Petya lijkt vooral een aanvalsinstrument te zijn (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mirai-botnet-linked-to-massive-ddos-attacks-on-dyn-dns-gif.gif)

Petya blijkt vooral destructief

De ‘ransomware’ Petya blijkt eigenlijk helemaal niet op geld uit te zijn. De hoofdfunctie van de kwalijke software lijkt het simpelweg vernietigen van bestanden.

Het lijkt erop dat Petya – de ransomware waar ook een aantal Nederlandse bedrijven door getroffen is – een wolf in schaapskleren is. Althans, als we het schaap dan maar als ‘onschuldige’ ransomware zien. Bij traditionele ransomware worden de bestanden op de harde schijf van een computer stevig versleuteld. De getroffen gebruiker kan vervolgens tegen betaling aan de achterliggende criminele bende een sleutel ontvangen. Daarmee worden de bestanden dan – met een beetje geluk – weer toegankelijk. En ben jij als gebruiker ‘slechts’ een smak geld kwijt. Zo niet bij Petya.

Cyberwapen

Petya lijkt – zo meldt ars technica – een ander doel te hebben. Namelijk het puur vernietigen van bestanden. Een werkende sleutel lijkt niet eens te bestaan en betalen heeft daardoor geen zin. Het geheel lijkt veel meer op een strak georganiseerde militaire aanval. Iets wat bijvoorbeeld ook de Oekraïense regering meldt. En daarmee zijn we weer een stapje verder in de richting van een totaal nieuw soort digitale oorlog, ofwel cyber war. En net als bij een echte oorlog vallen ook hierin onschuldige slachtoffers zoals thuisgebruikers van een pc. Of bedrijven die eigenlijk helemaal niets met welke vorm van politiek van doen hebben. Het doel van dit soort aanvallen lijkt veel meer het lamleggen van de maatschappij. En helaas is het succes dat dit soort aanvallen heeft steeds weer een beetje groter. Met een beetje gezond verstand is echter wel een en ander te voorkomen, zo schreven we eerder deze week al.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.