Prettige vakantie met Google Foto’s!

Vakantietijd! Je neemt in ieder geval een camera mee. Is het geen spiegelreflex- of systeemcamera, dan is het in ieder geval de camera van je mobiele telefoon. Straks, als je weer thuis bent, heb je heel veel foto’s geschoten. Met hulp van Google Foto’s maak je erg leuke albums van je vakantietrips. Hoe maak je die albums en kun je ze veilig en zonder veel kosten delen?

Ooit – opa vertelt – schoot je tijdens een vakantie een paar rolletjes film vol en die bracht je na de vakantie weg naar de fotoafdrukker om de hoek. Je haalde na een week of wat de foto’s/dia’s op, je viste de mislukte foto’s er tussen uit en de foto’s die gelukt waren verdwenen dan misschien in een album, maar vaker in een schoenendoos. Of je hield een dia-avond van die waanzinnige reis naar Kreta. Een dia-avond, om heerlijk bij in slaap te vallen…

Hoe anders is het nu. Een mislukte foto? Die maak je snel even over. En al je foto’s sla je ergens online op en je deelt ze, bijna onmiddellijk na het schieten. Via Instagram, via Facebook of Twitter. Dat delen is leuk, maar in het buitenland kan dat flink wat geld gaan kosten. Waar moet je onderweg rekening mee houden?

Roaming, roaming, roaming!

Dat je in het buitenland niet in het wilde weg naar de sociale media kan posten is de meeste mensen wel duidelijk. Data-gebruik kost geld en veel datagebruik kost veel geld. Je kunt dus meestal niet onmiddellijk na het nemen van de foto van dat heerlijke bord calamaretti fritti de foto delen met het thuisfront. Dat moet wachten totdat je een wifi-verbinding hebt. Bijvoorbeeld in het hotel of op de camping. Als je veel foto’s neemt op je mobieltje, dan zullen de foto’s als je Google Foto’s hebt, meestal al pas als je een wifi-verbinding hebt naar Google worden verzonden. Tenminste… als je Roaming  bij je telefoon hebt uitstaan. Roaming kun je ook al uitzetten in de app van Google Foto’s, dan weet je zeker dat Google niet meteen probeert om je 16 megapixel foto’s naar de Google Foto’s-cloud te transporteren.

Als je foto’s in Google Foto’s op je mobiele apparaat zitten, kun je ze bewerken en delen met de sociale media. Het aardige van Google Foto’s is dat de app zelf albums maakt van series foto’s. Dus ook van je vakantiefoto’s.

Albums

Vertrek je naar Parijs? Met de auto of de trein of het vliegtuig? Maakt niet uit schiet maar raak! Google weet meestal wel wanneer een reis begint en eindigt. Van een dergelijke trip zet Google automatisch een album in elkaar. Je kunt er zelf kaarten en onderschriften aan toevoegen, maar Google kan zelf ook meedoen. Google herkent allerlei bezienswaardigheden, dus ook de Eiffeltoren of de Notre Dame. Het helpt als je bij je foto’s GPS-informatie toevoegt. Op je smartphone is dat makkelijk. Kijk even bij de instellingen van je camera-app. Daar staat meestal wel een mogelijkheid om GPS-informatie aan je foto’s toe te voegen. Maar, Google herkent de Eiffeltoren ook wel uit zichzelf.

Een kaart toevoegen van een reis naar Parijs.
Een kaart toevoegen van een reis naar Parijs.

Tijdens je reis komt Google Foto’s al met albums en die kun je meteen al delen. De automatisch door Google gemaakte albums kun je zelf bijwerken. Google kiest uit je foto’s voor het album de ‘mooiste’ foto’s. Google kan die foto’s misschien mooi vinden, maar misschien wil je zelf wel heel andere foto’s in het album. Dat kan allemaal heel eenvoudig door het album op je smartapparaat te openen en uit het menu te kiezen voor Album Bewerken. Op dat moment kun je foto’s weghalen en foto’s, kaarten en bijschriften toevoegen. Kortom er een echt, persoonlijk album van maken. Dat hoeft natuurlijk allemaal niet onderweg, het kan ook thuis, maar als u van het delen bent, dan kan thuisfront meegenieten tijdens uw reis.

Het belangrijkste om te onthouden is: roaming kost geld, zoek gratis wifi en geniet verder van je vakantie. Dat laatste is het belangrijkst.

2 gedachten over “Prettige vakantie met Google Foto’s!”

  1. ik begrijp nog steeds niet hoe je nu teksten per foto kunt toevoegen in Google foto’s (1) en die (2) ook zichtbaar zijn bij het afspelen van een album.

    Ik zie wel hoe je tekst kunt aanbrengen, maar die gaat dan voor drie foto’s tegelijk (en is daarna ook niet meer zichtbaar.)
    Ik kom er niet goed uit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.