkheden beschikt. Je kunt het dus ook los van de iPad gebruiken. Door het simpelweg aan te zetten worden al je bewegingen opgeslagen en kan je bijvoorbeeld na een fiets-of wandeltocht je afgelegde route met allerlei extra informatie terugkijken in de bijbehorende iOS-app. Een naar de iPad overgehevelde track kan ook geopend worden in bijvoorbeeld Google Earth, voor een nog mooiere weergave. De GPS Pro kan meerdere apparaten tegelijk van GPS-informatie voorzien. Dus inderdaad jouzelf, maar ook je passagiers bijvoorbeeld. Vandaar dat de GPS Pro eveneens een geliefd hulpmiddel is in vliegtuigen. Ook daar komt het grotere scherm van een tablet prima van pas. En kunnen passagiers meekijken met de vlucht.
Meer dan iOS
De ervaring leert dat de ontvanger zeer gevoelig is, snel een positie kan bepalen na inschakelen en een zeer lange batterijduur heeft. Interessant is ook dat de fabrikant inmiddels via een firmware-update ook gebruik met Android en Windows mogelijk maakt. Kortom: navigeren met je wifi-only iPad is wel degelijk mogelijk! En het grote voordeel van een losse ontvanger is dat je hem voor veel meer dan alleen je iPad kunt gebruiken.
Meer weten over iPadOS? Dat kan via het boek Ontdek iPadOS 15 van Hennie Temmink. Leer alles over deze nieuwste incarnatie van iPadOS en voel je snel thuis op je nieuwe iPad. En ook voor de upgraders naar het nieuwe iPadOS komen de vele tips prima van pas.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Is een belkin autolader met lichting voldoende?//
Tile Pro URB is dit ook een bruikbare GPS ontvanger