noteren op tablet en smartphone

Noteren op tablet en smartphone

Noteren op tablet en smartphone is ideaal. Nooit meer onderweg op zoek naar pen en papieren notitieblok, je hebt alles altijd bij de hand!

Papieren notitieblokken- en blokjes hebben natuurlijk zo hun charme. Maar ze hebben ook een groot nadeel: op het moment dat je ze nodig hebt zijn ze kwijt. Of vol. Of is je pen nergens te vinden. Met als gevolg een zenuwachtig grabbelen in een overvolle tas. Nee, dan heeft de moderne mens het een stuk makkelijker. Die kan de tas veelal gewoon lekker thuislaten. Enige wat hij of zij nodig heeft is een smartphone. Als je daarop een goede notitie-app installeert kom je onderweg nooit voor vervelende verrassingen te staan. Daarbij geldt dat noteren op een smartphone vanwege het kleinere scherm soms wat behelpen is, maar meestal lukt het aardig. Al is het maar om snel even wat gedachtenspinsels op een rijtje te zetten. Echt volledig tot hun recht komen notatie-apps – wat ons betreft – op een tablet (of desnoods een smartphone met bovengemiddelde schermafmetingen). Hier kun je als het een beetje meezit zelfs gewoon met een digitale pen op schrijven. Goed voorbeeld is de iPad met z’n Pencil. Ook zijn er een paar smartphones die digitale pennetjes ondersteunen, het is maar net wat je voorkeur heeft. Kortom: noteren op tablet en smartphone is zo gek nog niet.

Standaard-app Notities

annoteren op tablet en smartphone
De standaard iOS-app Notities biedt al een hoop mogelijkheden, inclusief het invoegen van gefotoscande documenten.

In dit artikel kijken we eens naar de standaard Notities-app van iOS en iPadOS. Dit is enerzijds een basic notatie-app, maar tegelijkertijd beschikt het over verrassend veel mogelijkheden. In beginsel werkt het simpel. Begin een nieuwe notitie door in de app op het knopje helemaal rechtsboven te tikken. Tik vervolgens gewoon je tekst, waarbij je eventueel gebruik kunt maken van opmaakprofielen. Heb je een Apple Pencil, dan kun je ook schetsen en handgeschreven tekst toevoegen.

Fotoscannen

Heel praktisch is de ingebouwde optie om te ‘fotoscannen’. Tik daarvoor op het knopje met de camera, rechtsonder in beeld. In het geopende contextmenu tik je dan op Scan documenten. Leg een te scannen pagina op tafel en maak een foto. Wacht daarbij even tot het document ‘herkend’ is in de zin van dat het correct gemarkeerd is door het gele vlak. Geen drama als dat niet helemaal goed gaat, je kunt na het maken van de foto alsnog een precieze selectie maken. Als je het goed hebt gedaan, wordt meteen voor perspectiefcorrectie en rechtzetten gezorgd. Een eenmaal aan je notitie toegevoegde foto is vervolgens nog verder te bewerken, al was het maar simpelweg draaien van de afbeelding. Tik daarvoor op de ingevoegde ‘scan’ en dan rechtsboven op de draaiknop; net zo vaak als nodig. Ook is de kleurdiepte aanpasbaar, van full color via grijstinten naar puur zwart-wit (dat laatste is handig voor tekst en lijntekeningen!). Klik op de knop met de drie balletjes rechtsboven om het kleurmenu te openen.

Synchroniseren tussen apparaten

Notities zijn op te slaan in mappen, als je dat wilt. Ook behoort synchroniseren tussen verschillende i-apparaten tot de mogelijkheden. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat dit via iCloud gebeurt. Wat betekent dat als je notities met veel afbeeldingen – bijvoorbeeld foto’s van de filmrol – gebruikt, de notities meer en meer opslagruimte in gaan nemen. Hoe dan ook, een prima notatie-app voor dagelijks gebruik die overduidelijk laat zien hoe handig noteren op tablet en smartphone is.

Notability

Wil je meer wat notities betreft, dan zijn er bergen alternatieven. Zo zouden gebruikers van Office 365 bijvoorbeeld de app OneNote kunnen overwegen. Een heel oude bekende is verder natuurlijk Evernote, dat het vooral moet hebben van delen van notities. Wil je het onderste uit de kan op je iPad wat notities betreft dan is wat ons betreft Notability onverslaanbaar. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan dit extreem veelzijdige digitale notitieblok: je betaalt er bijna €11 voor. Anderzijds is het geen abonnementen-zeurapp dus dat scheelt. Ook is er een versie voor macOS beschikbaar, zodat je – als je een Mac hebt – een mooi uniform geheel in huis haalt.

