Wat er ook gebeurt: updates voor diverse besturingssystemen blijven binnenkomen. Maar wat is wijsheid tijdens de Great Lockdown: updaten of niet?
We hebben het al een flinke tijd niet meer over updaten gehad. En dat terwijl we in het verleden toch regelmatig aandacht besteedden aan dit fenomeen. Met name onder Windows ging het vaak mis. Betekent deze stilte dat het nu ineens veel beter gaat? Niet echt, zo zorgde de update-ronde van deze maand bij veel gebruikers voor blauwe schermen en niet meer werkende geluidskaarten. Om maar een voorbeeld te geven. De échte reden dat we het er niet zo veel meer over hebben is natuurlijk die al eerder besproken overstap naar macOS. En meer recentelijk wordt er meer dan ooit op de iPad gewerkt, die met name ideaal blijkt voor het schrijven van berichten als dit. Desondanks geldt echter dat een flink deel van de Computer Creatief-lezers natuurlijk nog altijd Windows gebruikt. Dus toch maar weer eens aandacht aan het bijhouden van dit besturingssysteem besteden. Maar niet alleen Windows, we kijken naar de Grote Drie en hun update-strategieën in deze thuiswerktijd!
Lagere updatefrequentie, in theorie
Microsoft heeft een tijdje terug aangegeven de update-frequentie tijdens de coronacrisis op een lager pitje te zetten. Mei was de eerste maand waarin alleen veiligheidspatches uitgerold worden. Dat dit nog geen garantie biedt voor probleemloze updates blijkt uit de problemen die er ook nu weer waren. Bovendien brak de softwaregigant meteen al deze week z’n belofte, want er stond wéér een belangrijke bugfix klaar. Deze keer betrof het microcode-updates van Intel voor zo ongeveer al z’n ooit uitgebrachte CPU’s. Je weet wel: Meltdown en Spectre. Inmiddels worden er steeds meer soortgelijke problemen in desktop-processoren gevonden en die moeten allemaal gerepareerd worden. Al dit soort patches maken de CPU overigens zeker niet sneller, patchen komt maar al te vaak neer op uitschakelen van functionaliteit. Om de ellende écht te voorkomen is er maar één oplossing: een nieuwe CPU van de grond af aan opbouwen, wat nog jaren kan duren. Extra probleempje: de echt alleen voor Intel-CPU’s bedoelde updates werd ongevraagd en ongewenst ook op systemen met AMD-processoren geïnstalleerd. Welke gevolgen dat precies heeft is op dit moment niet duidelijk. Kortom: vooral niet installeren deze microcode-update als jouw systeem een CPU van AMD aan boord heeft!
Google stopte even met updaten…
Google gaf in maart aan tijdelijk te stoppen met het uitrollen van updates gedurende de looptijd van de coronacrisis. In ieder geval voor Chrome OS, dus een ieder die een Chromebook gebruikt zat goed wat updaten betreft. Inmiddels is er half mei wel een nieuwe versie verschenen: versie 81.0.4044.141. Zoals gewoonlijk zijn er weinig problemen met deze update en wordt de update automatisch in de achtergrond geladen.
Apple gaat rustig verder
Bij Apple lijkt het vooralsnog ‘business as usual’ wat updaten betreft. Nu is dat voor macOS en iOS ook niet zo’n heel groot drama. Het aantal updates dat op jaarbasis wordt uitgebracht voor deze besturingssystemen is niet zo heel groot. Wel geldt dat ook Apple zich wat in de vingers heeft gesneden. MacOS Catalina wordt geplaagd door wat hardnekkige (maar gelukkig niet heel vervelende) bugs. Die overigens vooral bij zwaarder gebruik van de systemen de kop op kunnen steken; de gemiddelde thuisgebruiker zal er niet heel veel last van krijgen. Inmiddels staat macOS 10.15.5 op springen en is iOS/iPadOS 13.5 afgelopen woensdag uitgerold. Het zijn vooral heel veel bugfixes en veiligheidspatches die verwacht worden (en voor iOS/iPadOS dus klaar staan). Plus een nieuw onderdeel in macOS dat het batterijverbruik van je Macbook analyseert. Ofwel: als jij je computer veel gebruikt terwijl die gekoppeld is aan de netspanning, wordt je batterij anders geladen dan wanneer je meestal juist op een batterijlading werkt. Die nieuwe tool moet je batterij langer mee laten gaan door chemische achteruitgang meer tegen te gaan.
Updaten, updaten, updaten…
Voor alle besturingssystemen – inclusief Linux – geldt dat je dus op onverwachte momenten updates kunt verwachten. Behalve bij Windows Home kun je beslissen om die updates wel of niet direct te installeren. Soms is uitstel van een paar dagen geen slechte gedachte: laat anderen de kastanjes maar uit het vuur halen. Zorg hoe dan ook altijd voor een back-up van je belangrijkste documenten alvorens welke update dan ook te implementeren. Of nog beter: bewaar alles simpelweg op een NAS of eventueel externe harde schijf. Koppel zo’n externe USB-drive zeker onder Windows wel los alvorens je de update laat beginnen. Zo weet je zeker dat je bestanden op die schijf nooit en te nimmer beschadigd kunnen raken door updaten. En maak bij voorkeur ook minstens een keer per maand een complete image van je systeemschijven. Gaat het een keer mis, dan ben je snel weer in business. In geval van macOS hoef je daar trouwens niet over na te denken; zolang je een Time Machine-drive hebt aangesloten en geconfigureerd heb je altijd een systeemkopie en een kopie van je documenten achter de hand van maximaal een uur oud.
Wees extra alert
Het is gewoon zaak extra alert te zijn in deze tijd. Bedenk namelijk dat ook veel softwarebedrijven tamelijk uit hun gewone doen zijn. Veel ontwikkelaars werken vanuit huis, de organisatiestructuur is minder hard en helder dan gebruikelijk. Wat mogelijk kan leiden tot meer problemen in patch-pakketten dan normaal. Bij Apple zie je trouwens dat er veel meer beta-versies van updates verschijnen alvorens ze definitief worden uitgerold. Dat is een manier om (extra) controle op de patches te houden. Maar niet iedere softwareleverancier doet daar om uiteenlopende redenen aan mee. Wees dus meer op je hoede en zorg voor goede back-ups (sorry, maar dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen).
Meest voor de hand liggende apparaat voor het bewaren van back-ups en systeemimages is inmiddels de NAS. Als je die goed ‘bestukt’ met schijven (minstens twee voor een gespiegelde RAID-configuratie) en voorziet van een back-up naar bijvoorbeeld een aangesloten externe USB-schijf, een andere NAS in huis of naar een cloud-opslagdienst ben je tamelijk veilig. Lees meer over wat je – behalve back-uppen – met een moderne NAS kunt in het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit. En overweeg echt eens om zo’n ding aan te schaffen als je er nog geen hebt. Je kunt al voor weinig geld klaar zijn, het zijn vooral de harddisks die geld kosten.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.