Stage Manager in macOS Ventura

Stage Manager in macOS Ventura

Stage Manager in macOS Ventura is een aanvulling op het al veel langer in Apple’s besturingssysteem aanwezige Mission Control en Spaces. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn nieuwe boek Ontdek macOS Ventura.

Stage Manager is een aanvulling op Mission Control en Spaces om programmavensters snel en eenvoudig te ordenen. De functie rangschikt automatisch geopende programma’s en vensters en is een uitstekend hulpmiddel om optimaal te multitasken. Het actuele venster wordt in het midden getoond, terwijl alle andere geopende vensters aan de linkerkant in een lijstweergave worden geplaatst.

Als u een app met meerdere geopende vensters gebruikt, dan combineert Stage Manager die in een stapel. U activeert een venster door op de stapel klikken. Klik nogmaals tot het gewenste venster zichtbaar is. Voor specifieke taken of projecten kunt u verschillende appgroepen maken, die u vervolgens op naar wens kunt indelen.

Voordelen

Enkele voordelen van Stage Manager:

  • Stage Manager plaatst de gewenste actuele app in het midden van het scherm zodat u uw aandacht volledig op de app kunt richten waarmee u werkt, zonder deze full-screen te hoeven gebruiken.
  • U hebt snel toegang tot apps en vensters. Omdat alle geopende apps en vensters aan de zijkant worden gestapeld, ziet u snel welke recente apps u hebt geopend en kunt u snel tussen de apps wisselen.
  • U kunt vensters schalen tot een formaat naar voorkeur.
  • Het is mogelijk meerdere vensters te openen en deze te laten overlappen.
  • Apps kunnen gegroepeerd worden zodat u ze in één handeling weer naar voren kunt brengen.

Stage Manager in macOS Ventura

Vereisten Om Stage Manager te kunnen gebruiken hebt u een geschikte iPad of Mac nodig. In iPadOS 16.1 werkt Stage Manager op een iPad Pro uit 2018 en nieuwere modellen. Op de Mac werkt Stage Manager op alle computers waarop macOS Ventura is geïnstalleerd.

Om Stage Manager te activeren, doet u het volgende: open het bedieningspaneel, rechtsboven in de Finder-menubalk. Klik op Stage Manager. Het scherm wordt automatisch opgeruimd, het actieve venster wordt gecentreerd weergegeven, terwijl de vensters van andere apps naar de zijkant worden geplaatst. Door op de geminimaliseerde weergave te klikken wisselt u tussen de apps. Hebt u meerdere vensters actief van dezelfde app, bijvoorbeeld in Safari, klik dan nogmaals op de stapel op van venster te wisselen.

Geminimaliseerde apps tonen of verbergen

Stage Manager is zeer handig op grotere schermen zoals de 16-inch MacBook Pro, iMac of wanneer u gebruikmaakt van een extern scherm. Met de standaardinstellingen van macOS worden de verborgen apps en vensters niet meer in het Dock geplaatst, maar aan de zijkant van het scherm. Wilt u echter extra werkruimte creëren, dan kunt u de stapel aan de zijkant desgewenst verbergen. Open Systeemvoorkeuren, Bureaublad en Dock en klik op Pas aan naast het onderdeel Stage Manager. Deactiveer de optie Recente apps. Niet-actieve apps worden hierdoor verborgen. U kunt ze vervolgens weer tonen door de muisaanwijzer tegen de linkerkant van het scherm te plaatsen.

Stage Manager in macOS Ventura
Verberg Stage Manager tijdelijk.

Bureaublad tonen tijdens gebruik Stage Manager

Bestanden op het bureaublad kunnen worden verborgen als Stage Manager actief is. Zodra u een item of app hebt geopend, wordt de inhoud van het bureaublad weer verborgen. Open Systeemvoorkeuren, Bureaublad en Dock en klik op Pas aan naast het onderdeel Stage Manager. Zet de optie Bureaubladonderdelen uit. Door op het bureaublad te klikken is de inhoud hierna weer zichtbaar.

Extra bureaubladen en spaces

Stage Manager is ook te gebruiken in combinatie met spaces. Als u meerdere spaces hebt gemaakt, dan kun u op alle bureaubladen de functionaliteit van Stage Manager gebruiken om apps in te delen en verbergen. Selecteer een stapel uit Stage Manager en sleep deze naar de gewenste space.

Apps combineren en verbergen

Met de standaardinstellingen sorteert Stage Manager alle vensters per app. Het is echter ook mogelijk om meerdere vensters van verschillende apps te combineren. Sleep hiervoor het venster dat aan de zijkant is geplaatst naar het midden van het scherm en laat de selectie los. Rangschik vervolgens de vensters die u gezamenlijk wilt gebruiken.

Om een venster weer te verbergen, sleept u die naar de linkerkant van het scherm zodat deze wordt geminimaliseerd en weer wordt toegevoegd aan de verborgen apps.

Stage manager deactiveren

Als u Stage Manager niet meer wilt gebruiken opent u het bedieningspaneel en klikt u op Stage Manager. Hierna worden alle vensters weer op het bureaublad weergegeven. Als u een venster minimaliseert wordt deze weer in het dock geplaatst.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind je HIER.

Ontdek macOS Ventura

Met macOS Ventura heeft Apple een volgende stap gezet in de ontwikkeling van hun Mac-computers. Ventura is de nieuwste versie van het besturingssysteem en bevat vele verbeteringen en vernieuwingen. Bovendien is het zeer stabiel en ziet het er gelikt uit. Ontdek macOS Ventura loodst u uitgebreid door bestaande en nieuwe mogelijkheden heen. De vernieuwde zoekfunctie in Mail toont nog nauwkeuriger resultaten en geeft zelfs al suggesties voordat u begint te typen. Haal een e-mail terug die u net hebt verzonden. Plan uw berichten in en laat ze op ieder gewenst moment versturen, of ontvang een herinnering om een bericht later te bekijken. Deel tabbladen en bladwijzers, stuur berichten of start een FaceTime-gesprek, rechtstreeks vanuit Safari.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.