Er zijn inmiddels meerdere (Android)mobieltjes die foto’s in RAW kunnen schieten. En áls je dan een foto in RAW op je mobieltje hebt staan, wil je die ook mooi kunnen bewerken voordat je de foto ergens sociaal gaat posten.
Snapseed, de fotobewerkings-app van Google kan vanaf versie 2.1 nu ook RAW-foto;s bewerken. Dat gaat handig en snel met deze veelzijdige app.
Er komen steeds meer mobieltjes die in RAW foto’s kunnen schieten. Eerder schreven we al over de LG G4 (HIER en HIER), maar inmiddels kunnen ook de HTC One M9, OnePlus One, Oppo N1, Oppo N3, en Oppo Find 7 met RAW overweg. Met een andere camera-app dan die standaard bij een Samsung telefoon wordt geleverd, kun je ook met Samsung S6, Samsung S6 Edge, Nexus 5 en de Nexus 6 met RAW aan het werk.
Je wilt de foto’s die je in RAW schiet ook op je mobiele telefoon kunnen bewerken. Dat kan bijvoorbeeld met Lightroom Mobile en nu ook met Snapseed, de krachtige fotobewerkings-app van Google.
Met de nieuwe versie van Snapseed – 2.1 om precies te zijn – kun je op dit moment alleen op Android in RAW geschoten foto’s bewerken (alleen op Android, omdat je op een iPhone geen RAW kunt schieten). De foto’s die je met je mobieltje in RAW schiet, worden meestal bewaard in het DNG-bestandsformaat. Op de LG G4 die we ter testing hebben wordt naast de DNG ook altijd een JPEG bewaard. Als je met de foto in Snapseed aan het werk wilt gaan, zul je moeten opletten dat je niet de JPEG gaat bewerken. Het kan overigens bijna niet missen, want als je een DNG in Snapseed opent, kom je automatisch in het ontwikkelgereedschap terecht.
Ontwikkelgereedschappen in Snapseed
Als je Snapseed nog niet kent, dan is het misschien even zoeken hoe de interface precies in elkaar steekt. Als het DNG-bestand wordt geopend, kom je in eerste instantie terecht bij het aanpassen van de Belichting. Andere mogelijkheden zie je niet op het scherm. De aanpassing die je wilt doen aan de belichting doe je door naar links of rechts op je scherm te vegen. Naar links vegen betekent onderbelichten, naar rechts overbelichten.


Voor de andere beschikbare gereedschappen veeg je verticaal, omhoog of omlaag waardoor je de verschillende andere gereedschappen kunt zien: Belichting, Hooglichten, Schaduw, Contrast, Structuur, Verzadiging, Temperatuur en Tint, kortom de gereedschappen die je verwacht bij een RAW-editor.
Heb je de bewerking in de DNG gedaan, dan kun je de foto opslaan als JPEG-bestand.

Vervolgens krijg je de beschikking over de uitgebreide gereedschappen die Snapseed je biedt: selectief corrigeren, bijsnijden, details en een heel stel filters waarmee je foto kunt verfraaien of verpesten.
Met Snapseed is er nu een heel handig en krachtig stuk gereedschap gekomen om je RAW-bestanden op je mobiel te bewerken. En natuurlijk werkt Snapseed naadloos samen met je Google Photos app.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.