Snel een blauw oog wegwerken in Photoshop

Hoe het me heeft kunnen ontgaan tijdens het interviewen van Erwin Olij weet ik niet, maar pas bij het maken van de foto’s, de portretten van Erwin, staarde zijn blauw-geslagen oog me onverbiddelijk in de zoeker. Voor een portret dat bij het interview moesten komen en later ook nog ter promotie zou worden gebruikt, was het wel een érg blauw oog, zwart eigenlijk bijna. Dat kon zo niet.

Toen ik de foto’s in Lightroom bekeek staarde het oog me nog nadrukkelijker aan en ik schreef Erwin dat ik het in Photoshop een beetje zou proberen te verzachten. Erwin zat er niet mee: Tja dat blauwe oog, dat heb je als je aan karate/jiu jitsu/kickboxen en MMA doet. Ik ben gisteravond door mijn karatezoon keihard geraakt 😉.

Kloonstempel?

Aan het werk in Photoshop. Het moest snel en er mocht best nog iets van het blauwe oog te zien blijven, alsof het na een paar weken bijna was weggetrokken. Mijn eerste gedachte was om het andere oog te kopiëren, dat te spiegelen en in het document te plakken en van daaruit met de kloonstempel te gaan klonen. Dat kan waarschijnlijk heel goed, als je goed bent in retouche en je de tijd hebt om het mooi te doen.

Het blauwe oog in volle glorie.
Het blauwe oog in volle glorie.

Het rechteroog gespiegeld en naar een nieuwe laag gekopieerd en daarna gestempeld over de blauwe plek.
Het rechteroog gespiegeld en naar een nieuwe laag gekopieerd en daarna gestempeld over de blauwe plek.

Het resultaat van het stempelen met het rechteroog.
Het resultaat van het stempelen met het rechteroog.

Ik ben niet heel goed in retouche, ik had haast en het klonen werd meer klooien.
Ik vroeg een oplossing aan wat Photoshop-vrienden en die kwamen ook met het andere oog kopiëren, spiegelen enzovoort.

Patch!

Dit ging zo niet werken. Ik had een beetje haast, het interview moest nog uitgewerkt worden, ik had nog wat andere foto’s waar ik wat aan moest doen, dan maar zoeken op internet. Google is tenslotte je vriend als je de oplossing voor een probleem zoekt. En jawel, er worden talloze blauwe ogen weggewerkt met Photoshop. De oplossing om het snel te doen: de patchtool, het reparatiegereedschap.
reparatie-gereedschapMet de patchtool gaat het razendsnel:
Je selecteert het donkere deel, sleept dat naar een stuk huid op de wang dat nog niet blauw is en laat je muisknop los en klaar ben je.
Als je eventueel wat storende randen ziet die om het geretoucheerde blauwe oog zitten, kun je die met de stempel nog bijwerken. Met de stempel op een dekking van bijvoorbeeld 35%, zodat je een zachte, niet helemaal dekkende stempel hebt.

Maak een selectie met de patchtool om het blauwe oog heen.
Maak een selectie met de patchtool om het blauwe oog heen.

Sleep de selectie naar een gaaf stuk huid en laat los.
Sleep de selectie naar een gaaf stuk huid en laat los.

Het resultaat van de patchtool.
Het resultaat van de patchtool.

Deze oplossing is snel en effectief. Als je het weet, zie je waarschijnlijk dat er wat gedaan is, als je het niet weet, niet. Als iemand anders een betere oplossing heeft, die ook snel is, maar een mooier resultaat geeft: ik hoor het graag in de reacties.
Erwin Olij met een klein aantal van zijn 100 boeken.
Erwin Olij met een klein aantal van zijn 100 boeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.