Upgraden naar Windows 8

Upgraden naar Windows 8

Windows 8 is het buitenbeentje van Microsoft. Het zweeft ergens tussen 7 en 10. Belangrijker: deze versie wordt nog tot januari 2023 ondersteund. En dat maakt upgraden naar Windows 8 interessant!

Je draait nog Windows 7 en bent aan het nadenken over wat te doen met je pc of laptop na volgende maand? Upgraden naar Windows 10, of is het nu een mooi moment om je helemaal te bevrijden van Windows? Lukt dat niet om wat voor reden dan ook, maar je hebt ook geen zin in een upgrade naar Windows 10 dan is er nog altijd buitenbeentje Windows 8. Op zich betreft dit een stabiel en betrouwbaar besturingssysteem met als enig nadeel de ’tegelmuur’ en een raar startmenu. Maar dat euvel is eenvoudig te overkomen door simpelweg de tool Start8 van Stardock te installeren. Wat je dan in handen hebt is een prima bruikbaar besturingssysteem waarmee je weer even vooruit kunt. Niet oneindig, maar je krijgt weer wat extra bedenktijd door upgraden naar Windows 8.

Hoe kom je aan Windows 8?

Het grote voordeel van Windows 8 ten opzichte van Windows 10 is, dat je niet vast zit aan de multi-jaarlijkse grote upgrades. Bij Windows 10 zijn die onontkoombaar, zeker bij gebruik van de Home-versie. Ook is Windows 8 wat minder privacy-gevaarlijk. Qua software draait zo ongeveer alles wat ook onder Windows 7 en Windows 10 werkt. Het uiterlijk oogt misschien wat minder ‘gepolijst’ dan 10, maar een kniesoor die daar op let natuurlijk: het moet werken. Praktisch probleem is dat Microsoft Windows 8 allang niet meer levert. Maar ook daar is een oplossing voor te vinden. Er zijn namelijk diverse bedrijven die losse licenties verkopen. Dat kan doordat ze bijvoorbeeld een hele serie oude en nog niet gebruikte activatiecodes hebben gekocht van een bedrijf, en deze nu tegen scherpe prijzen doorverkopen. Het kan ook om een activatiecode voor een OEM-licentie gaan. Die mag u gebruiken als u bijvoorbeeld een nieuwe harde schijf of SSD aanschaft (sowieso geen gek idee, zo hebben we eerder al uitgelegd; u leest hier ook meteen de hardware-eisen voor Windows 8, die gelijk zijn aan die van 10!). Hoe dan ook, met zo’n licentie kunt u Windows 8.1 (de meest recente versie) activeren. Er zijn nogal wat aanbieders (zoals deze, waar u een licentiecode koopt voor maar €24,99), maar 100% betrouwbaarheid garanderen kunnen we niet. Dat is een beetje een kwestie van gokken. Vaak zal het wel goed komen, want dergelijke bedrijven willen graag klanten houden.

.iso bij Microsoft zelf downloaden

Heb je eenmaal een activatiecode voor Windows 8.1 aangeschaft en ontvangen, dan moet je een .iso-bestand downloaden en daarvan een installatie-dvd branden. Gelukkig biedt Microsoft zelf het benodigde bestand aan op deze pagina. Geen gedoe dus met downloads vanaf onbetrouwbare websites, gebruik altijd de downloadpagina van Microsoft zelf! Het best is ’t om Windows 8.1 schoon te installeren. Ofwel: maak een back-up op een externe harde schijf of NAS van al je belangrijke documenten enzovoorts en installeer Windows 8.1 vervolgens op een netjes gewiste partitie of desnoods compleet gewiste schijf.

upgraden naar Windows 8
Download het .iso-bestand met de Windows 8.1-installatie alléén bij Microsoft zelf en nergens anders, ter voorkoming van ellende…

.iso op dvd branden vanuit Windows 7

Overigens: Windows 7 beschikt over een ingebouwde tool om van het gedownloade .iso-bestand een installatie-dvd te maken. Plaats simpelweg een lege dvd in je dvd-brander en klik met de rechter muisknop op het gedownloade .iso-bestand. In het daarop geopende contextmenu klik je vervolgens op Schijfkopiebestand branden. Selecteer vervolgens de dvd-brander. Schakel bij voorkeur het selectievakje Schijf controleren na branden in, dat zorgt ervoor dat de gemaakte dvd gecontroleerd wordt op fouten. En je niet halverwege de installatie met een leesfout geconfronteerd wordt. Klik tot slot op Branden en wacht tot het klusje is geklaard. Overigens zou je met speciale tools ook een USB-installatiestick kunnen maken. Maar het is omslachtiger en bovendien geldt dat de meeste Windows 7-computer nog over een dvd-station beschikken. Dus waarom moeilijk doen?

Ademruimte met Windows 8

In de handleiding van je computer of laptop lees je hoe je kunt opstarten van de gemaakte installatieschijf. Vaak is het een kwestie van tijdens het opstarten op een bepaalde functietoets drukken om een startmenu op te roepen. In andere gevallen moet je een duik in het BIOS van je computer nemen, om aldaar de opstartvolgorde van schijfstations aan te passen. Een algemeen recept is daarvoor niet echt te geven. Die handleiding is dus handig! Hoe dan ook, upgraden naar Windows 8 is wellicht helemaal zo’n gek idee nog niet als je momenteel 7 draait. Ideaal is het ook niet, maar het is een oplossing waarmee je weer wat ademruimte krijgt. Over drie jaar liggen de kaarten wat Windows 10 betreft wellicht weer heel anders!

upgraden naar Windows 8Ben je meer open-minded na jarenlang Windows 7-gebruik en zit je niet op wéér een nieuw Windows-avontuur te wachten, dan is overstappen naar iets heel anders natuurlijk ook een optie. Een wel heel gebruiksvriendelijke optie is dan macOS. Dit op alle computers van Apple draaiende besturingssysteem is gebaseerd op het superstabiele UNIX. Het kenmerkt zich vooral door een hoge mate van controle door jou als eindgebruiker. Jij bepaalt of en wanneer upgrades en updates geïnstalleerd worden. Ook geldt dat oudere versies van macOS nog lang ondersteund worden door Apple, wel zo prettig. Qua software-aanbod hoef je je niet druk te maken: er is heel veel moois voor macOS beschikbaar. Inclusief klinkende namen als Microsoft Office, Adobe-programmatuur en meer. In het boek Overstappen van Windows naar macOS (auteurs Ronald Smit en Henk van de Kamer) lees je alles over hoe de overstap zo makkelijk en soepel mogelijk te laten verlopen.

2 gedachten over “Upgraden naar Windows 8”

  1. In uw artikel schakelt u op bepaald moment over naar Windows 8.1, i.p.v. Windows 8. Niet heel belangrijk, maar voor veel mensen handig verschil tussen die twee is, dat versie 8.1 weer wél een start-knop heeft. Waarom dan niet meteen, van begin af aan, Windows 8.1 genoemd?

    1. Windows 8 is de ‘verzamelnaam’ voor deze versie, versie 8.1 is simpelweg de meest recente versie. Inderdaad: daar is een eenvoudig startmenu in aanwezig, maar dat haalt het nog altijd niet bij de startmenu’s uit 7 en zelfs 10. Het tooltje Start8 blijft dus ook in 8.1 onmisbaar voor de meer serieuze gebruiker…

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.