Twitter adviseert om je wachtwoord voor de dienst te wijzigen

Tijd om je Twitter-wachtwoord te veranderen

Twitter heeft – natuurlijk via een tweet – laten weten dat intern een database met wachtwoorden ‘open’ heeft gestaan. Advies is nu om je wachtwoord te wijzigen.

Wachtwoordenbeheer blijkt voor veel bedrijven toch steeds weer een heikel punt. Deze keer ging Twitter de mist in (als je dat zo mag noemen). Het bedrijf ontdekte dat in interne logs onversleutelde wachtwoorden zichtbaar waren. Niet handig, maar voor zover bekend zijn deze wachtwoorden niet buiten het bedrijf beland. Desondanks geeft Twitter het advies om je wachtwoord te wijzigen, of dat in ieder geval te overwegen om te doen.

Wie ziet ze?

Het grote probleem in dit soort gevallen is natuurlijk dat niemand precies weet wie de wachtwoordenlijst onder ogen heeft gehad. dat kunnen alleen betrouwbare medewerkers zijn die er verder niets mee doen. Of een vakantiekracht die een mogelijkheid tot bijverdienen van een extra zakcentje ziet. En de zaak vervolgens met een brede grijns op een USB-stickje mee naar huis neemt. Het is slechts een van de manieren waarop wachtwoorden op straat komen te liggen. Nu is een gekraakt Twitter-account niet direct het einde van de wereld. Vaak zal al heel snel duidelijk worden dat vreemde berichten niet door de betreffende Twitteraar zelf zijn geplaatst. Het wordt alweer wat vervelender als je Twitter gebruikt vanuit een bedrijf. Of gewoon, als president van de VS bijvoorbeeld. In dat geval is een gejat wachtwoord net iets minder praktisch.

Wachtwoorden wijzigen

Eigenlijk is het advies om sowieso wachtwoorden af en toe eens te wijzigen. Geen leuke klus, maar het kan juist vanwege dit soort akkefietjes als nu bij Twitter handig zijn. En – we herhalen het maar weer eens – gebruik stevige wachtwoorden. En een wachtwoordenbeheerder als deze om al die breinkrakers te kunnen onthouden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.