Terug naar het verleden via het Internet Archive

Schatgraven in het Internet Archive

Hoewel de naam iets anders doet vermoeden is het Internet Archive véél meer dan alleen een archief van internetpagina’s. Herbeleef (g)oude(n) tijden!

Het aardige aan het Internet Archive is dat het feitelijk een gratis toegankelijke digitale bibliotheek, videotheek, audiotheek, fotobibliotheek, ‘software-otheek’ en ‘game-otheek’ in een is. Ofwel een soort digitaal museum! Voor computerliefhebbers zijn met name retro-tijdschriften en retro-software inclusief games heel interessant. Zowel voor de oude rotten die de tijd van weleer toch een beetje missem, maar ook voor jongeren die willen weten hoe dingen zijn ontstaan. Zo verschijnt er na een klik op het boekpictogram en een aansluitende klik op All texts een categorieoverzicht van alle beschikbare boeken en tijdschriften. Scroll een stukje naar beneden en klik daar op The Computer Magazine Archives. Kies uit legendarische titels of ga voor een wat meer obscuur exemplaar. U kunt de uitgaven online lezen of downloaden als bijvoorbeeld PDF-bestand. Enig minpuntje is dat het vooral Engelstalig is wat de klok slaat. Hebt u daar heel veel moeite mee, kijk dan eens op de archiefsite van MSX Computer Magazine voor puur Nederlandstalig retro-leesvoer.

Helpt om te begrijpen

Het aardige is dat het Internet Archive ook de advertenties heeft gescand, deze geven een uitstekend tijdsbeeld. Naast natuurlijk de artikelen. Voordeel van de oude homecomputer- en IT-tijdschriften is dat ze vaak uitgebreid ingaan op de techniek. Tegenwoordig is dat voor veel lezers een brug te ver. Maar juist omdat de computertechniek in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog min of meer in de kinderschoenen stond – zeker wat betreft thuiscomputers – is de technische kant van zo’n oude computer vrij eenvoudig te volgen. Alleen daarom is rondstruinen door de oude tijdschriften al de moeite waard. En dan zijn er natuurlijk nog de nostalgische gevoelens. Want je ziet al je favoriete zaken van vroeger langskomen. Zoals ooit veelgebruikte software of antieke games.

Oude software draait in browser

En daarmee belanden we meteen bij een ander mooi onderdeel van het internetarchief: antieke software. Inmiddels zijn computers zo krachtig dat ze hun hand niet omdraaien voor het nabouwen van oude computers in software. Dat heet emulatie en kan tegenwoordig zelfs gewoon in de browser zonder dat daarvoor vervelende plug-ins of add-ons voor nodig zijn. Klik maar eens op de diskette op de homepage van het Internet Archive en dan bovenaan op All Software. De getoonde categorieën spreken voor zich. Voor alle bekende (home)computers en ook de pc is wel software te vinden. Dat kunnen zoals gezegd spelletjes zijn, maar ook legendarische software. Je kan zelfs antieke oerversies van Windows draaien. Gewoon in de browser. Wie had dat ooit kunnen denken…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.