Alles wat je wilt weten over Profielen in Lightroom

Eerst had je in Lightroom en Adobe Camera Raw alleen maar Adobe Standaard en wat cameraspecifieke profielen. Nu heb je de beschikking over 7 verschillende Adobe Raw-profielen, cameraspecifieke profielen en 8 artistieke, 10 moderne en 10 vintage profielen. Twee profielen vormen de basis van de rest van al die profielen: Adobe Kleur en Adobe Monochrome. In een Adobe Spark-presentatie legt Eric Chan van het Adobe Raw-team uit hoe het precies in elkaar zit. Alles wat je wilt weten over profielen in Lightroom.

Adobe Standaard

Het standaardprofiel voor het ontwikkelen van je RAW-bestand was voorheen Adobe Standaard. Een saai ontwikkelprofiel, maar een neutraal startpunt om je foto’s verder te gaan bewerken. De cameraspecifieke profielen zoals bijvoorbeeld Astia/Zacht voor een Fuji-camera gaan uit van Adobe Standaard en werden door Adobe aangepast naar Astia/Zacht. Voor elke nieuwe camera maakte Adobe een eigen Adobe Standaard-profiel. In Lightroom Classic is Adobe Standaard nu vervangen door Adobe Kleur. Dit is de basis waar vanuit de andere profielen worden gemaakt.

Adobe Kleur

Adobe Kleur is een verbeterde versie van Adobe Standaard. Beter – ander – contrast, mooiere warmere kleuren, met wat meer verzadiging. Mooier en beter? Wat Adobe betreft in ieder geval wel. De andere Adobe Raw-profielen – Fel, Portret, Neutraal en Landschap – zijn variaties, aanpassingen op Adobe Kleur. Naast Adobe Kleur is Adobe Monochroom het startpunt voor zwart-witomzettingen.

Creatieve profielen

Adobe Kleur en Monochrome zijn de basis van alle cameraspecifieke en creatieve profielen die Adobe bij Adobe Camera Raw en Lightroom Classic en CC levert. Daarnaast kun je zelf ook profielen maken, zijn er makers van profielen en kun je zelf ook aan de gang met het maken van creatieve profielen. De uitleg van Eric Chan is duidelijk, je kunt hem HIER bekijken en lezen. Hoe je een profiel voor je eigen camera kunt maken met de X-Rite ColorChecker Passport kun je HIER lezen. Daarnaast is er een uitgebreide YouTube-instructiefilm van Josh Haftel (van het Adobe Lightroom-team) hoe je zo’n creatief profiel zelf kunt maken:

Eind januari verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan zijn dit de boeken om je met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van dit boek zijn webversies beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.