Panorama’s samenstellen in Lightroom of toch maar liever in Photoshop?

Je wilt niet weten hoeveel panorama’s ik in elkaar moest zetten, eenmaal thuis, na de vakantie. Op zich zou het in de huidige versie van Lightroom met de Merge-functie snel en eenvoudig moeten gaan. Dat viel af en toe tegen. Lightroom wilde regelmatig een panorama niet in elkaar steken, wat Photoshop met dezelfde foto’s zonder problemen wel lukte. Daarnaast waren er in Lightroom – zeker bij groothoekpanorama’s – in de met Photo Merge gemaakte panorama’s, van die lelijke, lichtgebogen lijnen in de horizon of bij een huizenblok. In Photoshop los je zoiets eenvoudig op met het filter Adaptive Wide Angle, in Lightroom heb je niet zoiets..

Toen de Photo Merge-functie voor panorama’s in Lightroom verscheen, was ik enthousiast. Snel een panorama in elkaar steken, wat is daar nou niet handig aan? Wat niet handig was, dat als je dat (DNG)panorama in Photoshop opende en je de gebogen lijnen in de huizen wilde rechtmaken, het filter Adaptive Wide Angle niet meer werkte. Het leek wel of het bestand ‘vergeten’ wat wat voor lens er gebruikt was. Voor panorama’s die last hadden van dat soort gebogen lijnen, maakte ik ze daarom liever meteen in Photoshop. Daar heb je meer keuze uit projectievormen en kun je het panorama finetunen met het Adaptive Wide Angle Filter. Iets meer werk, maar een beter resultaat.

In deze laatste versie van Lightroom had ik nog een probleem: soms weigerde Lightroom van een stel foto’s een panorama te maken, terwijl Photoshop er geen enkel probleem mee had. Onduidelijk waar dat dan aan lag. 

Mijn werkwijze

Nog steeds gebruik ik graag de Photo Merge-functie voor panorama’s in Lightroom. De mogelijkheid die Boundary Warp bied – een soort Content Aware Fill voor panorama’s – is schitterend. Dus, als het panorama er goed uitziet en ik geen rare gebogen lijnen zie: Merge to panorama in Lightroom. Echter, als ik gebogen lijnen bespeur in het panorama, dan wijk ik meteen uit naar Merge to Panorama in Photoshop. Dan werk ik als volgt:

De Photo Merge-dialoog in Photoshop. Geen preview, maar wel veel meer keuzemogelijkheden dan in Lightroom.
De Photomerge-dialoog in Photoshop. Geen preview, maar wel veel meer keuzemogelijkheden dan in Lightroom.
  • Selecteer de foto’s waaruit je het panorama wilt samenstellen en kies voor Menu Photo > Edit in > Merge to Panorama in Photoshop.
  • Bij Layout in de Photomerge-dialoog in Photoshop kies ik in eerste instantie altijd voor Auto. Soms zet ik Content Aware Fill Transparant Areas aan, maar vaker doe ik dat liever zelf, als het panorama bijna klaar is.
  • Als het panorama is samengesteld, kies ik bij Layers voor Flatten Image.
  • Uit het Filter-menu kies ik dan Adaptive Wide Angle en probeer de lelijke gebogen lijnen recht te maken. Je kunt met dit filter een panorama vreselijk vervormen. Des te meer je er aan knutselt, des te meer vervormd het panorama er gaat uitzien. De kunst is om je in te houden en alleen de meest storende dingen aan te passen.
  • Nadat het filter is toegepast maak ik een uitsnede, kies nog een keer voor Flatten Image bij Layers en vul de plekken – meestal in de lucht – in met Content Aware Fill.
De kromming in de rand van het huis wegwerken in het filter Adaptive Wide Angle.
De kromming in de rand van het huis wegwerken in het filter Adaptive Wide Angle.

Dat is het. Als je het bestand bewaart naar Lightroom, is inmiddels het een 16-bits tiff, geen DNG- of Raw-bestand meer. Geen probleem, want met 16-bits en als kleurruimte ProPhoto RGB heeft Lightroom nog genoeg informatie om het bestand verder te bewerken.

Het uiteindelijke panorama vanuit Photoshop.
Het uiteindelijke panorama vanuit Photoshop.

Hoe maak jij panorama’s? Heb jij slimme trucs of tips waarmee jij je panorama samenstelt? Laat het weten in de reacties.

Een gedachte over “Panorama’s samenstellen in Lightroom of toch maar liever in Photoshop?”

  1. Ik zelf werk graag met “Image Composite Editor” van Windows zelf, is gratis te downloaden, en mogelijkheden zijn eindeloos, kijk beslist eens op de site.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.