Raspberry Pi

Raspberry Pi, nog steeds leuk?

De Raspberry Pi draait natuurlijk alweer wat jaartjes mee. Is het nog steeds een leuk systeem?

De Raspberry Pi is ooit opgezet als goedkoop leermiddel voor scholen in armere landen. Dat het systeempje extreem populair zou worden bij iedere doe-het-zelver (sorry: maker) hadden ze niet direct bedacht. Inmiddels staat de Raspberry Pi synoniem voor de single board computer. Hij is nog het best te vergelijken met de antieke homecomputer van weleer. Simpel maar toch veelzijdig en helemaal klaar om er je eigen fantasie op los te laten. Dat daar wat langere laadtijden en tragere programma-uitvoer ten opzichte van een ‘echte’ computer tegenover staan: who cares. Toch merk je wel dat de Raspberry Pi wat op leeftijd aan het komen is. Een steeds grotere beperking wordt het minimalistische werkgeheugen van het ding: slechts 1 GB. Enerzijds noopt dat natuurlijk tot creatieve oplossingen en optimaal programmeren, anderzijds mis je er ook kansen door.

Ietwat verouderde hardware

Een lekker draaiende (!)  Androidversie van recente datum op je Raspberry Pi installeren is bijna niet te doen. Bedenk daarbij dat veel Android-smartphones tegenwoordig over minstens 4 GB aan RAM beschikken en je snapt waarom. Raspbian – een voor de Pi geoptimaliseerde Linuxversie draait wel redelijk soepel, maar je moet er niet te stevig mee gaan multitasken of al te zware software op draaien. Is het apparaat primair natuurlijk ook niet voor bedoeld, maar met een beetje extra RAM (denk aan iets van 4 GB) zou er een hele nieuwe wereld opengaan. Een groter probleem is het aloude USB 2. Het maakt dat je de Raspberry eigenlijk niet met goed fatsoen als bijvoorbeeld een snelle NAS in kunt zetten. Je kunt van een Pi namelijk moeiteloos een NAS maken, alleen werken de schijven dan op een strooptrage USB 2.0-snelheid. Ook ethernet is traag. Hoewel ietsje sneller geworden in de meest recente versie is het nog lang geen Gigabit. De ethernetcontroller zit namelijk gekoppeld aan de (interne) USB 2-bus. Beetje gemiste kansen, want om het geld hoef je die snellere varianten allang niet meer te laten liggen.

Toch erg leuk

Toch blijft de Raspberry Pi een bestseller. En dat heeft alles te maken met het feit dat je dit systeempje dankzij de vele programmeertools die ervoor bestaan volledig naar eigen hand kunt zetten. Ook kant-en-klare projecten als Volumio (die van je Raspberry een uitgebreide streaming muziekspeler maakt), Kodi (een streaming-interface voor zowel video als audio en onderdeel van het standaard NOOBS-softwarepakket voor de Raspberry) of Retropie (speel al je oude games van vroeger) zorgen – terecht – voor onverminderde populariteit. Want laten we wel zijn: waar vind je voor een habbekrats een volledig zelf in te richten computer met een uitgebreide en enthousiaste ‘community’ aan support erachter? Wil je leren programmeren en de essentie van een computer beleven, dan is ’t systeem nog altijd dé aangewezen weg. Wel is het te hopen dat de drijvende krachten achter het systeem binnen niet al te lange tijd wat gaan sleutelen aan tenminste de hoeveelheid RAM en liefst ook de USB- en daaraan gekoppelde ethernet-snelheid.

Raspberry Pi
De Raspberry Pi haalt zonder meer het creatieve in de mens naar boven (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/nekochu/24957190897)

 

Veel boekeRaspberry Pin die over Linux zijn geschreven, zijn ook prima bruikbaar voor de Raspberry Pi. Neem bijvoorbeeld het boek Bash-scripts programmeren van Henk van de Kamer. Juist de Rasberry leent zich bij uitstek voor het automatisch afhandelen van allerlei zaken en dat lukt uitstekend met Bash!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.