Er staat weer een grote upgrade voor Windows 10 klaar, 1809 om precies te zijn (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/dcmot/22817126521)

Upgrade voor Windows 10 staat klaar

Zoals we gisteren al verwachtten, staat de 1809-upgrade voor Windows 10 klaar. De eerste bugs zijn al bekend.

Het is toch wel bijzonder om te zien dat Microsoft nu echt geen enkele vooraankondiging meer doet betreffende het uitrollen van een grote Windows 10 upgrade. Elke andere fabrikant van een besturingssysteem meldt dat op tijd; minstens een week voorafgaand aan de uitrol. Logisch, want dan kun je je er als gebruiker op voorbereiden. Ook opvallend is dat het hier feitelijk om een soort van pre-release lijkt te gaan. Alleen gebruikers die actief zoeken naar updates krijgen ‘m vooralsnog namelijk aangeboden. Wanneer de upgrade ook beschikbaar komt zonder zelf actief te zoeken is onduidelijk. Er wordt gefaseerd uitgerold op basis van de nieuwe Microsoft upgradeserver die voorzien is van kunstmatige intelligentie. Ofwel: je kunt de upgrade op jouw computer binnen nu en enkele weken of maanden verwachten. Op het moment dat hij gedetecteerd wordt en gedownload is, is er geen ontsnappen meer aan.

Wat is er nieuw?

De lijst met nieuwigheden is niet echt heel indrukwekkend. Het gaat weer om wat kleine cosmetische wijzigingen. Zo moet bijvoorbeeld de game bar eenvoudiger bereikbaar worden. Verder is het nu mogelijk om lettertypen per gebruiker te installeren. Dat kan handig zijn voor op de school- of werkcomputer, maar of een systeembeheerder heel gelukkig van deze optie wordt? Ook nieuw is de mogelijkheid om gegevens te kopiëren op het ene systeem en te plakken op een ander systeem in de buurt. Mits ook voorzien van de 1809 upgrade. Daarbij mag de gekopieerde tekst niet groter zijn dan 100 kB (of een afbeelding niet groter dan 1 MB). De Verkenner kan nu in een donkere modus geschakeld worden. Verder zijn er nog tal van kleine vernieuwingen of toevoegingen (voor een compleet – Engelstalig – overzicht kun je op deze pagina van TheWinCentral terecht). Waarbij toch vooral één gevoel blijft overheersen: moet dit nu echt in de vorm van een complete installatie over een bestaande installatie uitgerold worden, met alle risico’s van dien?

Bugs

Om de 1809-upgrade te kunnen installeren moet je tenminste 20 GB aan vrije schijfruimte hebben. Is dat niet het geval, dan leidt dat tot problemen. Goed controleren dus alvorens je de upgrade gaat installeren. Verder blijkt dat na de upgrade naar 1809 de wifi-driver soms corrupt is geworden. Er is een uitgebreide reparatiehandleiding te vinden op Pureinfotech, met als laatste uitweg downgraden naar vóór de 1809-upgrade. In Taakbeheer zit een bug betreffende CPU-gebruik of de weergave daarvan. Het is en blijft goed opletten dus. Met name voor Homegebruikers die als voorhoede fungeren voor het testen van 1809. Ben je een Pro-gebruiker, dan luidt ons dringende advies: wacht een paar maanden met upgraden. En klik vooral niet zelf op die knop om naar updates te zoeken.

Het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie van Victor Peters

Meer weten over Windows 10? Lees dan het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie van Victor Peters eens. De auteur laat u in dit kleurrijke boek duidelijk zien hoe u uw Windows 10-computer, -laptop of -tablet snel en zonder problemen onder de knie krijgt. Geschreven in helder Nederlands en voorzien van vele afbeeldingen.

Zie onze verzamelpagina over Windows 10 updates en upgrades voor meer soortgelijke artikelen.

Een gedachte over “Upgrade voor Windows 10 staat klaar”

 1. Ik beschik over een radiozender + internetradio.
  Ik gebruik software die alleen voor w7 geschikt is.
  In 2015 heeft men zonder toestemming mijn pc snachts omgezet naar w10.
  Deze heb ik direct terug gezet (dat kon halleeeluujaaa nog)
  Ik gebruik een soundprocessing programma van 550 euro die niet draait onder W10.

  Inmiddels heb ik een hagelnieuw pc met 32 gigh DDR4 2400-mhz Ram geheugen.
  Ik heb daar W10 Pro op staan. (voor ons een hele investering)
  Op mijn laptop W10 Home.
  Beide zijn al naar 1809 geupgrade.
  Op mijn laptop waren bestanden verdwenen en mijn bureauachtergrond.
  Op mijn W10 Pro worden meldingen niet meer aangegeven.

  Windows draait zichzelf de nek om.
  Er zijn velen Linux gebruikers en Developers bezig om computers op Android te laten draaien.
  Ook ik werk hier aan mee.
  Een oude laptop draait inmiddels al onder een Duall Os W10 en Android 8.1 Oreo.

  Daarbij maak ik al tijden gebruik van IPVanish VPN om al die zuigende partijen van mijn gegevens weg te houden.
  Ik ben helemaal klaar met W10.
  Ik heb een Pc van bijna 3000 euro, en word verneu.. door een upgrade van Microsoft.
  ANDROID HEEFT DE TOEKOMST !!
  Kijk maar in de Chinese webshops hoe snel de ontwikkelingen gaan, en hoe klein de computers worden.

  W10 is alleen maar ellende, en niemand die mij nog gaat pushen, dan zal ik mijn ICT kennis anders gaan gebruiken. (Tegen hun)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.