Voorinstelling in Lightroom Classic voor verschillende soorten fotografie

Voorinstellingen in Lightroom Classic voor verschillende soorten fotografie

Vorige week schreven we over het maken van een Voorinstelling waarmee je Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic kunt toepassen bij importeren. Maar er zijn zeker en vast nog meer vaste instellingen die je tijdens het importeren zou willen toepassen. Bijvoorbeeld Helderheid of Lenscorrecties. In deze blogpost leggen we uit hoe je daarvoor verschillende Voorinstellingen kunt maken. Voorinstellingen in Lightroom Classic voor verschillende soorten fotografie maken.

Een voorinstelling maken voor landschapsfotografie

Als je veel landschappen fotografeert, is het handig om een Voorinstelling te maken met een vaste basis-ontwikkelinstellingen die je in Lightroom voor Landschappen gebruikt. Bij mij zijn dat: het profiel Adobe Landschap, Helderheid op +20 en Lenscorrecties aan. En Automatisch ontwikkelen natuurlijk. Om een Voorinstelling met deze instellingen te maken ga je als volgt te werk:

1. Zorg dat de foto waarmee je aan de gang gaat Opnieuw ingesteld is. Alle ontwikkelinstellingen staan weer op ‘0’.

Voorinstelling in Lightroom Classic voor verschillende soorten fotografie
Als je hebt gekozen voor ‘Automatische instellingen’, dan worden de instellingen die automatisch door Lightroom worden gekozen grijs. Als je als extra bijvoorbeeld voor een specifiek profiel hebt gekozen dan vink je ‘Verwerking en profiel’ aan. Wil je standaard ‘Helderheid’ toepassen dan vink je die ook aan. Enzovoort.

2. Kies nu de basisinstellingen die je wilt toepassen. Dat moeten de instellingen zijn die niet door Automatisch ontwikkelen worden beheerd: bijvoorbeeld de schuifregelaars van Tint, Levendigheid en Verzadiging. (Zie schermafbeelding hierboven voor een nadere uitleg.) Ik kies hier ook voor een profiel – Adobe Landschap – zet de Helderheid op +20 en ik zet de Lenscorrecties aan.

3. Maak een nieuwe Voorinstelling. Schakel eerst alles uit. Vink Automatische instellingen aan en Verwerking en profiel, Helderheid en Lenscorrecties.

4. Geef de nieuwe Voorinstelling en duidelijke naam en klik op Maken.

De automatische landschapsontwikkelvoorinstelling.

Klaar. Je hebt nu een Voorinstelling die geschikt is voor je landschapfoto’s. Op dezelfde manier kun je natuurlijk een Voorinstelling maken voor portretfotografie, waarbij je aan ander profiel kiest, andere helderheid en verscherping. En zoals eerder gemeld: je kunt een Voorinstelling toepassen tijdens het importeren, maar ook – als je in de module Ontwikkelen Automatisch synchroniseren aan hebt staan – in één keer toepassen op een stel geselecteerde foto’s.

Meer tips en trucs?

Vond je de tip Voorinstellingen in Lightroom Classic voor verschillende soorten fotografie leuk? Meer van dit soort tips en trucs over Lightroom lezen? HIER vind je alle tips en trucs die we op dit blog over Lightroom hebben geschreven.

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.