Wil je alle mogelijkheden van je iPad of je iPhone kunnen gebruiken? Het boek Ontdek iOS 9 voor iPhone en iPad van Henny Temmink helpt je snel op weg met web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort. In dit voorproefje uit het boek leer je omgaan met je iCloud, de opslag van je gegevens, je foto’s, je fotostream, je contacten enzovoort in de wolken bij Apple en maak je kennis met Tweestapsverificatie.
De eerste twee voorproefjes uit het boek vind je HIER en HIER. (H.F.)
Als u iCloud hebt ingeschakeld, dan krijgt u gratis 5 GB opslagruimte op de iCloudservers, een e-mailaccount en toegang tot allerlei diensten, zoals online agenda’s en contacten, Foto’s, iCloud Drive en meer.

Bij Instellingen, iCloud regelt u precies welke taken iCloud voor u uitvoert en wat niet. Bovenaan ziet u uw Apple ID. U hebt al gezien dat u met een tik hierop de gegevens van uw Apple ID kunt aanpassen. Delen met gezin komt in het volgende hoofdstuk aan de orde. De overige instellingen komen nu aan bod.

• Opslag De opslagruimte wordt gebruikt voor uw gegevens, foto’s en meer. Niet alles kost u opslagruimte, zo tellen de aangeschafte muziek, apps, tv-programma’s en boeken niet mee. Ook de foto’s in Fotostream en de gedeelde fotostreams tellen niet mee. Wat wel meetelt, zijn de iCloud-fotobibliotheek, iCloud Drive, reservekopieën, opgeslagen mailberichten, documenten en appgegevens. Tik op Instellingen, iCloud, Opslag, Beheer opslag als u wilt zien hoeveel opslagruimte de verschillende onderdelen in beslag nemen. Bent u een verwoed fotograaf en gebruikt u de iCloud-fotobibliotheek, dan worden alle foto’s en video’s die u maakt met uw iPad of iPhone in volledige resolutie in iCloud opgeslagen. Dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat u niet uitkomt met vijf gigabyte. In dat geval kunt u extra opslagruimte aanschaffen. Tik op Instellingen, iCloud, Opslag en tik op Wijzig opslagabonnement. U betaalt per maand, afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte. U kunt de opslagruimte ook weer verkleinen tot de gratis 5 GB.


• iCloud Drive Op iCloud Drive slaat u eenvoudig bestanden online op. Schakel de optie Op beginscherm in, zodat de app iCloud Drive op het apparaat beschikbaar is. U kunt dan eenvoudig de bestanden in iCloud Drive beheren, verwijderen of delen met anderen. Schakelt u iCloud Drive in, dan worden nieuwe documenten die u maakt automatisch naar iCloud Drive gekopieerd en zijn ze beschikbaar op alle apparaten waarop u iCloud Drive gebruikt, inclusief uw computer en via de website www.iCloud.com. Apps die iCloud Drive ondersteunen, kunnen automatisch bestanden opslaan in iCloud Drive. Bij Instellingen, iCloud, iCloud Drive kunt u dit per app in- of uitschakelen. Bestanden toevoegen vanaf de computer is een fluitje van een cent: u sleept ze gewoon naar de gewenste map op iCloud Drive.

