tekst invoeren en importeren in InDesign

Tekst invoeren en importeren in InDesign

Vanzelfsprekend is een van de veel voorkomende klussen het tekst invoeren en importeren in InDesign. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel, een extract uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.

U kunt tekst rechtstreeks in uw InDesign-documenten invoeren of u kunt tekst importeren die is voorbereid in andere toepassingen, zoals een tekstverwerker. Als u tekst wilt typen, moet u het gereedschap Tekst gebruiken en een tekstkader, tekstpad of tabelcel selecteren. Opties voor het importeren van tekst omvatten het slepen van bestanden vanaf het bureaublad, het ‘laden’ van de aanwijzer met een of meer te importeren tekstbestanden of het importeren van tekst in een geselecteerd tekstkader.

Opmerking: In Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie wordt intensief gebruik gemaakt van bij het boek behorende oefendocumenten; in dit geval kunt u natuurlijk ook zelf even een testdocument aanmaken.

Tekst invoeren

Over het algemeen zijn grafisch ontwerpers niet verantwoordelijk voor de tekst in hun opmaak, maar ze moeten vaak wel bewerkingen doorvoeren aan de hand van een proefafdruk of een PDF-bestand. In deze oefening gebruikt u het gereedschap Tekst om de kop te wijzigen.

1 Kies Weergave > Schermmodus > Normaal, zodat u de opmaakhulpmiddelen zoals hulplijnen, kaderranden en verborgen tekens kunt zien.

Omdat Weergave > Extra’s > Kaderranden tonen al was geselecteerd, worden de tekstkaders weergegeven in goud, zodat u ze kunt zien. Zoek het tekstkader op de linkerpagina met de koptekst ‘Protecting Your Peas’. U gaat nu het woord ‘Protecting’ wijzigen.

2 Klik met het gereedschap Tekst (tekst invoeren en importeren in InDesign) in het kader onmiddellijk rechts naast het woord ‘Protecting’.

3 Druk drie maal op Backspace om ‘ing’ te wissen.

tekst invoeren en importeren in InDesign

4 Kies Bestand > Opslaan.

Opmerking: Voor de beste zichtbaarheid op het scherm of in gedrukte vorm is voor de schermafbeeldingen in dit boek de interface­instelling Gemiddeld licht gebruikt in plaats van de standaardinstelling donker. Bovendien zijn interface­elementen soms groter gemaakt door aanpassing van de instelling Schaal. U kunt interfaceinstellingen wijzigen in Voorkeuren.

tekst invoeren en importeren in InDesign Tip: In het dialoogvenster Plaatsen kunt u met de Shift­toets ingedrukt klikken om meerdere tekstbestanden te selecteren. Wanneer u dit doet, wordt de aanwijzer met deze bestanden ‘geladen’. Vervolgens klikt u in tekstkaders of op de pagina om de tekst uit elk bestand te importeren. Dit werkt bijvoorbeeld goed met lange bijschriften die in verschillende tekstbestanden zijn opgeslagen.

Tekst importeren

Bij het werken met een sjabloon voor een project zoals een tijdschrift, importeren ontwerpers over het algemeen artikelteksten in bestaande tekstkaders. In deze oefening importeert u een Microsoft Word-bestand en maakt u de platte tekst op.

1 Klik met het gereedschap Tekst (tekst invoeren en importeren in InDesign) in de eerste kolom van het tekstkader op de rechterpagina.

tekst invoeren en importeren in InDesign

2 Kies Bestand > Plaatsen. Zorg ervoor dat in de linkerbenedenhoek van het dialoogvenster Plaatsen de optie Importopties tonen niet is geselecteerd.

3 Navigeer op uw harde schijf naar de map Les07 in de map Lessen en selecteer het bestand 07_Gardening.docx.

4 Klik op Openen. Als het dialoogvenster Ontbrekende lettertypen verschijnt, negeert u dit en klikt u op Sluiten. Met behulp van een alineastijl past u straks een ander lettertype toe.

De tekst loopt automatisch van kolom naar kolom totdat de eerste twee geheel gevuld zijn en de derde gedeeltelijk.

5 Kies Bewerken > Alles selecteren om alle tekst in het artikel te selecteren.

6 Ga naar het deelvenster Eigenschappen. Klik in het gedeelte Tekststijl op het tabblad Alineastijlen. Klik op de vervolgkeuzelijst eronder en selecteer de stijl Body Paragraph.

7 Klik in de eerste alinea van de platte tekst die begint met ‘Peas are easy to grow’. Selecteer First Body Paragraph in de vervolgkeuzelijst Alineastijlen in het deelvenster Eigenschappen, zoals weergegeven.

tekst invoeren en importeren in InDesign

Nu u de opmaak hebt gewijzigd, past het artikel misschien niet meer. In de rechterbenedenhoek van het tekstkader op de rechterpagina geeft een rood plusteken (+) tekstoverloop aan (extra tekst). Later gebruikt u de artikeleditor om dit op te lossen.

8 Kies om de tekst te deselecteren Bewerken > Alles deselecteren.

9 Kies Bestand > Opslaan.

Over InDesign is vanzelfsprekend véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieEn vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen. Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden.

De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.