Problemen met Nikon ViewNX en Capture NX op El Capitan

Voor van Duuren Media ben ik bezig aan een update van het boek Fotograferen met de Nikon D3000/5000-serie. Ik wilde de informatie uit het hoofdstuk over Beeldbewerking aanpassen. Al ben ik niet enthousiast over de de software die Nikon bij zijn camera’s levert, in het boek moet er wel een hoofdstuk aan worden besteed. Ik downloadde voor de Mac de software voor de D3300, ViewNX 2 en Capture NX 2, maar wat er ook gebeurde, de installatie in ieder geval niet. Er verschenen tijdens de installatie zelfs drie icons, maar de installatie stokte ergens. Met Command-Shift-Escape stopte ik de installatie. Bij zoeken op Google bleek: deze software is niet compatibel met El Capitan. Wat nu?

Tijdens mijn zoektocht naar oplossingen stuitte ik op een thread bij Apple ViewNX 2 Nikon software doesn’t work with OS X El Capitan, met veel gemopper en ingewikkelde oplossingen. Ik las dat het sommige mensen wel lukte om een installatie van de software te doen, maar dat na een paar weken die software ineens raar begon te doen. Dat beloofde weinig goeds.

Ik keek in de handleidingen van de D3300 en de D5500, daar stonden ViewNX 2 en Capture NX 2 als de software die je nodig had. Die kon ik niet installeren. Op het einde van de thread bij Apple las ik dat ViewNX-i en Capture NX-D wél op El Capitan draaien.

Ja! Het lukt… Nee, toch niet… Of toch wel?

Op de Nederlandse Nikon-site zocht ik naar software voor de D5500, de meest recente camera van de D5000-serie. Ik downloadde de gecombineerde ViewNX-i & Capture NX-D-installer en deed een installatie. Dat leek soepel te gaan. Tot op het einde.

De installatie is voltooid, zegt dit scherm. Het volgende scherm vertelt me dat The installation failed.
De installatie is voltooid, zegt dit scherm. Het volgende scherm vertelt me dat The installation failed.

Ik kreeg een scherm: The installation failed. Oh. Wat nou weer? Ik keek tussen mijn software en verdomd: daar stonden ze toch, ViewNX-i & Capture NX-D! Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van. Een en ander geeft weinig vertrouwen in de software, maar dit is wat de fotograaf die een Nikon-camera aanschaft aan software krijgt. Beide applicaties lijken te werken, dus dat de installatie mislukt was, was onzin.

Conclusie

Wat moet je hier voor conclusie uit trekken? Voor de arme gebruikers van de D3000 en D5000-serie is het een verwarrende zaak. In de handleidingen van de camera’s staat software die niet op de laatste versie van het Mac OS X-systeem werkt en die ook niet meer door Nikon wordt geüpdatet. Ik vond natuurlijk na enig zoeken wel informatie van Nikon dat de ‘oude’ software van Nikon niet meer werkt op El Capitan, maar dan ben je – met een hoop ergernis – al een hele hoop tijd kwijt. Ik ben blij dat de software die ik voor mijn foto’s gebruik Lightroom is. Dat kost je wat, maar dan heb je software die werkt en die telkens wordt geüpdatet. Voor de Nikon-gebruiker heb ik tijdens mijn zoektocht op internet in ieder geval een link gevonden waar je een handleiding voor ViewNX-i kunt downloaden. 

Een gedachte over “Problemen met Nikon ViewNX en Capture NX op El Capitan”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.