Schieten in DNG naar je Camera Roll op je iPhone 7 Plus

De camera van de iPhone 7 Plus maakt mooie foto’s. Beste van de klas? Misschien. Het mooie van iOS 10 is dat je er in Raw mee kunt fotograferen. Dat gaat echter niet met de standaard camera app die Apple zelf levert. Die heeft veel mogelijkheden, maar geen Raw. Lightroom Mobile komt je hierbij te hulp. De camera-app van Lightroom Mobile is wel geschikt voor Raw. Door Adobe wordt de iPhone uitgebreid ondersteund met lensprofielen en een speciale DNG-HDR-modus. Mooi allemaal, maar de foto’s die je er mee schiet verschijnen niet in de Camera Roll van de iPhone. Dat maakt niet uit als je lid bent van de Creative Cloud, dan zie je ze vanzelf in Lightroom Desktop. Als je geen lid bent van de club kom je er nogal moeilijk bij. Dan maar geen Lightroom Mobile. Met andere apps kun je ook in Raw fotograferen…

De camera-interface van de standaard camera-app van Apple.

Als je een foto maakt met de standaard camera-app van de iPhone komt je foto terecht in de Camera Roll van de iPhone. Als je de iPhone aan je computer hangt kun je de foto’s uit de Camera Roll importeren. Lightroom Mobile op iOS zet de foto’s die je met de camera -app maakt ergens op een eigen plek in het besturingssysteem van de iPhone neer. Als je lid bent van Creative Cloud worden je foto’s automatisch gesynchroniseerd met Lightroom Desktop. Als je geen lid bent van Creative Cloud kun je de foto’s bewerken met Lightroom Mobile en daar jpeg’s van maken. Wil je echter de DNG-foto bewerken met een andere app – bijvoorbeeld Snapseed – dan kan dat niet. Snapseed kan niet bij de foto. Ook als je foto’s gaat importeren vanuit je iPhone zie je de foto’s niet die je in Lightroom Mobile hebt geschoten. Het besturingssysteem van de iPhone – iOS 10 – is nu eenmaal geslotener dan Android en Adobe heeft er voor gekozen de foto’s niet in de camera roll te bewaren. Jammer, maar wanhoop niet, gebruik gewoon een andere camera app.

De uitgebreide camera-interface van ProCam.

ProCam

De camera-interface van de standaard camera-app van Apple.

Een heel fraaie app om in Raw/DNG mee te schieten is de ProCam-app. Je kunt de camera volledig handmatig bedienen, je kunt er Raw, Tiff en JPEG mee schieten. Er is een HDR modus en – belangrijk bij de iPhone 7 Plus – je kunt kiezen tussen de twee verschillende lenzen van de iPhone. Deze app bewaart de foto’s die je maakt meteen in de camera roll, zodat je ze kunt bewerken in welke app dan ook. Als je de iPhone aan je computer hangt kun je ze importeren in de applicatie van jouw keuze.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.