.
• Foto’s Foto’s in iCloud bestaat uit verschillende onderdelen, zoals iCloud-fotobibliotheek, Mijn fotostream en iCloud-fotodelen.
Met de iCloud-fotobibliotheek slaat u alle foto’s en video’s die u maakt in volledige resolutie op in iCloud en zijn ze beschikbaar op alle apparaten waar u iCloud-fotobibliotheek hebt ingeschakeld. Schakelt u deze optie in, dan kunt u ervoor kiezen om de originelen ook op het apparaat te bewaren, kiest u de optie Optimaliseer iPad-opslag (of iPhone-opslag), dan wordt een versie in lagere resolutie bewaard, daarmee bespaart u opslagruimte op het apparaat.
Mijn fotostream bewaart de laatste duizend foto’s in een aangepaste resolutie in iCloud in het album Fotostream. Nieuwe foto’s bewaart iCloud dertig dagen, zodat u in elk geval de gelegenheid hebt om met Wi-Fi uw foto’s te downloaden.
Met iCloud-fotodelen kunt u geselecteerde foto’s delen met anderen.
• Mail Schakel deze optie in als u mail wilt ontvangen met uw iCloud-adres. Hebt u nog geen iCloud-adres gemaakt? Schakel dan deze optie in, dan kunt u alsnog een iCloud-adres aanvragen.
• Contacten Schakel deze optie in als u uw adresboek in iCloud wilt bewaren. Dat heeft als voordeel dat deze informatie altijd up-to-date is, omdat iCloud deze informatie direct naar al uw apparaten pusht – mits aangemeld met dezelfde Apple ID.
• Agenda’s iCloud bewaart uw agenda’s als u deze optie inschakelt. De wijzigingen in uw agenda’s worden automatisch naar alle apparaten gepusht waarop u bent aangemeld met dezelfde Apple ID.
• Herinneringen Als deze optie is ingeschakeld, slaat iCloud de herinneringen en taken op.
• Safari Schakel deze optie in als u uw leeslijst en bladwijzers in iCloud wilt bewaren. Met iCloud-tabbladen ziet u de websites die u op uw andere apparaten hebt geopend. U kunt dus gewoon op een ander apparaat verder surfen waar u was gebleven.
• Notities Uw notities zijn op alle apparaten beschikbaar als u deze optie inschakelt.

• Reservekopie iCloud kan dagelijks automatisch een reservekopie maken van uw iOS-apparaat. Dat gebeurt terwijl het apparaat vergrendeld is, op de netvoeding is aangesloten en binnen bereik is van een Wi-Fi-netwerk. Handmatig een reservekopie starten kan ook. Tik op Instellingen, iCloud, Reservekopie, Maak nu reservekopie en de reservekopie wordt direct gemaakt. De reservekopie bevat uw aankopen zoals muziek, apps en boeken, verder uw foto’s en video’s in de filmrol (tenzij u iCloud-fotobibliotheek hebt ingeschakeld), uw apparaatinstellingen, gegevens van apps, het beginscherm en de indeling van uw apps, uw berichten en beltonen. U kunt de reservekopie in detail bekijken bij Instellingen, iCloud, Opslag, Beheer opslag. Tik op de reservekopie van uw apparaat. En wilt u van bepaalde apps geen gegevens opslaan? Dan schakelt u dat hier gewoon uit. Ook het in gebruik nemen van een nieuw apparaat is hiermee wel heel eenvoudig: u zet gewoon de reservekopie terug. Ook handig als u een iPad of iPhone wilt herstellen.
• Sleutelhanger De iCloud-sleutelhanger bewaart gebruikersnamen en wachtwoorden van websites die u bezoekt, evenals creditcardgegevens en Wi-Fi-netwerkgegevens. Deze gegevens worden gecodeerd opgeslagen. Verder ondersteunt sleutelhanger de wachtwoordgenerator van Safari, waarmee u willekeurige wachtwoorden maakt en opslaat. U kunt iCloud-sleutelhanger gebruiken op verschillende apparaten, nadat u deze hebt geautoriseerd. De gegevens van de sleutelhanger worden – natuurlijk – versleuteld verstuurd.

