PowerPoint presentatie op video-dvd

PowerPoint presentatie op video-dvd

Door je PowerPoint presentatie op video-dvd te branden kun je je creatie zelfs zonder computer laten zien.

PowerPoint is een veelzijdig presentatiepakket, dat dankzij exportmogelijkheden zelfs zonder computer kan functioneren. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld tijdens een info-dag van het een of ander een continu lopende presentatie wilt laten zien, zonder dat je een laptop neer hoeft te zetten, bijvoorbeeld via een mediaspeler. Of zet je PowerPoint presentatie op video-dvd, zelfs dat kan nog best van komen. Laptops blijven immers – om maar een nadeel te noemen – toch wat diefstal-gevoelige apparaten. Of hevel je presentatie over naar YouTube, het kan allemaal met de geavanceerde exportmogelijkheden van PowerPoint. In dit voorbeeld focussen we op hoe je een PowerPoint presentatie op DVD brandt. Het uittreksel is trouwens afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365.

Video exporteren

Een van de interessantste exportfuncties van PowerPoint is de mogelijkheid om een complete presentatie als videobestand te exporteren. Vervolgens is het nog maar een kleine stap om de videoclip op een dvd te branden. Dit is ideaal voor verspreiding onder toehoorders of (potentiële) klanten, onafhankelijk van de computer, bestandstypen, lettertypen en ander ongerief.

Werkwijze

Dankzij de mogelijkheid om video te exporteren is PowerPoint een zeer universeel stuk gereedschap. Feitelijk beschikt u nu over een complete animatiestudio waarin u ook nog eens diverse videoclips kunt verwerken. Het resultaat kan een professioneel ogende en klinkende video-dvd zijn die met elke dvd-speler kan worden afgespeeld. Door een video als HD-clip te exporteren zou u zelfs – mits gewapend met de juiste brandsoftware en een Blu-ray-brander – een Blu-ray-schijf kunnen maken, geschikt voor een presentatie op een Full HD-televisie.

We gaan uit van de eerder geproduceerde presentatie, die nu elementen bevat zoals animatie, tekst, geluid en een videoclip. Het vervolg is een betrekkelijk eenvoudige procedure, waarbij technieken uit de vorige hoofdstukken van pas komen.


PowerPoint presentatie op video-dvdGeen kleine elementen

Als u een presentatie maakt met als doel deze op video-dvd te branden, gebruik dan niet te veel kleine elementen en teksten. Die zijn in de videoversie namelijk moeilijker of in het ergste geval zelfs helemaal niet te lezen. Deze limitering geldt vanzelfsprekend niet als u een Blu-ray-schijf brandt of een videobestand met Full HD-resolutie op de pc afspeelt.


1 Allereerst is het de bedoeling om een volledig automatische presentatie op te nemen. Dat doet u door in de tab Diavoorstelling op de tekst Diavoorstelling opnemen te klikken en in het menu de optie Opname starten vanaf begin te selecteren. Tijdens de opname kunt u gesproken commentaar toevoegen en naar believen gebruikmaken van de virtuele laserpointer.

PowerPoint presentatie op video-dvd
Maak eerst een autopresentatie.

2 Als de autopresentatie naar wens is, klikt u – na een kopie van de presentatie onder een andere bestandsnaam bewaard te hebben – onder Bestand op Exporteren en aansluitend op de knop Een video maken. De beeldkwaliteit stelt u in met de keuzelijst. Omdat het doel in dit voorbeeld een video-dvd is, kiest u de optie Standaard (480p); Mocht u in het gelukkige bezit zijn van een Blu-ray-brander en een Blu-ray-brandpakket, dan kunt u ook kiezen voor de optie HD, Full HD of zelfs Ultra HD (4K). In dat geval verloopt het brandproces van de Blu-ray-schijf via uw Blu-ray-brandsoftware en dat laten we in dit boek buiten beschouwing. Het branden van een video-dvd kan met eigen Windows-software, dat is dus wel zo gemakkelijk. Na de keuze voor Internet en dvd klikt u op de knop Video maken.

PowerPoint presentatie op video-dvd
De video-instellingen zijn snel gemaakt, gebruiksvriendelijker kan haast niet.

PowerPoint presentatie op video-dvdMediaspelers

Voor een paar tientjes koopt u tegenwoordig een mediaspeler met Full HD-mogelijkheden. Aan de ene kant prikt u een USB-stick in en aan de andere kant sluit u via HDMI een Full HD-scherm of dito projector aan en u speelt elke video in hoge kwaliteit af. Wilt u gebruikmaken van een dergelijke mediaspeler (of een tv met ingebouwde afspeelmogelijkheid, want die zijn er ook steeds meer), dan bewaart u de video in de hoogste kwaliteit (Computers en HD-beeldschermen). Het door PowerPoint gegenereerde bestandsformaat MPEG 4 wordt door het overgrote deel van deze spelers probleemloos afgespeeld en het gebruik van sticks als opslagmedium maakt dat u – afhankelijk van de stickgrootte – een flink aantal ‘videopresentaties’ kunt meenemen die allemaal direct beschikbaar zijn. Bovendien scheelt dit het toch wel wat omslachtige branden van een video-dvd. Voor Windows 10-gebruikers (zie verderop) is dit sowieso de snelste en meest praktische oplossing.


3 In het venster Opslaan als bladert u naar een map met voldoende vrije schijfruimte; een wat langere presentatie met veel videofragmenten en andere multimediale toevoegingen kan als videobestand veel schijfruimte in beslag nemen. Zorg voor een toepasselijke bestandsnaam en klik op de knop Opslaan. Overigens ondersteunt PowerPoint voor video-export alleen .wmv en MPEG 4-video; deze laatste optie is standaard geselecteerd en is compatibel met de meeste moderne videospelers en brandsoftware.

PowerPoint presentatie op video-dvd
Zorg voor voldoende vrije schijfruimte en kies het juiste bestandsformaat.

Het opbouwen van de video kan – zeker bij gecompliceerde presentaties – flink wat tijd kosten. Als u goed oplet, ziet u op de statusbalk een kleine voortgangsindicator.

4 Als de video gemaakt is, kunt u met Verkenner naar de map bladeren waar u het bestand bewaard hebt. Dubbelklik op het videobestand, waarna u het in bijvoorbeeld Windows Media Player kunt bekijken. PowerPoint kan worden afgesloten.


PowerPoint presentatie op video-dvdWindows 10

Als u Windows 10 gebruikt, is het niet meer mogelijk om zonder externe software video-dvd’s te branden. U hebt daarvoor software van derden nodig. Er zijn zowel gratis als betaalde oplossingen beschikbaar om je inmiddels geconverteerde PowerPoint presentatie op video-dvd te zetten.


Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de mogelijkheid om in PowerPoint naar video te converteren zonder meer handig is., net als dat een PowerPoint presentatie op video-dvd ook nog best eens van pas kan komen. Tegelijkertijd zien we ook dat de conversie niet perfect is; zo worden niet alle soorten ingesloten video ondersteund. Het betekent dat niet elke presentatie succesvol op dvd of op een USB-stick als videobestand is te verspreiden. Ook de timing is niet altijd perfect. Tijdens onze test speelde een handmatig afgekapt achtergrondmuziekje toch helemaal van begin tot eind in de uiteindelijke videoclip. Controleer dus goed of het de moeite waard is om uw presentatie als PowerPoint-videoclip te verspreiden of te vertonen; de mate van succes is erg afhankelijk van hoe PowerPoint de conversie afhandelt.

PowerPoint presentatie op video-dvdBovenstaand artikel is een stukje afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.