Ik kan alle verschillende apps die Adobe voor iOS maakt niet meer bijhouden. Weet jij wat Adobe Post, Adobe Slate en Adobe Voice doen? Beter gezegd: deden, want ze bestaan niet meer. Ze zijn vervangen door Adobe Spark Post, Adobe Spark Page en Adobe Spark Video. Dat zegt nog niks. Adobe Spark staat voor het vertellen van visuele verhalen. Verhalen bestaande uit plaatjes, die tenslotte meer vertellen dan duizend woorden. Dat zegt me nog niets. Wat is Adobe Spark precies?
Het persbericht van Adobe over Spark zegt het als volgt: Adobe Spark is de enige geïntegreerde oplossing voor mobiel en web voor het creëren en delen van indrukwekkende visuele verhalen. Met Spark kun je mooie en aansprekende visuele content maken die op meerdere kanalen en devices ingezet kan worden.
Geen ontwerpkunde nodig!
Het gaat er om mooie visuele content te maken met Spark, die je kunt delen op het web. Nu is het natuurlijk zo dat niet iedereen het in zich heeft om mooie visuele content te maken. Daar heb je meestal een ontwerper voor nodig. Weer uit het persbericht: Met Spark kunnen gebruikers hun verhaal creëren, bewerken en delen vanaf iedere locatie, ongeacht hun design-ervaring. Ongeacht hun design-ervaring! Je hoeft dus geen grafische opleiding te hebben om een mooi visueel verhaal te vertellen.
Spark bestaat uit de volgende onderdelen (ik citeer nog even uit het persbericht):
- Adobe Spark webapplicatie: deze webapplicatie is browser-gebaseerd en gemaakt voor het creëren van social media posts en afbeeldingen, verhalen voor op het web en geanimeerde video’s.
- Spark Post: een mobiele applicatie voor iOS die iedereen in staat stelt om in enkele seconden prachtige social posts en afbeeldingen te creëren.
- Spark Page: een mobiele applicatie voor iOS die gebruikers helpt om mooie verhalen voor het web te creëren.
- Spark Video: een mobiele applicatie voor iOS die gebruikers de mogelijkheid biedt om binnen enkele minuten aantrekkelijke, geanimeerde video’s te maken.
Geanimeerde video’s! In enkele seconden prachtige social posts! Mooie verhalen! En binnen enkele minuten een aantrekkelijke video! Grote woorden van Adobe, maar dat moet nu eenmaal in een persbericht. Ik ga proberen om in enkele seconden een prachtige social post te maken. Als het goed is kan ik die dan zonder problemen op dit blog plaatsen.
Enkele seconden later…
Ik ga naar Adobe Spark in de browser. Die begroet me met: Hey Hans! What would you like to create? Nou, dat weet ik nog niet precies. Iets over Adobe Spark Post. Ik klik op Post.
What do you want to say? Ik typ: ‘Ik ben benieuwd of ik met Spark Post in een paar seconden een prachtige social post kan maken!’

Ik krijg een pagina met een foto van een strand en zee. Die wil ik niet. De tekst staat in een raar kader. Ook dat wil ik niet. Dat kader kan ik snel aanpassen. Ik wil een andere foto. Die kan ik uit allerlei bronnen halen: Lightroom, Dropbox of Google Foto’s. Ik probeer Google Foto’s. Daar kies ik een foto, die er snel op wordt gezet. Ik rommel nog wat met de tekststijlen. Er zijn keuzemogelijkheden te over: thema’s, kleurpaletten, teveel om op te noemen.

Ik ben nu al een paar minuten bezig. Besluiteloos klik ik wat thema’s aan. De thema’s staan aan de zijkant. Die hebben allemaal een tekstje in zich: I want to be your favorite Hello and your Hardest goodbye. Either you run the day, or the day runs you. Life starts at the end of your comfort zone. Amerikaanse tegeltjeswijsheden. Daar zit ik dan met mijn tekstje over Adobe Spark Post. Nu ja, ik ben al veel te lang bezig. Minuten in plaats van seconden. Ik klik nog wat. Klaar.
Nu moet dit meesterwerk nog op het ComputerCreatiefblog. Ik klik op Share. Ik kan het meesterwerk downloaden, maar ook een link aanmaken. Ik doe het allebei. Ik krijg nog snel een tegeltjeswijsheid te zien over een canvas full of opportunity en dan heb ik een link:
https://spark.adobe.com/post/Nf7zu/
Melig
Ik geef toe, ik werd een beetje melig van al die Amerikaanse tegeltjeswijsheden die voortdurend bij Spark opduiken, maar de mogelijkheden zijn uitgebreid. Kleurstijlen, thema’s, de mogelijkheid om snel bij je foto’s te kunnen. En dan was dit alleen nog maar Spark Post. Je moet natuurlijk wel wat te vertellen, als storyteller. Tekst en beeld die bij elkaar horen en iets vertellen. Wat ik nu heb gemaakt slaat nergens op. Wat ik te vertellen had staat in deze blogpost, maar die bestaat uit 732 woorden en weinig beeld. Tekstueel verhalen vertellen heet dat waarschijnlijk. Die 732 woorden passen niet op één tegeltje.
Adobe Spark is gratis. Op het web kun je Spark vinden op spark.adobe.com. De drie apps vind je in de Apple Store. Op dit moment zijn de apps alleen voor iOS, Android apps volgen in een later stadium.
In de Volkskrant van 4 juni bespreekt Peter van Ammelrooy Adobe Spark. HIER kun je de bespreking vinden (alleen volledig te lezen voor abonnees van de Volkskrant). Hij geeft Spark 4 sterren…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Hahaha, wat ’n heerlijke recensie Hans! Dank je wel!
(Lijkt ’n beetje op Google Slides.)
Zonder tekstblok is het scheepvaarhuis veel mooier. Een plaatje zegt in dit geval meer dan (in dit geval 18) woorden.