• Zoek mijn iPhone Speelt uw iPad verstoppertje? Is uw iPhone weg? Met deze functie kunt u de locatie van uw iPad – en andere apparaten – op de kaart bekijken. Tik op een apparaat en u ziet voor elk apparaat de lading van de accu. Met de knoppen onderaan laat u het apparaat een geluid afspelen, stelt u de modus Verloren in of wist u het apparaat. U kunt ook een route plannen naar het apparaat. Stelt u de Verloren-modus in, dan wordt het apparaat vergrendeld en u kunt een boodschap op het scherm laten weergeven. Verder kunt u het apparaat blijven volgen op de kaart. U gebruikt de app Zoek mijn iPhone of de website www.iCloud.com als u een apparaat wilt opzoeken. Zoek mijn iPhone is een vast onderdeel van de beveiliging, namelijk het activeringsslot. Hebt u Zoek mijn iPhone ingeschakeld, dan valt het apparaat niet te wissen en kan een op afstand gewist apparaat niet geactiveerd worden. Dat lukt dan alleen met de Apple ID en het wachtwoord waarmee Zoek mijn iPhone oorspronkelijk is ingesteld. En ook de functie Zoek mijn iPhone kan alleen worden uitgeschakeld met uw Apple ID en wachtwoord.
PAS OP!! • Onbruikbaar Koopt u een gebruikte iPad of iPhone met iOS 7 of nieuwer, pas dan goed op. Als het activeringsslot is ingeschakeld, dan hebt u een onbruikbaar apparaat. Dus zorg ervoor dat de verkoper deze functie uitschakelt en het apparaat van zijn account verwijdert, liefst in uw bijzijn. En voordat u uw iPad of iPhone aan een ander geeft of verkoopt, schakel dan eerst Zoek mijn iPhone uit en wis het apparaat.
Onder het kopje Geavanceerd treft u twee opties aan:
• E-mail Hebt u Mail ingeschakeld, dan kunt u hier het bijbehorende e-mailaccount beheren.
• Deel mijn locatie Hier ziet u welke vrienden en familieleden uw locatie kunnen zien. Hebt u meer apparaten die u met dezelfde Apple ID gebruikt, dan kunt u kiezen van welk apparaat de locatie wordt doorgegeven. Tik op een contact en bekijk de contactinformatie, onderaan kunt u het delen van uw locatie uitschakelen. Voor het bekijken van de locatie gebruikt u de gratis app Zoek mijn vrienden. U ziet de locaties op de kaart.
Bij Instellingen, iTunes en App Store staan meer instellingen voor iCloud:
• Automatische downloads iCloud pusht alle muziek, apps en boeken die u koopt met uw Apple ID naar aangesloten apparaten. Dus koopt u een nieuw album in de iTunes Store, dan pusht iCloud het onmiddellijk naar alle apparaten waarop u deze optie hebt ingeschakeld. Het maakt overigens niet uit welk apparaat u voor de aankopen hebt gebruikt. Verder kunt u automatisch updates van apps ontvangen als u deze optie inschakelt. U krijgt dan een melding dat er updates zijn geïnstalleerd. Schakelt u deze optie uit, dan krijgt u een melding dat er updates beschikbaar zijn.
• Appsuggesties Schakelt u de optie Geïnstalleerde apps in, dan ziet u appsuggesties op het toegangsscherm en in de appkiezer. De suggesties zijn gebaseerd op uw locatie en uw appgebruik.
LET OP! • Tweestapsverificatie In iOS 9 is ook tweestapsverificatie beschikbaar, maar deze functie is nog niet overal beschikbaar. Tweestapsverificatie wil zeggen dat u voor de beveiliging van uw Apple ID een telefoonnummer doorgeeft waarop u verificatiecodes kunt ontvangen. Deze verificatiecode is nodig als u zich met uw Apple ID aanmeldt op een nieuw apparaat.Tweestapsverificatie is nog niet overal beschikbaar en is alleen beschikbaar als alle apparaten waarop u uw Apple ID gebruikt voldoen aan de systeemeisen: iOS 9 voor de iPhone, iPad of iPod touch, Mac met OS X El Capitan en iTunes 12.3, Apple Watch met watchOS 2, Windows-pc met iCloud voor Windows v.5 en iTunes 12.3.Als tweestapsverificatie beschikbaar is, dan ziet u deze optie op uw iOS 9-apparaat bij Instellingen, iCloud. Tik op uw Apple ID en tik op Wachtwoord en beveiliging. Onderaan ziet u de optie Tweestapsverificatie. Of surf op een pc of Mac naar appleid.apple.com en log in met uw Apple ID.

iCloud.com
U kunt altijd bij uw gegevens, ook wanneer u geen toegang hebt tot uw eigen computer, iPhone of iPad. Alles wat u nodig hebt, is een computer met een internetverbinding. Surf naar www.icloud.com en meld u aan met uw Apple ID en wachtwoord. Nu hebt u toegang tot al uw informatie in iCloud, zoals uw agenda, contacten, mail, documenten en foto’s. Bovendien kunt u hier ook een verloren apparaat opsporen, vergrendelen of wissen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.