Lijntjespapier en meer

Notability kan alles wat de standaard notitie-app van Apple kan, plus nog veel meer. Zo kun je ook hier gebruik maken van de Pencil (of je vingers), waarbij de gemaakte (aan)tekeningen als haarscherpe en relatief weinig ruimte innemende vectoren worden bewaard. Heeft als extra voordeel dat ook bij inzoomen of afdrukken dit soort zaken scherp blijven. Heb je eenmaal een nieuwe notitie aangemaakt (via de knop rechtsboven in de app), dan kun je kiezen voor een maagdelijk witte achtergrond. Maar ook is het nu mogelijk om bijvoorbeeld voor lijn- of ruit’papier’ te kiezen. Wat zeker voor schrijven met een pen handig is. Tik daarvoor op de knop met de drie puntjes onder elkaar, rechtsboven in beeld, tik op papier en kies iets van je gading. Maak dan gebruik van de schrijftool (knop naast de T) of tik tekst via het (al dan niet virtuele) toetsenbord. Via de knop + rechtsboven kun je ook in deze app fotoscannen, waarna je er vervolgens voor kiest de gemaakte scan als afbeelding of pdf toe te voegen aan de notitie. De liefhebbers kunnen ook animated gif’jes toevoegen uit de database van GIPHY, kwestie van op + en dan GIF tikken. Aardig zijn ook de plaknotities (ofwel de virtuele variant van de gele plakblaadjes) in het +-menu!

noteren op tablet en smartphone
Kies in Notability voor bijvoorbeeld lijntjespapier.

Knipsels

Handig zijn de Webknipsels (wederom in het menu +). Start Safari en zet – dat werkt lekker snel – browser en Notability in side-by-side-modus. Open pagina in de browser, selecteer een stuk tekst en sleep dat naar je notitie. Ideaal voor het verzamelen van achtergrondinformatie voor een project (vergeet in dat geval de bron-url ook niet te vermelden, kwestie van het webadres vanuit de adresbalk onder een ingevoegd webknipsel slepen). Er gebeurt dan iets bijzonders: er wordt een screenshot van de webpagina ingevoegd. Om later het webadres nog eens te kunnen achterhalen tik je lang op die afbeelding, gevolgd door een tik op Bewerk clip. Je ziet nu een paneel met de webpagina, inclusief URL. Door op de deelknop te tikken opent de pagina weer vanaf de oorspronkelijke locatie in Safari. Ook wat afbeeldingen op een webpagina betreft, geldt dat je ze gewoon kunt slepen naar je notitie en op die manier invoegen. Overigens: het slepen van knipsels naar Notability werkt ook vanuit veel andere apps, zodat je snel overal en nergens informatie voor bijvoorbeeld een of ander project in een notitie verzamelt.

noteren op tablet en smartphone
Sleep selecties vanuit (bijvoorbeeld) je browser naar een notitie in Notability.

Ook als PDF-annotator inzetbaar

Je kunt met Notability allerlei documentformaten – waaronder .docx en pdf – openen en in je documenten importeren zonder verder gedoe. Ook is Notability een PDF-annotatieprogramma, waarmee je opmerkingen, krabbels en meer kunt toevoegen aan pdf’s. Tot slot zijn ook audio-opnamen aan een notitie toe te voegen. Dat is dan weer ideaal voor bijvoorbeeld een college. Neem op wat er tijdens zo’n college gezegd wordt, en maak tegelijkertijd notities. De kans dat je dan iets mist is nihil. En als je bij thuiskomst iets toch niet helemaal begrijpt geeft even terugluisteren in combinatie met je aantekeningen meestal wel uitsluitsel. Notability is dus een soort van all-in-one tool voor het ordenen van je gedachten. Orden je notities in mappen, deel ze of druk ze af. Alles kan, maar niks moet.

Notability is er voor iOS en macOS, maar niet voor Android of Windows. Wat voor notitie-app zou je kunnen gebruiken als je multiplatform notities wil maken en synchroniseren? Collega Hans Frederiks schreef er een blogpost over: Multi-platform notities maken met Google Keep.

noteren op tablet en smartphone
Het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink

Noteren op tablet en smartphone is juist in deze tijd van thuiswerken bijna een must. Je raakt nooit meer je gemaakte notities kwijt (al was het maar omdat de hond ze niet meer op kan eten) en alles blijft netjes geordend en overal te raadplegen. Gebruik je een tablet als de iPad, dan heb je feitelijk al meteen een compleet mini-thuiskantoor in handen. Waarmee je op mooie dagen ook lekker in de tuin of op het balkon kunt zitten. Of desnoods in het bos, als je een beetje afstand houdt van anderen. Wat je zoal kunt met de iPad en het nieuwste iPadOS, lees je in het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.