schaakapps voor iOS

Schaakapps voor iOS

Schaken is en blijft voor velen een leuk tijdverdrijf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het stikt van de schaakapps voor iOS. Maar eigenlijk is er maar weinig dat echt goed is.

Toegegeven: voor de gemiddelde ‘eens per paar weken’-schaker volstaat zo ongeveer elke in de app store van iOS aangeboden schaak-app. Maar wil je net wat serieuzer aan de slag (ook om het spel fatsoenlijk onder de knie te krijgen), dan is er eigenlijk alweer een heel stuk minder keuze. Momenteel meest voor de hand liggende schaak-app is zonder meer Chess Tiger. Beschikbaar in een gratis versie, en een betaalde Lite variant alsmede een Pro-versie. Je kunt dus kiezen hoeveel geld je in je hobby wilt investeren. Nu draait Chess Tiger al vele, vele jaren mee (en bestond al voor de komst van iOS), dus ondergetekende had het geluk om ooit in den beginne een Pro-versie gekocht te hebben tijdens een of andere actie voor een aantrekkelijke prijs. Vandaar dat de screenshots uit de Pro-versie (a tegenwoordig €8,99) stammen. Maar waarschijnlijk is de ‘casual’ schaker net zo blij met de Lite versie van een paar Euro! Hoe dan ook, de app beschikt over een uitgebreide ‘coach’, waarmee je goed kunt leren schaken. Heb je eenmaal ‘t gevoel dat je wat verder bent, dan zijn alle aanwijzingen uitschakelbaar. Kies uit vele levels, tot aan het hoogste niveau. De app (in de Pro-uitvoering) beschikt tevens over een uitgebreide database van 6000 partijen gespeeld door de meest beroemde schakers uit de geschiedenis. Leuk en leerzaam tegelijk. Maar er zijn meer schaakapps voor iOS!

Shredder

Een andere heel bekende schaakapp is Shredder. De engine hiervan is al vele keren wereldkampioen computerschaak geworden. Toch heeft de app ook een nadeel: er is inmiddels al drie jaar geen update meer voor verschenen. Dat betekent niet dat Shredder nu ineens slechter schaakt, integendeel. Nieuwere en snellere hardware maken de app uiteraard ook sneller. Het nadeel zit hem vooral in het feit dat schermresoluties van nieuwe apparaten niet (goed) worden ondersteund, wat vaak zwarte balken in beeld betekent. Jammer dat deze mooie app dus niet meer wordt bijgehouden. Heb je er ooit in een grijs verleden al eens een licentie voor gekocht, dan staat niets je in de weg om er gewoon lekker mee te blijven schaken natuurlijk. Maar tegelijkertijd is het zeker ook aanbevelenswaardig eens te kijken wat de niet-stilzittende concurrentie doet, zoals het genoemde Chess Tiger dat wel goed wordt bijgehouden.

schaakapps voor iOS
Shredder is een roemruchte naam in schaakprogramma-land met vele klinkende overwinningen op z’n naam. Alleen blijft de doorontwikkeling onder iOS helaas een beetje achter.

Tegen echte mensen schaken

De meeste andere schaakapps voor iOS zijn middelmatig te noemen. Niet goed en niet slecht (waarbij we niet alleen doelen op de ‘sterkte’, maar ook op features, uiterlijk, regelmatige updates enzovoort). Kom je iets tegen, dan is het vooral zaak om te kijken naar de updategeschiedenis. Apps van jaren oud waar ook al jaren geen updates meer voor verschenen zijn? Laat maar. Gratis apps zijn vaak vergeven van de advertenties en dus ook al niet echt aanbevelenswaardig voor een spel waarbij concentratie toch wel van belang is. Speel je liefst tegen online spelers van vlees en bloed, dan schijnt de app Schaken – Speel & Leer erg populair te zijn. Nadeel  zijn de tamelijk snel oplopende abonnementsprijzen die gaan vanaf €2,67 tot €8,75 per maand. Op jaarbasis tikt dat natuurlijk snel aan. Anderzijds kun je het ook zien als een clublidmaatschap waar je waardevolle tips, coaching en altijd klaar staande tegenspelers aantreft. Dus het is maar net hoe schaakgek je bent, zouden we zeggen! Verder geldt voor vrijwel alle schaakapps dat ze geheel configureerbaar zijn qua uiterlijk, niveau en meer. Speel dus in de omgeving waar jij je het prettigst bij voelt.

schaakapps voor iOSMeer weten over Apple’s mobiele besturingssysteem iOS? Dat kan, bijvoorbeeld via het boek Ontdek iOS 13 voor iPhone en iPad van Hennie Temmink. Zij schreef al uitgebreide boeken over eerdere versies van iOS en mag dus tot een gelouterde auteur gerekend worden wat dit onderwerp betreft. Leer alles over de nieuwste incarnatie van iOS en voel u snel thuis op uw nieuwe iPhone (of iPad, natuurlijk). En ook voor de upgraders naar het nieuwe iOS komen de vele tips prima van pas. Want er zijn nogal wat nieuwigheden bijgekomen!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.